Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

taatsdeur
Wooninspiratie

Taatsdeur


De deuren in huizen worden vaak stilistische uitingen van de smaken en voorkeuren van de eigenaars, zelfs als ze het zich niet realiseren. Om deze reden kan de keuze van de deur die je maakt een heel voor de hand liggende statement maken in je interieur. Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten deuren waar je uit kunt kiezen. Als je op zoek bent naar een luxe deur die je interieur een exclusieve uitstraling geeft, dan kan een taatsdeur, ook wel bekend als pivotdeur, dé oplossing zijn. Met een taatsdeur kan je namelijk een echte wow-factor creëren in huis. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze unieke en populaire deuren.

Wat is een taatsdeur?

Een taatsdeur is een deur die om zijn eigen verticale as draait. Vandaar dat het ook wel draaideur of pivotdeur wordt genoemd. Pivoteren betekent namelijk ronddraaien op één steunpunt, waarbij de scharnier zowel aan de bovenkant als aan de onderkant is gemonteerd. Door dit steunpunt is het mogelijk om de deur zowel naar binnen als naar buiten te draaien. Op deze manier wordt het gewicht van de deur gemakkelijker verdeeld, wat betekent dat er meer mogelijkheden hebt als het gaat om materiaal en formaat. Een taatsdeur is bijvoorbeeld super geschikt als je een grote brede deuropening hebt. Taatsdeuren kunnen namelijk veel groter zijn dan de gewone scharnierdeuren vanwege de draagkracht van het draaischarnier. Ze kunnen ook worden gemaakt van materialen die normaal als te zwaar worden beschouwd voor een normale deur, zoals metaal, zwaar hout of zelfs steen.

taatsdeur staal

Waar is de beste plaats om een ​​draaideur te installeren?

Taatsdeuren zijn vooral erg populair als voordeur, waarmee je de voorgevel van je woning een flinke esthetische update kan geven. Maar in principe zijn taatsdeuren geschikt voor elke ruimte binnen in huis. Het is bijvoorbeeld ook heel goed idee om een pivotdeur te nemen tussen de hal en de keuken of woonkamer. Je zou zelfs een normale deur van de slaapkamer of badkamer kunnen vervangen met een taatsdeur. Deze stoere deuren zijn ook een heel leuk alternatief voor de traditionele glazen schuifpuien of openslaande deuren naar de tuin.

Wat kost een taatsdeur?

Taatsdeuren zijn één van de duurste deursoorten, maar door de populariteit en de toename van het aantal aanbieders op de markt, zijn taatsdeuren een stuk betaalbaarder geworden. Een zwarte stalen taatsdeur met glas in een standaard formaat van 93 (b) x 260 (h) centimeter, heb je tegenwoordig al voor €1500,- inclusief montage. Als je een specifiek formaat hebt, moet de taatsdeur op maat gemaakt worden. Vanzelfsprekend liggen de prijzen voor een op maat gemaakte deur een stuk hoger. Houd rekening met een prijs tussen €2000 – 3000. Hoe groter de deuropening, hoe duurder het wordt. Daarnaast zijn de prijzen natuurlijk ook afhankelijk van het soort materiaal. Volledige glazen taatsdeuren en taatsdeuren van hout zijn bijvoorbeeld goedkoper dan stalen taatsdeuren. Wij raden aan om minstens drie offertes aan te vragen van verschillende aanbieders, die je op prijs en kwaliteit kan vergelijken. Vraag ook altijd of de prijzen inclusief montage en inmeten zijn.

driedubbele houten taatsdeuren

Nadelen

Een taatsdeur biedt veel voordelen, maar het heeft ook een aantal nadelen die je moet overwegen. Een nadeel dat we al benoemd hebben, is de prijs. Taatsdeuren zijn relatief duur. Maar dat is een kwestie van de overweging of je het waard vindt, die je heel goed zelf kunt maken. Een ander nadeel kan zijn, is dat een taatsdeur een minder goede afdichting hebt in vergelijking met normale scharnierdeuren. Dit kan betekenen dat je iets meer last hebt van tocht en vocht, hoewel daar tegenwoordig ook hele goede oplossingen voor zijn. Daarnaast is het best een uitdaging om zelf een taatsdeur te monteren, vanwege de verticale as en het gewicht van de deur. Daarom is het aan te raden om de deur door een professional te laten monteren.

Tip: Je zou de montage in de onderhandeling mee kunnen nemen bij de aanbieder!

1. Glazen taatsdeur met houten kozijn

Het project van architectenbureau Archinect omvat de uitbreiding van de benedenverdieping van een Victoriaans rijtjeshuis aan Farleigh Road in Londen. De klanten wilden het lagere niveau op de begane grond uitbreiden om een meer sociale ruimte rond de keuken te creëren. Een gegoten ter plaatse beklede betonnen wand vormt een scheiding tussen twee verschillende ruimtes binnen de nieuwe uitbreiding; de ene is een intieme zithoek met een erker die uitkomt op de betonnen buitenbank en de andere een nieuwe eethoek die volledig opent naar de tuin via een grote glazen taatsdeur met mooie houten kozijn.

taatsdeur houten kozijn

2. Dubbele taatsdeuren naar de tuin

D House is een modern minimalistisch huis ontworpen door Marston Architects uit Australië. Consistentie, eerlijkheid en een breed gevoel van publieke verantwoordelijkheid ondersteunen het werk van de praktijk. Lichtinval speelde een belangrijke rol in dit project. Dit hebben de architecten gerealiseerd met verschillende grote raampartijen, een groot dakraam en grote glazen dubbele taatsdeuren naar de tuin. Op die manier is er ook een naadloze integratie gecreëerd tussen de tuin en de woonkamer.

dubbele taatsdeuren naar tuin

3. Wit

Seven Sisters Refurbishment is een project van Magri Williams Architects uit Londen. Het project omvat een uitbreiding van een bestaande woning en beschikt over twee grote beglazingen die het buitenterras omlijsten. Één van de beglazingen wordt gevormd door een grote glazen taatsdeur, die binnen en buiten naadloos verbindt. Daarnaast zorgt ook het dakraam boven de keuken voor veel natuurlijk licht.

taatsdeur wit

4. Cortenstaal

Studio Sitges is een woon/werkruimte voor een fotograaf en zijn gezin. Het gebouw ligt op drie blokken van de Middellandse Zee en vangt de ongedwongen energie van deze kosmopolitische badplaats op dertig minuten van Barcelona. Voor de indrukwekkende gevel van de woning is de stoere combinatie gebruikt van beton en Cortenstaal. Daarbij is ook een hele bijzondere taatsdeur van Cortenstaal ontworpen, als voordeur. Wat het nóg bijzonderder maakt, is dat er een kleinere normale scharnierdeur in de taatsdeur is verwerkt. Je kunt dus op twee manieren in de woning komen.

taatsdeur cortenstaal

5. Grootste taatsdeuren ter wereld

Het Antwerpse projectduo, Pieter Peerlings en Silvia Mertens van Sculp [IT], hebben voor hun LALO-project een radicale renovatie van verbluffende transparantie uitgevoerd met behulp van het Jansen VISS façade pendeldeursysteem. Deze aanpak vereiste dat de achtergevel en de onjuiste installaties van een Antwerpse woning volledig werden afgebroken en vervangen door de grootste glazen taatsdeuren ter wereld. De strakke, moderne glazen achterkant met gigantische, op maat gemaakte deuren van maar liefst drie meter breed en zes meter hoog staat in schril contrast met de plechtige voorkant. Ze wegen elk 2000 kilo, maar kunnen moeiteloos met slechts één vinger worden opengedrukt!

grootste taatsdeuren ter wereld

6. Boogdeur

Dodged House is een moderne minimalistische woning gelegen in Lissabon, Portugal, ontworpen door Leopold Banchini. De residentie ligt in het historische centrum van Lissabon, in de populaire wijk Mouraria. Met een plattegrond van minder dan 40m2, ontwikkelden de architecten drie slaapkamers op vier verdiepingen. Goedkope bouwtechnieken en eenvoudige materialen zijn specifiek gekozen om een betaalbare woning te bouwen. Kenmerkend voor de woning zijn de prachtige authentieke boogramen. Daarbij passend is een prahctige taatsdeur op de begane grond ontworpen met diezelfde boogvorm.

taatsdeur boogdeur

7. Taatsdeur van hout

Bovenstaande taatsdeuren zijn allemaal grote deuren met vooral heel veel glas, maar zoals gezegd zijn er ook andere materialen mogelijk. KAL A, een designstudio uit Madrid heeft hun studio ontworpen waarbij hout een belangrijke rol speelt. Daarbij hebben ze ook een een super mooie taatsdeur van hout ontworpen, als deur voor het toilet. Super nice, toch?

taatsdeur van hout

8. Grote witte taatsdeur

FritsJurgens is een bekende aanbieder van pivotdeuren. In een strakke, moderne en minimalistische woning, hebben ze onderstaande taatsdeur gemaakt. Een grote strakke witte taatsdeur, die perfect past bij de strakke witte inbouwkasten, de stoere betonvloer en de strakke witte muren. Ze hebben gebruik gemaakt van hun FritsJurgens System 3. Klik hier voor meer informatie.

grote witte taatsdeur

9. Linvisibile

In dit mooie karakteristieke interieur is er gekozen voor de taatsdeur van Linvisibile Infinito. Het innovatieve Infinito-systeem maakt het mogelijk om diverse decoratieve afwerkingen over de paneeloppervlakken aan te brengen, dankzij een aluminium kozijnsysteem dat de vooraf geselecteerde coating herbergt. De verscheidenheid aan afwerkingen die kunnen worden toegepast op de verticale scharnier van de Infinito strekt zich uit tot elk materiaal met een maximale dikte van 3 mm en een totaalgewicht van minder dan 70 kg. Bovendien biedt de veelzijdigheid van dit product ook de mogelijkheid om verschillende afwerkingen aan beide zijden van het blad aan te brengen en om de kleur van het buitenframe in matte lak te personaliseren, compatibel met de geselecteerde of geanodiseerde coatings in 6 kleuren: zilver, zwart, petroleum, donker bruin, licht en donker brons. Klik hier voor meer informatie.

taatsdeur linvisibile

10. Scheidingswand

In dit stoere interieur is een mooie scheidingswand gecreëerd met grote glazen wanden en bijpassende taatsdeuren van AVC Gemino. Er is hier gekozen voor RVS profielen gecombineerd met melkglas. Maar zowel voor het glas als voor de profielen kan je kiezen uit heel veel andere materialen en kleuren. Voor het glas heb je bijvoorbeeld keuze uit helder glas, zuurgeëtst gekleurd glas, Vanceva-glas, Plexiglas enz. Dit kan je combineren met houten of stalen profielen. Klik hier voor meer informatie.

taatsdeuren scheidingswand

Bekijk ook:
Boogdeuren inspiratie
Geheime deuren in huis!
Wat mooie binnendeuren doen in een interieur
Onze stalen schuifdeur
Stalen deur
Schuifdeuren

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

  • Reply
    Herschel Supply kantoor in Shanghai | Inrichting-huis.com
    17 juli 2018 at 11:00

    […] De ingang van het kantoor ziet er erg bijzonder uit. De gevel is grotendeels strak afgewerkt met een soort lichte betonstuc, maar de ingang met de originele stenen vormen hier de blikvanger. Deze mooie stenen hebben ze gecombineerd met een grote stoere stalen taatsdeur. […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.