Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

garantie online aankopen
Geen categorie

Blogpost over garantie op aankopen


Hoewel het natuurlijk erg leuk is om je huis in te richten of te verbouwen, levert dit soms wat gedoe op. Bijvoorbeeld als de stof van je bank al na twee weken lijkt te slijten. Of als je online bestelde lamp totaal niet lijkt op wat je had verwacht. Met Black Friday voor de deur is het goed om eens stil te staan bij je rechten als consument. Vandaag kijken we naar garantie op aankopen.

Voor juridisch advies ga je naar de Consumentenbond

Hieronder bespreken we een paar belangrijke rechten die je hebt als consument. Maar let goed op. Het kan zomaar eens zijn dat jouw situatie net iets anders is. Het is daarom goed om eerst juridisch advies in te winnen, voor je bepaalde stappen zet. Bij de Consumentenbond kun je tegenwoordig ook terecht voor persoonlijk juridisch advies en ijzersterke voorbeeldbrieven.

Garantie op aankopen

Een te snel slijtende bank of gordijnen die binnen een week zijn verkleurd. Vervelende problemen waar je het liefst niet mee te maken krijgt. Helaas kan het je zomaar gebeuren. Het is dan ook goed om te weten dat je bepaalde rechten hebt.

Volgens de wet heb je recht op een goed product. Dat betekent dat je van een product mag verwachten dat het een bepaalde tijd probleemloos meegaat. Hoe lang dat is, hangt af van bijvoorbeeld de prijs, het merk en wat de verkoper u heeft gemeld. Gaat een product eerder kapot dan je had mogen verwachten? Zorg dan dat je zo snel als mogelijk het probleem meldt bij de verkoper. Bijvoorbeeld via een van de voorbeeldbrieven van de Consumentenbond.

Kapot binnen 6 maanden

Wie eist, bewijst. Een mooi rijmpje. Maar tegelijkertijd een wettelijke regel. Want als jij van mening bent dat een product onterecht niet goed werkt, dan is het aan jou om dit te bewijzen. Dat kan soms best lastig zijn. Daarom helpt de wet je hierbij een handje: koop je een product bij een professionele verkoper en gaat het binnen 6 maanden stuk? Dan moet juist het bedrijf bewijzen dat het niet aan hun of aan het product lag. Je hoeft dan zelf dus niet te bewijzen dat het de verkoper zijn schuld is.

Help! Een brief werkt niet!

Kom je er met elkaar niet uit? Dan zijn er nog andere paden te bewandelen zoals bemiddeling. Daarmee proberen juridische experts voor jou er met het bedrijf uit te komen.

Bij klachten kun je soms ook terecht bij de Geschillencommissie. Dat is een onafhankelijke organisatie die een beslissing kan nemen als je er met de verkoper niet uit komt. In de algemene voorwaarden van een bedrijf lees je hier vaak meer over. Veel woonwinkels zijn aangesloten bij de branchevereniging CBW. Als je een probleem hebt met een van deze winkels, kun je niet bij een normale geschillencommissie terecht. Je moet dan naar Uitgesprokenzaak.nl. Dat is een soort geschillencommissie die door de branche zelf is opgericht. Uitspraken van Uitgesprokenzaak.nl zijn nu nog niet online te vinden, waardoor het minder transparant is dan de Geschillencommissie.

Wetswijzigingen

Je weet nu wat beter hoe het zit met je rechten. Maar dat verandert binnenkort. De wetten over je garantierechten gaan namelijk op de schop. De bedoeling was dat alle Europese landen hun wet per 1 januari 2022 zouden aanpassen aan nieuwe regels. Maar of die datum gehaald wordt, is nog maar de vraag. Neem daarom bij problemen eerst contact op met een jurist, zodat je goed weet waar je aan toe bent.

Bekijk ook:
Tuinhuis kopen? 6x Tips!
Tips voor het kopen van een nieuw matras
Spotjes kopen? Hier moet je op letten
Waar moet je op letten bij het kopen van laminaat?
Een vuurtafel van hardhout of steigerhout kopen. Welke kies jij?
Verf kopen: hier moet je op letten!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.