Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

veelzijdig ontwerp klein appartement belgrado
Binnenkijken Modern interieur

Een veelzijdig ontwerp voor een klein appartement in Belgrado


Deze keer nemen we je mee naar een prachtig appartement in het hart van Belgrado, Servië. Het “Appartement voor 2+1” is ontworpen door de getalenteerde architecten Stefan Đorđević en Dalia Dukanac van taktika.rs. Dit unieke project betrof de reconstructie en herinrichting van een wooneenheid uit de jaren 1940. Het oorspronkelijke appartement had een traditionele, gecompartimenteerde indeling. Echter, de architecten hebben met hun creatieve visie en expertise de ruimte opnieuw vormgegeven met een open en flexibel ontwerp in gedachten. Ben je benieuwd geworden? Kijk dan snel verder!

Het kleine appartement van 53m2 is gelegen in een rustige buurt in het centrum van Belgrado in Servië. De Belgrado-gebaseerde architecten Stefan Đorđević en Dalia Dukanac (taktika.rs) hebben deze ruimte ontworpen met het oog op dubbele functionaliteit: voor een stel en voor een stel met een baby. Het project omvatte de reconstructie en herinrichting van een wooneenheid uit de jaren 1940. Oorspronkelijk had het appartement, dat aan één zijde georiënteerd was, een sterk gecompartimenteerde indeling met een onverlichte voorkamer, een multifunctionele kamer, een keuken en eetkamer met een voorraadkast en een badkamer. Hoewel het herontworpen vloerplan qua functie dramatisch verschilt, hebben de architecten op vakkundige wijze de technische en esthetische principes van de bestaande architectuur geïnterpreteerd.

In de slaapkamer is een werkplek ingericht bij het raam - het is tevens de enige ruimte met een houten vloer.

In de slaapkamer is een werkplek ingericht bij het raam – het is tevens de enige ruimte met een houten vloer.

Open ruimtelijke indeling met flexibele scheidingen

Het nieuwe appartementontwerp draait om een open ruimtelijke indeling die verschillende functies naadloos met elkaar verbindt, terwijl het mogelijkheid biedt tot afscheiding door middel van gordijnscheidingen in plaats van standaard binnendeuren. Deze aanpak speelt in op de huidige en toekomstige behoeften van de bewoners en maakt geplande ruimtelijke en functionele aanpassingen mogelijk naarmate het huishouden groeit.

De ingrepen tijdens de renovatie van het appartement waren ingrijpend. Het volume en de helderheid van de ruimte zijn vergroot door het onthullen van het fijne geribbelde mezzanine plafond en het beton is een integraal onderdeel van het interieur geworden.

Scheidingswanden zijn verwijderd, evenals alle deuren behalve de badkamer. Dit benadrukt het open plan en zorgt voor een betere verlichting van de hele ruimte. Na de veranderingen bestaat de indeling van het appartement nu uit een combinatie van open ruimte en een halfronde verbinding rondom de badkamer.

Het plafond van betonnen balken geeft het interieur een industrieel tintje.

Het plafond van betonnen balken geeft het interieur een industrieel tintje.

Maximalisatie van ruimte en daglicht

Door het plafond te verwijderen en de “Herbst” ribbelplaat zichtbaar te maken, en door scheidingswanden en borstweringen naar het terras te elimineren, hebben de architecten zowel het volume als de daglichtinval in de binnenruimte vergroot. Op maat gemaakt meubilair maximaliseert de bruikbaarheid van de ruimte en biedt flexibiliteit voor het toekomstige gebruik van het appartement. Gebogen oppervlakken en lijnen van het meubilair verzachten het periodieke raster van het geribbelde plafond en versterken visueel het concept van het gezinshuis.

Middels mintgroene vouwdeuren heb je vanuit de woonkamer toegang tot het balkon.

Middels mintgroene vouwdeuren heb je vanuit de woonkamer toegang tot het balkon.

Doordachte materiaalselectie

De keuze van materialen sluit aan bij de oorspronkelijke architectonische elementen. Het ruwe beton van het geribbelde plafond contrasteert met de gladde witte cementgebonden terrazzo vloer, terwijl het koude roestvrij staal van de keuken de warme tinten van eikenhout aanvult. Lichtgroene details lopen door het hele interieur en bieden een visueel accent bij de neutrale, oorspronkelijke materialen en kleuren.

De houten afzuigkap ombouw, met afgeronde hoeken, geven de keuken, samen met de houten krukken, een warme uitstraling.

De houten afzuigkap ombouw, met afgeronde hoeken, geven de keuken, samen met de houten krukken, een warme uitstraling.

Behalve de slaapkamer, waar een warmere houten vloer ligt, is er voor het gehele appartement gekozen voor een mooie witte terrazzo vloer, waarvan de uitvoering bijzonder uitdagend was.

In de keuken en badkamer hebben ze de terrazzo vloer gecombineerd met witte wandtegels. De keuze voor kleine, verticaal georiënteerde keramische tegels heeft de neiging om de anders bescheiden ruimte van de badkamer visueel te vergroten. Hetzelfde effect wordt herhaald in de keuken en het kookeiland.

Zoals de architecten stellen, vormen de gewelfde oppervlakken en gordijnen een contrast met de strakke rechte lijnen van het betonnen plafond en het appartement in het algemeen, waardoor de ruimte tammer wordt.

Hoewel er voor de badkamer wel gekozen is voor een glazen boogdeur, zijn er gordijnen opgehangen die fungeren als binnendeuren.

Hoewel er voor de badkamer wel gekozen is voor een glazen boogdeur, zijn er gordijnen opgehangen die fungeren als binnendeuren.

Meubels met een retro tintje

De selectie van meubels vult het thuisgevoel aan en bevat naast hedendaagse stukken, bijvoorbeeld Ethnicraft, ook tijdloos Joegoslavisch design uit het midden van de 20e eeuw, zoals de Mosha fauteuil van Bernard Bernardi en de Rex stoelen van Niko Kralj.

Het op maat gemaakte ingebouwde meubilair is ontworpen om de gebruikswaarde van het appartement te maximaliseren en flexibel gebruik in de toekomst mogelijk te maken.

De op maat gemaakte boekenkast met zowel dichte kasten als open vakken wordt als een soort scheidingswand kast gebruikt tussen de woonkamer en half open keuken.

De op maat gemaakte boekenkast met zowel dichte kasten als open vakken wordt als een soort scheidingswand kast gebruikt tussen de woonkamer en half open keuken.

Fotografie: Relja Ivanić | Ivan Milićević | Dragan Dukanac | Taktika

Bekijk ook:
Stoer klein appartement met betlook muren
Kleine slaapkamer inrichten
Kleine woonkamer inrichten? 12x Tips!
18x Kleine keuken tips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.