Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

beitsen of lakken
Klussen

Beitsen of lakken?


Beitsen of lakken? Een vraag die vele DIY-ers bezighouden die hun hout willen behandelen en beschermen. Het antwoord op de vraag of het beter is om beits of lak te gebruiken is echter afhankelijk van verschillende factoren. De eerste vraag is natuurlijk wat je wilt behandelen? Gaat het om een schutting of tuinmeubelen of om de houten tafel of kast binnen in huis? Daarnaast speelt je persoonlijke smaak ook een belangrijke rol, net als de gewenste kleur en de tijd die je erin wilt steken. Twijfel jij ook tussen beitsen of lakken? Lees hier wat de verschillen zijn tussen beits en lak, en wat de bijbehorende voordelen en nadelen zijn!

Houten meubelen en oppervlakken zijn super mooi en mega populair. En om ze mooi te houden en om de levensduur te verlengen is het belangrijk om hout te beschermen door ze te behandelen. Dit is vooral belangrijk als het om houten elementen gaat dat wordt blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden en de zon, zoals een tuinhuis, houten tuinmeubelen, houten vlonders en houten schuttingen. Hout behandelen kan met behulp van beits, lak en verf. Maar kies voor voor beitsen of lakken? Hoewel zowel beits als lak en verf bescherming bieden, verschillen de twee populaire afwerkingen qua uiterlijk, toepassingen, duurzaamheid, onderhoud en kosten. Lees verder voor een vergelijking van beitsen versus lakken om erachter te komen.

Wat is het verschil tussen beits en lak?

Alle beitsen en lakken zijn samengesteld uit pigmenten en een drager voor die pigmenten. De chemische samenstelling van de vloeibare drager betekent dat moderne beitsen en lakken zeer duurzaam zijn en een oppervlak zeer goed kunnen beschermen, of het nu hout of een ander materiaal is. Zowel beitsen als verven zijn er in acryl- en olievarianten, en beide soorten hebben voor- en nadelen. Maar hier houdt de gelijkenis op.

Als je een blik beits en een blik verf opent, zul je direct merken dat beits een stuk dunner lijkt. Lak en verf hebben meer pigmentdeeltjes in de vloeibare drager gesuspendeerd, en dit creëert het visuele verschil tussen de twee producten. Dit betekent dat beitsen het onderliggende materiaal zullen laten zien, terwijl lak en verf het zal bedekken.

Een ander groot verschil is dat verf op een oppervlak zit en het bedekt, terwijl beits in een oppervlak trekt. Hoewel ze uiteindelijk ongeveer hetzelfde doen, komt het kiezen van het een of het ander in wezen neer op drie dingen: esthetiek, arbeid en kosten.

Beits

Hoewel je met beits tegenwoordig ook heel veel keuze hebt, heb je met lak en verf over het algemeen meer keuze in kleuren en afwerkingen. Beits wordt meestal gebruikt voor houtprojecten, maar er zijn ook beitsen beschikbaar voor beton. Het is gemakkelijker aan te brengen en heeft vaak niet meer dan één laag nodig.

Het belangrijkste verschil bij het aanbrengen van beits ten op zichte van lak en verf, is dat het niet op een gegrond oppervlak hoeft te worden geverfd. In feite kan het direct op elk gewenst oppervlak worden geverfd. En één laag is meestal voldoende. Beits zal absorberen in het oppervlak in plaats van dat het op het oppervlak zit. Dit maakt beits bijzonder geschikt voor houtprojecten, omdat de beits in de houtnerf trekt en een mooie textuur en uitstraling geeft.

De mooie natuurlijke look met de houtstructuur en houtnerf wordt gezien als één van de belangrijkste voordelen van beitsen. Een ander voordeel is dat het niet zal schilferen zoals lak en verf. Houd er rekening mee dat hoe absorberender het hout of oppervlak is, hoe meer beits je nodig hebt om het oppervlak volledig te beschermen. Dit is waarschijnlijk het grootste nadeel van beitsen ten opzichte van lakken en verven.

In deze moderne tuin zijn de schuttingen en houten wanden van de tuinoverkapping zwart gebeitst. Klik hier voor meer foto's.

In deze moderne tuin zijn de schuttingen en houten wanden van de tuinoverkapping zwart gebeitst. Klik hier voor meer foto’s.

Lak

Verf wordt vaker gebruikt voor projecten rond het huis, zoals muren, deuren, ramen en andere ambachtelijke projecten. Hoewel verf over het algemeen duurder is dan beits, is verf in veel meer kleuren verkrijgbaar is. Je kunt bovendien ook kiezen tussen hoogglans, zijdeglans en mat, terwijl mat en zijdemat de enige keuzes zijn voor beitsen.

Verf moet ook worden geverfd op oppervlakken die eerst zijn gegrond, terwijl dit niet nodig is bij beits. Een ander nadeel is dat je meer tijd nodig hebt bij verven ten op zichte van beitsen, meestal omdat verf in meerdere lagen aangebracht moet worden voor een meer dekkend resultaat.

De zwarte houten schuttingen van Cate zijn behandeld met dekkende zwarte lak. Klik hier voor meer foto's.

De zwarte houten schuttingen van Cate zijn behandeld met dekkende zwarte lak. Klik hier voor meer foto’s.

Voordelen en nadelen

Hieronder hebben we nogmaals alle voordelen en nadelen van beitsen ten op zichte van lakken en verven voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van beits versus lak verf:

  • Geen primer nodig;
  • Natuurlijke uitstraling, waarbij de houtstructuur en houtnerven zichtbaar blijven;
  • Zal meestal niet schilferen;
  • Vereist meestal slechts één laag, waardoor beitsen veel sneller is dan lakken en verven

De nadelen van beits versus lak en verf:

  • Veel minder keuze in kleuren;
  • Minder keuze in glans – slechts verkrijgbaar in mat en zijdemat;
  • Kan niet over geverfde oppervlakken worden aangebracht;
  • Een sterk absorberend oppervlak. Je hebt mogelijk meer beits nodig dan je had gepland.

Bekijk ook:
5x Betonlook verf
Verf kopen: hier moet je op letten!
De beste verfafbijt voor het verwijderen van verf

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.