Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

slaapproblemen oplossen
Slaapkamer inspiratie

De eerste stappen voor het oplossen van je slaapproblemen


Iedereen heeft wel eens last van slaapproblemen. Zo kan het zijn dat je moeilijk inslaapt, weinig slaapt, vaak wakker wordt of erg vroeg wakker wordt. Meestal gaat het vanzelf weer over en heeft het hoofdzakelijk te maken met tijdelijke periodes van stress. Toch zijn die periodes lastig, omdat ze veel energie vragen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om uit die vervelende vicieuze cirkel te geraken!

Gezonde voeding

Je slaap voorbereiden begint bij het ontbijt. Kies voor voedingsmiddelen die je dag- en nachtritme in evenwicht houden, zoals eieren, kaas en ham. Een lekker vieruurtje, zoals lekker fruit of chocolade, zorgt voor de afscheiding van serotonine. Dat heb je nodig om te ontspannen. Neem ’s avonds een lichte maaltijd, minimaal 2 uur voor het slapen gaan. Geef de voorkeur aan voedsel op basis van langzame koolhydraten. Hoewel het soms lijkt dat je beter slaapt na een glaasje wijn, is dat een illusie. Alcohol voor het slapengaan is geen goed idee. Je slaapt wel makkelijker in, maar je wordt ’s nachts vaker wakker. Ook koffie en sterke thee kan je beter vermijden. Een kopje warme melk of kruidenthee met honing helpt dan weer wel om sneller in slaap te vallen.

Rustgevende omgeving

Zorg voor een rustige, verduisterde en comfortabele omgeving om te slapen. Verlucht je slaapkamer elke dag gedurende minstens een kwartier. De ideale temperatuur schommelt rond de achttien graden. Kies een kwalitatieve en ergonomische matras, dat is de basis. Een goede houding is van onschatbare waarde voor een uitgeslapen gevoel. Je kan ook een iets zwaarder dekbed kopen zodat er extra druk wordt uitgeoefend op je lichaam. Daarnaast is ook een kwalitatief kussen kopen een must, om zo je hoofd, je nek en schouders voldoende ontspanning te bieden tijdens je slaap. Je zal slapen als een baby!

slaapproblemen oplossen

Goede slaapcyclus

Om je nachtrust terug te vinden, is het belangrijk een vast slaappatroon te installeren. Probeer elke ochtend op hetzelfde uur op te staan, zelfs in het weekend, en zelfs als je niet genoeg geslapen hebt. Ga ook pas slapen als je je slaperig voelt. Als je vroeger naar bed gaat dan je natuurlijke slaapbehoefte aangeeft, kan het moeilijker worden om in slaap te vallen. Je kan ook rituelen toevoegen, zoals een gelaatsverzorging voor het slapengaan, naar muziek luisteren of een boek lezen.

Voldoende ontspanning

Zorg in de periode vlak voor het naar bed gaan voor voldoende ontspanning. Vermijd opwindende en stressvolle activiteiten zoals intellectueel werk, computerspelletjes of sport. Intensieve lichaamsbeweging werkt immers stimulerend en vertraagt het inslapen. Ook schijnbaar ontspannende bezigheden zoals tv kijken of chatten kunnen het inslapen bemoeilijken. Het licht dat beeldschermen verspreiden, activeert een stof in je brein die je wakker houdt.

Bekijk ook:
Koud tijdens het slapen? 6x Tips!
Lekker slapen
Tips voor het kopen van een nieuw matras

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.