Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Verf kopen: hier moet je op letten!
Klussen

Verf kopen: hier moet je op letten!


Het opfrissen van een woning doe je met een frisse laag verf. Dat verf van essentieel belang is voor het creëren van een goede dosis sfeer in iedere ruimte is algemeen bekend. Daarnaast kan vrijwel iedereen met een verfkwast overweg. Maar weet je ook waar je op  moet letten als je verf koopt? Tegenwoordig is het aanbod in verf zó groot, dat het soms lastig is om te weten welke verf je precies moet nemen. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid RAL kleuren. Van RAL 9001 naar 9010. Wat is toch het verschil? Duizelt jouw hoofd al van alle mogelijke keuzes? Verf kopen: hier moet je op letten!

Verf kopen: hier moet je op letten!

Wanneer is grondverf noodzakelijk?

‘Wel nog even in het grondverf zetten!’ Een vriendelijke verkoopster kijkt je aan. Glimlachend knik je terwijl in je achterhoofd de alarmbellen rinkelen. In de grondverf zetten? Waarom dan? Grondverf wordt in de meeste gevallen ingezet om een betere hechtingslaag tussen hout en lakverf te bewerkstelligen. Zodra je hout een nieuwe verflaag wilt geven, mag grondverf niet ontbreken.

Hout verven

Wanneer je hout gaat schilderen, zijn er twee bruikbare soorten lakverf: acrylverf en alkydverf. Bovendien heb je nog de keuze uit mat, glanzend en hoogglanzend. Deze keuze wordt vooral op basis van smaak gemaakt. Zo zijn er mensen die dol zijn op glimmende meubels en genieten van een hoogglans uitstraling, maar ook mensen die dit verafschuwen. Kies voor hetgeen wat het beste bij jou past, voor de kwaliteit hoef je he niet te laten. Iedere type lakverf geniet in principe van dezelfde kwaliteit.

De keuze tussen acryl- en alkydverf moet wél zorgvuldig gemaakt worden. Voor houten meubels die buiten staan is een lakverf op alkydbasis het meest geschikt. Dit is een goed dekkende en sneldrogende lak. Deze wordt ook vaak gebruikt door professionele schilders, omdat ze hiermee sneller een glad resultaat behalen. Acrylverf is op waterbasis en dekt moeilijker. Hierdoor is het noodzakelijk om het hout eerst goed te schuren, alvorens je de verflaag aanbrengt. Het voordeel van acrylverf is dat deze een stuk beter voor de gezondheid is en minder schadelijke stoffen voor het milieu bevat.

De juiste muurverf kiezen

Wil je binnenkort muurverf gaan kopen en weet je niet precies waar je op moet letten? Wij geven je een aantal handige tips:

  • Let altijd goed op de RAL kleuren. Bij standaard kleuren zijn er meerdere gradaties mogelijk. Dit is het beste te begrijpen als we als voorbeeld ‘wit’ nemen. Wit is niet verkrijgbaar in een enkele vorm. We kennen zuiver wit (RAL 9010), crème wit (RAL 9001), ivoorwit en ga zo maar door. Wanneer je op zoek bent naar een specifieke kleur is het belangrijk om goed op de kleurcodering te letten. Zo weet je zeker dat het de kleur is die je nodig hebt.
  • Lees de instructies goed! Verf kopen doe je altijd zo zorgvuldig mogelijk. Lees daarom ook goed de instructies op de achterkant van het blik. Vaak wordt er gesproken over verf op water- of terpentinebasis. Dit zijn termen die je misschien in eerste instantie niets zeggen, maar wel heel belangrijk zijn voor het correct aanbrengen van de verf. Deze termen geven aan hoe de verf verdund is en hoe deze eventueel nog verdund moet worden. Bij verf op waterbasis hoeft er verder niks meer toegevoegd te worden. Bij verf op terpentinebasis wordt meestal verwacht dat je de verf zelf nog aanlengt met terpentine.
  • Hoeveel oplosmiddel zit er in de verf? Dit lijkt in eerste instantie misschien niet zo belangrijk, maar wel als je gaat kijken naar de hoeveelheid schadelijke stoffen in de verf. Deze kunnen van grote invloed zijn op de gezondheid van senioren, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Daarnaast zijn te veel oplosmiddelen ook nog eens schadelijk voor het milieu. Daarom is het goed om op te letten dat er weinig oplosmiddel is gebruikt. Neem je liever het zekere van het onzekere? Kies dan voor verf op waterbasis, hierbij wordt er nooit met oplosmiddel gewerkt.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.