Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

gazon onderhouden tips
Tuin inspiratie

Tips voor het onderhouden van het gazon


Het onderhouden van het gazon vergt veel werk. We geven je graag een aantal tips voor een groen en gezond grasveld!

Nu de warme dagen er weer aan gaan komen, kunnen we steeds vaker in de tuin van de zon genieten. Het is dan ook weer hoog tijd om het gazon bij te werken. Een gazon onderhouden hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Belangrijk is dat je weet wat je moet doen en wat je nodig hebt. Wanneer je zorgvuldig het gazon onderhoudt, blijft deze van hoge kwaliteit.

Regelmatig onderhoud van het gazon

Voor een strak en groen gazon is het belangrijk dat deze regelmatig wordt onderhouden. Hierbij gaat het niet enkel om het maaien van het gras en verwijderen van onkruid. Hier komt namelijk veel meer bij kijken, zoals het bemesten, verticuteren en besproeien van het gras. We leggen graag uit waar je rekening mee moet houden als je aan de slag gaat in de tuin.

Voor het onderhouden van het gras zijn er verschillende soorten tuinmachines beschikbaar. Ieder met zo zijn eigenschappen en doel. Denk bijvoorbeeld aan: Grasmaaiers, Bosmaaiers, Grastrimmers, Verticuteerders, Bladblazers en meer.

Grasmaaiers, Bosmaaiers en grastrimmers worden gebruikt voor het snijden en bewerken van het gras. Een verticuteerder zorgt voor het beluchten van het gras, waardoor deze voldoende zuurstof krijgt. Daarnaast zorgt dit voor de bestrijding van onder meer mos en onkruid.

gazononderhouden tips maaien

Hoe kan ik mijn tuin onderhouden?

Goed gazononderhoud houdt in dat je het hele jaar door met de tuin bezig bent. Dus niet alleen in de lente en zomer, maar ook in het najaar. Veel werkzaamheden dienen namelijk maandelijks of zelfs wekelijks uitgevoerd te worden. Een mooi gazon kost nu eenmaal tijd en moeite. Dit gaat namelijk niet enkel om het maaien van het gras. Voor de allerbeste kwaliteit moeten er veel meer taken uitgevoerd worden.

Toch begint het vaak bij het maaien van gras. Hierbij is het belangrijk dat je voldoende rekening houdt met de groei van het gras. Zo dien je er het hele jaar door rekening mee te houden dat het gras niet te kort gemaaid wordt, zeker in het voorjaar en najaar is dit het geval, evenals in de zomer bij warme temperaturen.

Randen van het gazon bijwerken

Voor een mooi gazon is het belangrijk dat niet vergeten wordt om de gazonranden bij te werken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met een grastrimmer, maar je kunt hiervoor ook een grasschaar gebruiken. Het is maar net wat jij fijn vindt. Nadat je de gazonranden hebt bijgewerkt, kun je ervoor kiezen om ze af te steken door middel van een spandraad in een rechte lijn langs de gazonrand te spannen.

gazon onderhouden tips trimmer

Juiste verzorging van het gras

Uiteraard moet het gras naast het bijwerken ook verzorgd worden. Een van de belangrijkste taken is het besproeien van het gras. Zonder de juiste bevochtiging kan gras niet goed groeien en uitdrogen. Het kan dus best zijn dat je geregeld moet sproeien om het gras van voldoende vocht te voorzien, bijvoorbeeld als je net nieuw gras gezaaid hebt. Om de hele tuin te kunnen besproeien kan een lange tuinslanghaspel goed van pas komen.

Het inzaaien van het gazon wordt bijvoorbeeld gedaan als er kale plekken in het grasveld ontstaan, door te veel schaduw, mos of onkruid. Door gras in te zaaien is dit eenvoudig te herstellen. Voor het mooiste resultaat wordt ten zeerste aangeraden om dezelfde graszaden te gebruiken als degene die gebruikt zijn voor de rest van het gazon.

Zorg voor voldoende voeding

Net als bomen en planten, is het ook voor gras van belang dat ze voldoende voeding krijgen om er strak bij te liggen. Daarom is het belangrijk dat je bij de onderhoudswerkzaamheden rekening houdt met voldoende bemesting. Dit zorgt ervoor dat het gazon het hele jaar door mooi groen is. Gemiddeld dien je dit 4 keer per jaar te doen. Afhankelijk van de temperatuur en het type mest dat je gebruikt.

Als je dit allemaal goed doet, zul je al snel zien dat het gras er mooier, groener en gezonder uit zal zien.

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
Kunstgras voor je tuin
10x Moderne tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.