Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

tl buis vervangen door led
Lampen

TL buis vervangen door LED


Overweeg je om jouw TL buis te vervangen door LED? In alle op zichten is dat een goed idee – of het nou gaat om de verlichting bij jouw thuis of op werk. De moderne LED TL buizen bieden namelijk alleen maar voordelen vergeleken met de ouderwetse TL buizen. Op deze pagina gaan we je er alles over vertellen. Kijk dus snel verder!

TL buizen worden vaak gebruikt in kantoren, fabrieken en winkels. Maar net zoals je ouderwetse gloeilampen kan en zou moeten vervangen door LED lampen, is het ook absoluut aan te raden om de ouderwetse TL buizen te vervangen door LED. Hieronder lees je wat de voordelen zijn van LED TL vergeleken met de ouderwetse TL buizen.

De voordelen van LED TL ten op zichte van TL buizen

Besparen op energie

LED TL buizen hebben een hogere energie-efficiëntie in vergelijking met ouderwetse TL buizen. Efficiëntie wordt bereikt doordat 95% van de verbruikte energie door de LED verlichting wordt omgezet in licht en minder dan 5% als warmte verloren gaat. Dit staat in schril contrast met TL buizen, die de meeste energie in warmte omzetten en slechts 60% van de energie voor verlichting kunnen gebruiken. Door je TL buizen te vervangen door LED, kan je dus enorm besparen op energie en geld. Daarnaast zijn LED buizen ook een stuk beter voor het milieu.

Duurzaamheid

Onderhoudskosten van TL buizen zijn sterk afhankelijk van de gebruiksduur van de lampen en armaturen. In koudere werkomgevingen of waar de lampen vaak worden in- en uitgeschakeld, wordt de totale levensduur van TL buizen aanzienlijk verkort. Telkens wanneer een TL buis wordt ingeschakeld, worden de elektrodespoel en het kathodescherm aangetast en wordt de levensduur van de lamp verkort. De levensduur van een standaard fluor buis ligt tussen de 7.000 tot 15.000 uur. LED buizen gaan tot 30.000 uur mee!

Verlichtingsprestaties

De prestatie van ouderwetse TL buizen verslechtert in de loop van de tijd. De prestaties worden beïnvloed door de omgevingstemperatuur en de aan/uit-cyclus. De verlichtingsprestaties van TL buizen nemen expliciet af in een koude of warme omgeving. LED tl buizen presteren beter dan de ouderwetse TL buizen als het gaat om deze prestaties. LED buizen verdelen het licht gelijkmatig over het oppervlak, terwijl het licht van ouderwetse TL buizen in alle richtingen of 360 graden wordt verspreid. Dit resulteert in overmatige lichtinval in sommige ruimtes, met name in een kantooromgeving.

LED TL buis armatuur

LED TL buis armatuur

Hoe kan je een TL buis vervangen door LED?

Vanwege de vele voordelen, is het dus altijd een goed idee om je TL buizen te vervangen door LED. Maar kan je een TL buis één op één vervangen door LED? Het antwoord is ja – er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten voordat je dit gaat doen. Het eerste waar je naar moet kijken is of je TL buis een starter heeft of niet. Je kunt natuurlijk ook een nieuwe LED armatuur kopen, zodat je zeker weet dat het zal werken.

TL buis vervangen door LED in een TL armatuur met starter

Heb je een TL armatuur met starter? Dan kan je jouw oude TL buis vrij eenvoudig vervangen met LED. De starter is zichtbaar aan de buitenkant van het armatuur. Merk je dat de TL buis flikkert bij het aanzetten? Dan weet je ook dat je een TL armatuur met starter hebt. Je kunt de TL buis één op één vervangen met LED, maar de starter moet wel eerst vervangen worden door een LED dummy starter. Volg onderstaande stappen:

  1. Schakel ten alle tijden altijd de stroom eerst uit.
  2. Verwijder de oude TL buis uit het armatuur.
  3. Verwijder ook de starter uit het armatuur door er een kwartslag aan te draaien.
  4. Plaats de LED dummy starter op dezelfde plek als de oude starter.
  5. Plaats vervolgens de nieuwe LED buis in het armatuur.

Om meer energie te besparen, is het en goed idee om ook nog de ballast te verwijderen. Naast dat je bespaart op energie, zullen de LED TL buizen ook een langere levensduur hebben. De ballast is zichtbaar nadat je TL buis eruit hebt gedraaid. Er lopen twee of vier draden naar de ballast. Deze dien je door te knippen, en deze met elkaar te verbinden met een Wago klem. Je kunt ook de ballat verwijderen.

TL buis vervangen door LED in een TL armatuur zonder starter

Als je een oude TL buis wilt vervangen met een armatuur zonder starter, dan moet je eerst het een en ander aanpassen. Dit is nodig om flikkeringen te voorkomen. Volg onderstaande stappen om je oude armatuur om te bouwen naar een LED armatuur:

  1. Schakel ten alle tijden altijd de stroom eerst uit.
  2. Verwijder de oude TL buis uit het armatuur.
  3. Open het armatuur.
  4. Verwijder vervolgens het voorschakelapparaat. Daarna dien je de nuldraad en de fasedraad op het voetje van de LED TL buis aan te sluiten.
  5. Plaats de nieuwe LED TL buis in het armatuur met het power voetje aan de kant van de stroomtoevoer.

Bekijk ook:
LED Tubes
Tijd voor ledlampen!
Led panelen
Halogeen spotjes vervangen door led

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.