Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

slaapkamer huisstofmijt
Slaapkamer inspiratie

Een slaapkamer zonder huisstofmijt


De huisstofmijt is een heel klein beestje dat zich in elk huis, dus ook in heel erg propere woningen, verstopt. Met het blote oog kan je ze niet zien, maar met een vergrootglas zal je zien dat ze acht poten hebben en vaak met grote legers je huis veroveren. Om nachtmerries te vermijden, krijg je hieronder een aantal tips om je huis zoveel mogelijk vrij van huisstofmijt te houden. 

Allergie

Heb jij er ook last van?  Huisstofmijt is een van de meest voorkomende allergieverwekkers.  Anders dan we vaak denken, zijn we eigenlijk niet allergisch aan de huisstofmijt zelf, maar aan zijn uitwerpselen. Veel niezen, jeukende ogen, astma, hoesten, verstopte of lopende neus,… zijn veel voorkomende symptomen van de allergie. Als je de symptomen herkent, maar niet zeker weet of je net die allergie hebt, laat je best een bloedonderzoek uitvoeren bij je huisarts.

Schone slaapkamer

Aangezien de huisstofmijt dol is op je slaapkamer – maar liefst 1,5 miljoen beestjes vertoeven in je bed – zijn je symptomen daar ook het ergst. Ze bijten niet, maar ze voeden zich wel met huidschilfers. Hoe schattig je kat of hond ook kijkt, hou je huisdieren uit je slaapkamer, want die verliezen veel huidschilfers. Als mens verliezen we de meeste huidschilfers als we ons omkleden of als we woelen in ons bed. Daarom is het heel belangrijk om je slaapkamer regelmatig schoon te maken. Haal die dyson stofzuiger dus maar boven en go for it!

slaapkamer schoonmaken huisstofmijt voorkomen

Wassen

De huisstofmijt zit het liefst in de stofdeeltjes van huisstof, beddengoed, tapijten en gordijnen. Daarom is het heel belangrijk om zoveel mogelijk op 60° te wassen. Vervang ook minstens een keer per week je dekbedovertrek. Vergeet ook niet om plaids, sierkussens of knuffels te wassen! Mogen ze niet op 60° gewassen worden? Steek ze dan een nachtje per week in de diepvries, dan gaan de beestjes ook dood. 

Ventileren

Door de zware covidperiode beseffen we allemaal hoe belangrijk het is om regelmatig te verluchten. De huisstofmijt voelt zich het best in warme, vochtige ruimtes: zorg dus dat je regelmatig je raam openzet. Als je dat vaak genoeg doet, wordt de ruimte zo droog dat de beestjes het niet kunnen overleven. Nog een goede tip is om je bed open te laten liggen. Op die manier geef je de beestjes ook geen kans om zich te nestelen tussen je warme lakens. En last but not least, probeer ook om je kamer zo sober mogelijk te houden. Als de huisstofmijt minder plaatsjes ziet om zich te verstoppen, zal hij ook minder aanwezig zijn. Succes! 

huisstofmijt voorkomen slaapkamer ventileren

Bekijk ook:
Tips voor het kopen van een nieuw matras
5x Voordelen van ventileren in de wintermaanden
De eerste stappen voor het oplossen van je slaapproblemen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.