Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

duurzaam interieur tips
Wooninspiratie

5 tips om je interieur te verduurzamen


Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk punt wanneer je een nieuw product wilt kopen. Niemand wil immers dat de wereld in gevaar raakt, helemaal niet door ons eigen gedrag. Duurzaamheid gaat niet alleen over de materialen waarvan het product is gemaakt, maar over het gehele proces vanaf dat de grondstoffen uit de grond worden gehaald tot er een nieuw meubelstuk in jouw woonkamer staat. Mensen kijken onder andere dus naar door wie de producten zijn gemaakt, op wat voor manier ze zijn vervoerd tot plaats van bestemming en wat voor keurmerk er op de producten zit. Iedereen wil dat de wereld zo lang mogelijk meegaat, dus laten we daar met z’n allen ons steentje aan bijdragen. In dit artikel vind je 5 tips over hoe je jouw interieur verduurzaamt!

Tip 1: Heb je een product écht nodig?

Voordat je iets koopt is het altijd belangrijk om jezelf af te vragen; heb ik dit product echt nodig? Hoe minder spullen iedereen koopt, hoe beter voor het milieu. Buiten dat ervoor de spullen grondstoffen verkregen moeten worden, moeten deze grondstoffen ook meerdere keren, vaak over de hele wereld, worden vervoerd. De spullen moeten daarnaast worden opgeslagen in opslagplaatsen wat elektriciteit en gas kost.
Als je het product echt nodig hebt, kun je jezelf afvragen of je het product niet al bezit of een product wat erop lijkt een beetje kunt aanpassen of opknappen? Een oude vloer die je graag wilt vervangen vanwege de ouderwetse kleur kun je prima schuren en opnieuw verven, zolang het materiaal niet versleten is. Een voordeel hiervan is dat het opknappen van spullen je vaak veel geld bespaart in plaats van een heel nieuw product te bestellen.

Tip 2: Het cradle to cradle keurmerk

Cradle to cradle (C2C) is een manier waarop je veel grondstoffen kunt besparen, maar wat houdt het in? Bij cradle to cradle is afval gelijk aan voedsel, dit betekent dat elke grondstof volledig moet worden hergebruikt zonder dat het iets van waarde verliest. In dit geval is er sprake van ‘upcycling’ in plaats van ‘downcycling’, wat betekent dat de materialen meerdere keren voor hetzelfde product kunnen worden gebruikt. Bij downcycling is het zo dat materialen niet twee keer voor hetzelfde product worden gebruikt, maar vaak voor een een product van mindere waarde. Probeer dus producten te kopen met het cradle to cradle keurmerk zoals Duettes.

duurzaam interieur tips cradle-to-cradle

Tip 3: Kies voor tweedehands spullen

Een andere mooie manier om duurzame spullen in huis te halen, is door te kiezen voor tweedehands producten. Er zijn tientallen websites waarop je kunt zoeken naar producten die jij nodig hebt, maar er zijn natuurlijk ook fysieke kringloopwinkels waar je terecht kunt. Je zult je verbazen wat voor mooie unieke producten er te vinden zijn in tweedehandswinkels. Als je op zoek bent naar een specifiek product raden we je aan om te kijken op Marktplaats. Marktplaats is het grootste online tweedehandsspullen platform van Nederland en hierop zul je zeker vinden wat je nodig hebt. Zoek je naar designer of vintage items? Neem dan een kijkje op Reliving of Vinted. Naast al deze publieke platforms kun je ook aan je familie of vrienden vragen of zij hebben wat jij nodig hebt.

duurzaam interieur tips tweedehandse meubels

Tip 4: Waar komt het product vandaan?

Als je het interieur in je huis wilt verduurzamen moet je weten waar je producten vandaan komen. Is het in Nederland geproduceerd of in het buitenland? En zijn de grondstoffen over heel de wereld vervoerd of zijn deze dichtbij het productiecentrum vandaan gehaald? Over het algemeen is het beter om lokaal je producten te kopen, omdat er dan minder transport nodig is. Maar het is ook belangrijk dat je rekening houdt met de arbeidsomstandigheden in het land waar het product geproduceerd wordt. Doe dus goed research naar de achtergrond van het product voordat je deze bestelt.

Tip 5: Let op welke apparaten je koopt!

Bij de apparaten die je koopt moet je goed opletten wat voor energielabel erop zit. Dit label zegt namelijk hoeveel energie het apparaat verbruikt en dus hoe duurzaam deze is. Als je kiest voor een apparaat met een energielabel A+ of A++ ben je goed bezig en heb je een duurzaam apparaat gekocht. Hiermee help je uiteindelijk de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen.

energielabel

Bekijk ook:
5x Tips om duurzaam te wonen
Woontrends 2022
Groene energie? Kies voor energieleverancier met wind- of zonnestroom uit Nederland

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.