Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

juiste bed kiezen
Slaapkamer inspiratie

Zo kies je het juiste bed voor jouw slaapkamer


Ben je op zoek naar een nieuw bed voor je slaapkamer? Ontdek in dit artikel handige tips en advies om het juiste bed te kiezen dat perfect past bij jouw slaapkamerstijl en -behoeften.

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste bed kan daar een grote rol in spelen. Als je van plan bent om een nieuw bed aan te schaffen voor je slaapkamer, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. In dit artikel geven we je waardevolle tips en advies om het perfecte bed te kiezen dat aansluit bij jouw slaapkamerstijl en -behoeften.

Je slaapkamer is een persoonlijke oase, een plek waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen na een drukke dag. Het bed is het belangrijkste meubelstuk in de slaapkamer, en het kiezen van het juiste bed is dan ook een belangrijke beslissing. Het gaat niet alleen om het vinden van een comfortabele slaapplek, maar ook om het creëren van een harmonieuze sfeer die past bij jouw persoonlijke stijl.

In dit artikel zullen we je begeleiden bij het proces van het kiezen van het perfecte bed. We zullen kijken naar factoren zoals de beschikbare ruimte, de stijl en esthetiek, het comfort en de ondersteuning, de materialen en duurzaamheid, het budget en de prijsklasse, en nog veel meer. Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken en een bed vinden dat niet alleen functioneel is, maar ook een prachtige aanvulling vormt op jouw slaapkamer.

1. Ruimte en afmetingen

Voordat je een bed kiest, is het belangrijk om de beschikbare ruimte en de afmetingen van je slaapkamer zorgvuldig te evalueren. Het laatste wat je wilt, is een bed dat te groot of te klein is voor de kamer, waardoor de algehele balans en functionaliteit worden verstoord. Volg deze stappen om de ruimte en afmetingen correct te beoordelen:

 1. Meet de kamer op: Gebruik een meetlint om de lengte, breedte en hoogte van je slaapkamer nauwkeurig te meten. Noteer deze metingen, zodat je ze bij de hand hebt tijdens het winkelen voor een nieuw bed.
 2. Houd rekening met deuren en ramen: Let op de positie van de deuren en ramen in de slaapkamer. Zorg ervoor dat het bed zo geplaatst kan worden dat het geen obstakel vormt voor het openen en sluiten van deuren en ramen. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en gemakkelijke toegang tot de kamer.
 3. Denk aan andere meubels: Bekijk de huidige indeling van je slaapkamer en overweeg waar andere meubelstukken, zoals een kledingkast, nachtkastjes of een bureau, zich bevinden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om het bed comfortabel te plaatsen zonder dat het te dicht op andere meubels staat.
 4. Loopruimte: Houd ook rekening met de loopruimte rondom het bed. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is om gemakkelijk langs het bed te kunnen lopen, zowel aan de zijkanten als aan het voeteneinde.
 5. Bedmaat: Op basis van de verzamelde metingen kun je nu de juiste bedmaat bepalen. Populaire bedmaten zijn onder andere eenpersoonsbedden (90×200 cm), tweepersoonsbedden (140×200 cm, 160×200 cm of 180×200 cm) en kingsize bedden (200×200 cm). Kies een maat die past bij de beschikbare ruimte en jouw persoonlijke behoeften. Neem een kijkje op Morgana.nl voor meer informatie over het kiezen van de juiste maat bed.

formaat bed bepalen

2. Stijl en esthetiek

Bij het kiezen van het juiste bed is het belangrijk om rekening te houden met de stijl en esthetiek van zowel het bed als de slaapkamer. Het bed is vaak het pronkstuk van de kamer en dient als een weerspiegeling van jouw persoonlijke smaak en stijl. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te overwegen:

 1. Persoonlijke voorkeur: Denk na over welke stijl het beste bij jou past. Houd je van een moderne, minimalistische look met strakke lijnen en een ingetogen kleurenpalet? Of gaat jouw voorkeur uit naar een meer klassieke, tijdloze stijl met sierlijke details en warme houttinten? Identificeer jouw persoonlijke voorkeur en zoek naar een bed dat hierbij aansluit.
 2. Coördinatie met de slaapkamerinrichting: Kijk naar de bestaande inrichting van jouw slaapkamer en zorg ervoor dat het bed harmonieus samengaat met de andere meubels en decoratieve elementen. Overweeg de kleuren, texturen en materialen die al aanwezig zijn. Als jouw slaapkamer een rustieke uitstraling heeft met veel hout, zou een bedframe met een houten afwerking goed passen. Voor een moderne slaapkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bed met een gestroomlijnd metalen frame.
 3. Sfeercreatie: Het bed speelt een belangrijke rol bij het creëren van de gewenste sfeer in de slaapkamer. Bedenk welke sfeer je wilt bereiken. Wil je een serene en ontspannende sfeer creëren? Kies dan voor zachte kleuren, zachte stoffen en een elegante vormgeving. Wil je juist een opvallend statement maken? Overweeg dan een bed met een uniek ontwerp of opvallende details, zoals een hemelbed. Het bed kan een centraal element zijn dat de gewenste sfeer in de kamer versterkt.
 4. Kleurenschema: Het kleurenschema van het bed is ook van belang. Het bed kan dienen als een accentkleur in de slaapkamer of juist als een neutrale basis. Overweeg de kleuren die je wilt gebruiken en zoek naar een bed dat hiermee in overeenstemming is. Het beddengoed en andere decoratieve elementen kunnen worden gebruikt om het kleurenschema aan te vullen en de algehele uitstraling van het bed te versterken.
 5. Functionaliteit: Naast de stijl is het ook belangrijk om te kijken naar de functionaliteit van het bed. Heb je behoefte aan extra opbergruimte? Dan is een bed met lades of een opklapbaar mechanisme wellicht een goede optie. Denk ook aan andere praktische aspecten, zoals de hoogte van het bed. Het bed moet niet alleen mooi zijn, maar ook voldoen aan jouw functionele behoeften.

Door aandacht te besteden aan de stijl en esthetiek van het bed, kun je ervoor zorgen dat het bed een visueel aantrekkelijk element wordt dat naadloos past bij de rest van jouw slaapkamer. Het bed vormt de basis voor de algehele uitstraling van de kamer en draagt bij aan een harmonieuze en prettige slaapomgeving. Neem de tijd om verschillende opties te verkennen en kies een bed dat jouw persoonlijke stijl weerspiegelt en tegelijkertijd zorgt voor een comfortabele en inspirerende slaapruimte.

ontwerp bed

3. Wel of geen poten?

Een belangrijke overweging bij het kiezen van het juiste bed is of je wilt dat het bed poten heeft of niet. Dit heeft invloed op zowel de stijl als de functionaliteit van het bed. Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

 1. Stijl en esthetiek: Het al dan niet hebben van poten kan een verschil maken in de algehele uitstraling en stijl van het bed. Een bed zonder poten, zoals een platformbed, heeft vaak een strakke en moderne uitstraling. Het creëert een minimalistische look en kan goed passen bij een eigentijds interieur. Aan de andere kant kunnen bedden met poten, vooral die met sierlijke of gedraaide poten, een meer klassieke of traditionele uitstraling hebben. Ze voegen een vleugje elegantie en verfijning toe aan de slaapkamerinrichting.
 2. Hoogte van het bed: Bedden met poten hebben over het algemeen een hogere hoogte dan bedden zonder poten. Dit kan invloed hebben op het comfort en het gemak bij het in- en uitstappen van het bed. Bedden zonder poten, zoals platformbedden, bevinden zich dichter bij de grond en kunnen handig zijn voor mensen die moeite hebben met het beklimmen van hogere bedden. Aan de andere kant kunnen bedden met poten comfortabeler zijn voor mensen die de voorkeur geven aan een hogere zithoogte.
 3. Onderhoud en reiniging: Het al dan niet hebben van poten kan ook invloed hebben op het onderhoud en de reiniging van het bed. Bedden met poten hebben ruimte onder het bed, waardoor het gemakkelijker is om de vloer schoon te maken en stofvrij te houden. Dit kan handig zijn voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Bedden zonder poten, daarentegen, hebben de neiging om minder stof en vuil op te vangen onder het bed, waardoor het onderhoud eenvoudiger kan zijn.
 4. Opslagruimte: Het ontbreken van poten kan de mogelijkheid voor opbergruimte onder het bed beperken. Bedden met poten bieden vaak ruimte om opbergbakken of laden onder het bed te plaatsen, waardoor extra opbergruimte wordt gecreëerd. Dit kan vooral handig zijn in een kleine slaapkamer waar elke centimeter telt. Als opbergruimte een belangrijke overweging is, is het de moeite waard om te overwegen welke optie het beste bij jouw behoeften past.

Bij het bepalen of je wel of geen bed met poten wilt, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, de stijl van de slaapkamer en de praktische aspecten van het bed. Denk na over de gewenste uitstraling, het comfort bij het in- en uitstappen, het onderhoudsgemak en de behoefte aan opbergruimte. Door deze aspecten te overwegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen en een bed kiezen dat perfect past bij jouw behoeften en voorkeuren.

bed met poten

4. Bed met opbergruimte?

Als je behoefte hebt aan extra opbergruimte in je slaapkamer, kan een bed met ingebouwde opbergruimte een uitstekende optie zijn. Dit type bed biedt slimme oplossingen om je spullen georganiseerd en uit het zicht te houden. Hier zijn enkele mogelijkheden en voordelen van een bed met opbergruimte:

 1. Laden onder het bed: Veel bedden met opbergruimte zijn voorzien van laden onder het bed. Deze laden zijn perfect voor het opbergen van kleding, beddengoed, dekens, seizoensgebonden items en andere spullen die je niet dagelijks nodig hebt. De laden schuiven gemakkelijk open en dicht, waardoor je eenvoudig toegang hebt tot je opgeslagen items.
 2. Open planken: Sommige bedden met opbergruimte hebben open planken aan de zijkanten of het voeteneinde van het bed. Deze planken bieden de mogelijkheid om boeken, decoratieve voorwerpen, fotolijsten en andere persoonlijke bezittingen tentoon te stellen. Dit voegt niet alleen een decoratief element toe aan de slaapkamer, maar zorgt er ook voor dat je favoriete items binnen handbereik zijn.
 3. Opklapbaar mechanisme: Er zijn ook bedden met opbergruimte die voorzien zijn van een opklapbaar mechanisme. Met een simpele handeling kun je het matras omhoog tillen, waardoor er ruimte ontstaat onder het bed. Dit type opbergruimte is ideaal voor grotere voorwerpen zoals koffers, sportuitrusting of seizoensgebonden decoraties die je niet regelmatig nodig hebt.
 4. Hoofdbord met opbergruimte: Sommige bedden hebben een hoofdbord met ingebouwde opbergruimte. Dit is een handige optie als je graag boeken, wekkers, leeslampjes en andere items bij de hand wilt hebben terwijl je in bed ligt. Het hoofdbord kan voorzien zijn van planken, laden of zelfs ingebouwde verlichting.

Het hebben van een bed met opbergruimte helpt je om je slaapkamer georganiseerd te houden en optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Het biedt een praktische oplossing voor het opbergen van spullen zonder extra kasten of lades toe te voegen aan de kamer. Het is vooral nuttig in kleinere slaapkamers waar elke centimeter telt.

Bij het kiezen van een bed met opbergruimte is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het bed en de functionaliteit van de opbergruimte. Zorg ervoor dat de laden soepel glijden, de planken stevig zijn en het mechanisme van het opklapbare bed goed werkt. Overweeg ook de stijl en esthetiek van het bed om ervoor te zorgen dat het past bij de rest van de slaapkamerinrichting.

Met een bed met opbergruimte kun je je slaapkamer georganiseerd houden en genieten van een opgeruimde en functionele ruimte. Het biedt niet alleen extra opbergruimte, maar kan ook een esthetisch aantrekkelijk element zijn in de slaapkamer. Neem de tijd om verschillende opties te verkennen en kies een bed met opbergruimte dat voldoet aan je behoeften en past bij je persoonlijke stijl.

bed met opbergruimte laden

5. Wel of geen hoofdbord?

Bij het kiezen van het juiste bed is een andere overweging of je al dan niet een hoofdbord wilt. Een hoofdbord kan een functioneel en decoratief element toevoegen aan je bed en slaapkamer. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 1. Functionaliteit: Een hoofdbord kan verschillende functionele voordelen bieden. Het biedt een comfortabele en zachte ondersteuning voor je hoofd en rug wanneer je rechtop in bed zit. Dit is vooral handig als je graag leest, tv kijkt of ontbijt op bed. Daarnaast voorkomt een hoofdbord dat je kussens ’s nachts van het bed glijden, wat het comfort tijdens het slapen kan verbeteren.
 2. Rug- en nekondersteuning: Als je vaak last hebt van rug- of nekpijn, kan een hoofdbord extra ondersteuning bieden. Je kunt kussens tegen het hoofdbord plaatsen om je lichaam in een ergonomische positie te houden terwijl je zit of leest in bed. Dit kan helpen om de druk op je wervelkolom te verminderen en een comfortabele houding te bevorderen.
 3. Esthetiek en stijl: Een hoofdbord kan een belangrijk element zijn dat de stijl en uitstraling van je bed en slaapkamer bepaalt. Het voegt visuele aantrekkingskracht toe en kan fungeren als het middelpunt van de kamer. Hoofdborden zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, stoffen en afwerkingen, waardoor je de mogelijkheid hebt om het hoofdbord aan te passen aan je persoonlijke smaak en de algehele inrichting van de slaapkamer.
 4. Ruimtebesparing: In kleinere slaapkamers kan een hoofdbord ruimte in beslag nemen. Als je de voorkeur geeft aan een meer minimalistische uitstraling en de beschikbare ruimte optimaal wilt benutten, kan het weglaten van een hoofdbord een goede optie zijn. Dit kan een gevoel van luchtigheid en openheid creëren in de kamer.
 5. Onderhoud en schoonmaak: Het hebben van een hoofdbord kan het onderhoud en de schoonmaak van je bed en slaapkamer beïnvloeden. Een gestoffeerd hoofdbord kan bijvoorbeeld regelmatig schoongemaakt of gestofzuigd moeten worden om stof en vuil te verwijderen. Het materiaal en de afwerking van het hoofdbord kunnen ook van invloed zijn op de reinigingsvereisten.

Bij het bepalen of je wel of geen hoofdbord wilt, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke behoeften, comfortvoorkeuren en de algehele stijl van je slaapkamer. Overweeg de functionaliteit, esthetiek en de beschikbare ruimte. Bekijk verschillende hoofdbordopties en bedenk welke het beste past bij je wensen en behoeften. Een hoofdbord kan een mooie toevoeging zijn aan je bed, maar het is belangrijk dat het ook functioneel en praktisch is voor jou.

bed zonder hoofdbord

6. Materialen en duurzaamheid

Bij het kiezen van het juiste bed is het belangrijk om aandacht te besteden aan de gebruikte materialen en de duurzaamheid van het bedframe. Hier zijn enkele aspecten om te overwegen:

 1. Kwaliteit en duurzaamheid: Kies voor een bed van hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid. Het bed moet bestand zijn tegen dagelijks gebruik en lang meegaan. Let op de constructie van het bedframe en de gebruikte materialen. Houten bedframes, bijvoorbeeld, staan bekend om hun duurzaamheid, terwijl metalen frames stevigheid en stabiliteit bieden.
 2. Milieuvriendelijke materialen: Als duurzaamheid een belangrijke factor voor je is, overweeg dan bedden die zijn gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Kijk naar bedframes die zijn vervaardigd uit gerecyclede materialen of bedden die zijn gecertificeerd als duurzaam. Door te kiezen voor milieuvriendelijke opties draag je bij aan een beter milieu.
 3. Onderhoudsgemak: Denk ook aan het onderhoudsgemak van het bed. Sommige materialen zijn gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan andere. Overweeg of het bedframe gemakkelijk af te nemen is en of het beddengoed eenvoudig te vervangen en te wassen is. Een bed met afneembare bekleding kan bijvoorbeeld handig zijn voor regelmatig onderhoud.
 4. Allergievriendelijke materialen: Als je last hebt van allergieën, let dan op de gebruikte materialen. Sommige bedden zijn speciaal ontworpen om allergenen, zoals huisstofmijt, te minimaliseren. Matrassen met hypoallergene bekleding of natuurlijke materialen kunnen een goede keuze zijn voor mensen met allergieën.
 5. Garantie en servicevoorwaarden: Controleer de garantie- en servicevoorwaarden van de fabrikant. Een goede garantie geeft je gemoedsrust en beschermt je tegen eventuele fabricagefouten of defecten. Zorg ervoor dat je bekend bent met de garantieperiode en eventuele vereisten voor service of reparatie.

Door aandacht te besteden aan de materialen en duurzaamheid van het bedframe, kun je ervoor zorgen dat je een bed kiest dat niet alleen comfortabel en esthetisch aantrekkelijk is, maar ook lang meegaat. De juiste materialen en de duurzaamheid van het bed dragen bij aan de algehele kwaliteit en tevredenheid met je aankoop. Neem de tijd om de verschillende opties te onderzoeken en te vergelijken, en maak een weloverwogen beslissing op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en waarden.

houten bed slaapkamer

7. Bedframe of boxspring?

Bij het kiezen van het juiste bed voor jouw slaapkamer sta je mogelijk voor de keuze tussen een bedframe met lattenbodem en een boxspring. Beide opties hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Voor welk systeem je ook kiest, bij een Morgana winkel start jouw zoektocht naar het perfecte bed steeds met een gratis meting van jouw lichaamsprofiel of SLAAP-DNA in de Ergosleep Cocoon. Een interessante insteek voor wie op zoek is naar perfecte lichaamsondersteuning.

Bedframe:

 1. Veelzijdigheid: Een bedframe biedt vaak meer flexibiliteit in termen van ontwerp en stijl. Er zijn talloze bedframe-opties beschikbaar, variërend van eenvoudige metalen frames tot houten frames met gedetailleerde afwerkingen. Hierdoor kun je het bedframe aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en de stijl van jouw slaapkamer.

 2. Ondersteuning: Een bedframe vereist een aparte lattenbodem en matras, waardoor je de vrijheid hebt om de gewenste matras te kiezen op basis van jouw comfortbehoeften. Je kunt kiezen voor een matras die past bij jouw voorkeur qua stevigheid, dikte en materiaal. Dit geeft je meer controle over het comfortniveau van jouw bed.

 3. Opbergruimte: Bedframes bieden vaak mogelijkheden voor extra opbergruimte. Sommige bedframes hebben lades of planken aan de zijkanten of onderkant van het bed, waardoor je spullen gemakkelijk kunt opbergen en je slaapkamer georganiseerd kunt houden.

bedframe bed

Boxspring:

 1. Comfort en ondersteuning: Een boxspring bestaat uit bedbodem en daarop een matras. De bedbodem zelf is een gestoffeerde houten box met veren erin.  Dit biedt een uitstekende ondersteuning en veerkracht, wat resulteert in een comfortabele slaapervaring. Boxsprings kunnen helpen om drukpunten te verminderen en de wervelkolom goed uitgelijnd te houden tijdens het slapen.

 2. Gemak: Met een boxspring + matras heb je ineens het complete bed. Dit kan handig zijn als je op zoek bent naar een kant-en-klare oplossing zonder te hoeven nadenken over het combineren van verschillende componenten (lattenbodem + bedframe + matras)

 3. Esthetiek: Boxsprings hebben vaak een luxe uitstraling en voegen elegantie toe aan de slaapkamer. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen en kleuren, waardoor je jouw slaapkamer kunt verfraaien met een stijlvolle en chique uitstraling.

boxspring

Bij het maken van de keuze tussen een bedframe en een boxspring is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren, slaapbehoeften en budget. Overweeg het gewenste comfortniveau, de stijl van jouw slaapkamer, eventuele opbergruimtebehoeften en de mate van aanpasbaarheid die je zoekt. Het is ook verstandig om verschillende opties uit te proberen en informatie in te winnen voordat je een beslissing neemt.

Conclusie

Bij het kiezen van het juiste bed voor jouw slaapkamer zijn er verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden. Door het volgen van de stappen in dit artikel, zoals het overwegen van de ruimte en afmetingen, de stijl en esthetiek, de aanwezigheid van poten, opbergruimte en een hoofdbord, en de materialen en duurzaamheid, kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Het begint allemaal met het evalueren van de beschikbare ruimte in je slaapkamer en het bepalen van de juiste afmetingen voor het bed. Vervolgens kun je de stijl en esthetiek overwegen om een bed te kiezen dat past bij je persoonlijke smaak en de sfeer die je in de slaapkamer wilt creëren. Het beslissen of je wel of geen poten wilt, kan de uitstraling en functionaliteit van het bed beïnvloeden, terwijl een bed met opbergruimte extra praktisch kan zijn als je behoefte hebt aan extra opslagruimte. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen of je al dan niet een hoofdbord wilt, rekening houdend met zowel de functionaliteit als de stijl. Tot slot, het beoordelen van de materialen en duurzaamheid van het bed zal ervoor zorgen dat je een bed van goede kwaliteit selecteert dat lang meegaat.

Door al deze aspecten in overweging te nemen, kun je een bed kiezen dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook comfortabel, functioneel en duurzaam. Een goed gekozen bed draagt bij aan een goede nachtrust en een rustgevende slaapomgeving. Neem de tijd om verschillende opties te verkennen, informatie in te winnen en je SLAAP-DNA te laten meten bij een Morgana winkel. Het zal je helpenindien mogelijk het bed uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt. Met de juiste keuze te maken. Daardoor krijg je een bed waarmee je kunt genieten van een goede nachtrust en een slaapkamer die perfect past bij jouw behoeften en stijl.

Bekijk ook:
Tips voor het kopen van een nieuw matras
Kleine slaapkamer inrichten
Comfortabele slaapkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.