Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

vloerverwarming zelf installeren tips
Wooninspiratie

Zelf vloerverwarming installeren in huis? 6x Tips


Wil je vloerverwarming zelf installeren in huis? Ontdek de belangrijkste aandachtspunten en handige tips voor een succesvolle installatie. Lees snel verder!

Vloerverwarming: voor velen is het de ultieme vorm van wooncomfort. Stel je voor, je stapt op een koude winterochtend uit bed en in plaats van de gebruikelijke koude vloer, word je begroet door een aangenaam warm oppervlak. Dat klinkt als een droom, nietwaar? Maar naast het pure comfort biedt vloerverwarming ook nog eens een efficiënte manier van verwarmen, waardoor je mogelijk bespaart op je energierekening.

Tóch kan het idee van het zelf installeren van zo’n systeem behoorlijk intimiderend zijn. Er zijn immers diverse factoren om rekening mee te houden, van het type verwarming tot de installatietechniek. Maar wees gerust: als je handig bent, de juiste tools hebt en goed geïnformeerd te werk gaat, is het zeker mogelijk om dit klusje zelf te klaren. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee en bieden we je zes essentiële tips om jouw vloerverwarmingsproject tot een succes te maken.

1. Begrijp de verschillende typen vloerverwarming

De keuze voor het type vloerverwarming dat je wilt installeren hangt af van verschillende factoren: je budget, de grootte van de ruimte, of het een nieuwbouw- of renovatieproject betreft en jouw persoonlijke voorkeuren. Hieronder een diepere duik in de meest voorkomende typen:

a. Watergedreven vloerverwarming:

Dit systeem werkt door warm water door buizen of slangen te laten lopen die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Het water wordt verwarmd door een cv-ketel of een warmtepomp. Dit type vloerverwarming is bijzonder efficiënt en kan goed gecombineerd worden met andere verwarmingssystemen in huis. Een belangrijk aandachtspunt is wel dat de installatie wat ingewikkelder kan zijn, vooral als je het systeem aansluit op je bestaande verwarmingsinstallatie.

 • Werking: Warm water stroomt door buizen of slangen die onder de vloer liggen. Dit water wordt verwarmd door een cv-ketel of warmtepomp.
 • Voordelen: Zeer energiezuinig, vooral als het gecombineerd wordt met een warmtepomp. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is vaak comfortabeler dan traditionele radiatoren.
 • Nadelen: De installatie kan complex zijn, vooral als het systeem wordt aangesloten op een bestaande verwarmingsinstallatie. De opwarmtijd kan langer zijn dan bij elektrische systemen.

b. Elektrische vloerverwarming:

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt dit systeem op elektriciteit. Het bestaat meestal uit verwarmingsmatten of -kabels die onder de vloer worden geplaatst. Elektrische vloerverwarming is vaak eenvoudiger te installeren dan watergedreven systemen, vooral in kleinere ruimtes of bij renovatieprojecten. Het heeft echter wel een hoger energieverbruik, wat kan leiden tot hogere energiekosten.

 • Werking: Verwarmingsmatten of -kabels die op elektriciteit werken, worden onder de vloer geplaatst.
 • Voordelen: Snellere opwarmtijd dan watergedreven systemen en vaak eenvoudiger te installeren, wat het ideaal maakt voor renovatieprojecten of kleinere ruimtes. Er is geen cv-ketel of pomp nodig.
 • Nadelen: Over het algemeen minder energiezuinig dan watergedreven systemen, wat kan resulteren in hogere energierekeningen.

c. Hybride systemen:

Dit is een combinatie van watergedreven en elektrische vloerverwarming. Het kan handig zijn in situaties waar je de voordelen van beide systemen wilt combineren.

 • Werking: Een combinatie van watergedreven en elektrische vloerverwarming.
 • Voordelen: Biedt de mogelijkheid om in bepaalde delen van een huis of ruimte de snelle opwarming van elektrische systemen te gebruiken, terwijl andere delen profiteren van de energie-efficiëntie van een watergedreven systeem.
 • Nadelen: Kan complexer zijn in termen van installatie en beheer, omdat je te maken hebt met twee verschillende systemen.

Het kiezen van het juiste vloerverwarmingssysteem hangt sterk af van jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Overweeg niet alleen de initiële installatiekosten, maar ook de langetermijnkosten en het comfortniveau dat elk systeem biedt. Het kan waardevol zijn om een specialist te raadplegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Het verschil tussen watergedreven vloerverwarming (links) en elektrische vloerverwarming (rechts)

Het verschil tussen watergedreven vloerverwarming (links) en elektrische vloerverwarming (rechts)

2. Bereid de ondergrond goed voor

Een succesvolle installatie van vloerverwarming begint met een goede voorbereiding van de ondergrond. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënte warmteverdeling, maar minimaliseert ook het risico op problemen op de lange termijn.

 • Controleer op vlakheid: Het is essentieel dat de ondergrond waarop je de vloerverwarming installeert vlak is. Oneffenheden kunnen leiden tot ongelijke warmteverdeling en mogelijk zelfs schade aan het systeem. Gebruik een lange rechte balk of waterpas om te controleren of er significante hoogteverschillen zijn. Kleine oneffenheden kunnen worden opgevuld met een zelfnivellerende vloermassa.
 • Reinig grondig: Stof, vuil en puin kunnen de efficiëntie van je vloerverwarming beïnvloeden en moeten worden verwijderd voordat je begint met de installatie. Veeg en stofzuig het oppervlak grondig en overweeg het te reinigen met een geschikt reinigingsmiddel.
 • Isolatie: Voordat je het verwarmingssysteem installeert, moet je ook overwegen of je isolatie nodig hebt. Een isolerende laag onder je vloerverwarming kan warmteverlies naar beneden voorkomen, vooral als de verwarming op een koude ondergrond zoals een betonnen vloer of boven een kruipruimte wordt geplaatst. Er zijn speciale isolatieplaten beschikbaar die zowel de isolatie als de installatie van het verwarmingssysteem vergemakkelijken.
 • Barsten en gaten: Als de vloer barsten of gaten vertoont, is het belangrijk deze eerst te repareren. Deze onvolkomenheden kunnen leiden tot problemen met de vloerverwarming, zoals een ongelijke warmteverdeling of schade aan de buizen of kabels.
 • Overweeg een vochtscherm: In sommige gevallen, vooral bij installaties op de begane grond of in vochtige omgevingen, kan het nuttig zijn om een vochtscherm aan te brengen onder de vloerverwarming. Dit helpt vochtproblemen en mogelijke schade aan de vloerbedekking boven de vloerverwarming te voorkomen.

De voorbereiding van de ondergrond is een cruciale stap in het installatieproces van vloerverwarming. Door hier de nodige tijd en zorg aan te besteden, leg je de basis voor een efficiënt en probleemloos werkend systeem.

Een goed voorbereide ondervloer is van essentieel belang bij de installatie van vloerverwarming.

3. Kies de juiste materialen en gereedschappen

Net zoals bij elk ander doe-het-zelf project, is het succes van het installeren van vloerverwarming sterk afhankelijk van het kiezen van de juiste materialen en gereedschappen. Goede voorbereiding voorkomt problemen tijdens en na de installatie.

 • Hoogwaardige materialen: Of je nu kiest voor een watergedreven of een elektrisch systeem, zorg ervoor dat je investeert in kwaliteitsmaterialen. Goedkopere buizen, matten of kabels kunnen op korte termijn weliswaar aantrekkelijk lijken, maar op de lange termijn kun je te maken krijgen met inefficiëntie, storingen of andere problemen.
 • Gespecialiseerd gereedschap: Afhankelijk van je type vloerverwarming heb je specifieke gereedschappen nodig. Bijvoorbeeld buizensnijders voor watergedreven systemen of speciale testers voor elektrische systemen. Zorg ervoor dat je de benodigde gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint.
 • Koppelstukken en verdelers: Deze zijn essentieel voor het regelen van de warmteverdeling in watergedreven systemen. Zorg ervoor dat je kiest voor koppelstukken en verdelers die compatibel zijn met jouw specifieke systeem en dat ze van goede kwaliteit zijn.
 • Thermostaat: Een goede thermostaat is cruciaal voor de efficiënte werking van je vloerverwarming. Overweeg een thermostaat met programmeerbare functies, zodat je de verwarming kunt afstemmen op je dagelijkse routine.
 • Complete set vloerverwarming: Als je onzeker bent over welke materialen en gereedschappen je precies nodig hebt, overweeg dan de aanschaf van een complete set vloerverwarming. Deze sets zijn doorgaans ontworpen voor doe-het-zelvers en bevatten alle essentiële onderdelen en instructies voor de installatie.

Het kiezen van de juiste materialen en gereedschappen is een sleutelcomponent voor het succesvol installeren van vloerverwarming. Door te investeren in kwaliteit en, indien nodig, te kiezen voor een complete set vloerverwarming, leg je de basis voor een betrouwbare en efficiënte verwarmingsoplossing.

Deze complete 15 Groeps Set vloerverwarming is verkrijgbaar voor € 2.050,00.

Deze complete 15 Groeps Set vloerverwarming is verkrijgbaar voor € 2.050,00.

4. Let op de isolatie

Een van de essentiële aspecten bij het installeren van vloerverwarming is de isolatie. Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat de warmte effectief omhoog wordt geleid en niet verloren gaat naar de onderliggende lagen of de ruimte eronder. Hier volgen enkele punten waar je op moet letten bij het isoleren van je vloer in combinatie met vloerverwarming:

 • Isolatiematerialen: Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar specifiek bedoeld voor vloerverwarming, zoals isolatieplaten of -rollen. Kies voor materialen die een hoge thermische weerstand bieden en specifiek zijn ontworpen voor jouw type vloerverwarming. Dit soort isolatiematerialen zijn verkrijgbaar bij vloerverwarmingspecialisten zoals Vloerverwarming-direct.nl.
 • Verminder warmteverlies: Door het plaatsen van isolatie direct onder de vloerverwarming voorkom je dat warmte verloren gaat naar de ondergrond of, in het geval van een bovenverdieping, naar de ruimte eronder. Dit maakt je vloerverwarmingssysteem efficiënter en kan je energierekening verlagen.
 • Overweeg de dikte: De dikte van de isolatie speelt een cruciale rol. Een te dunne isolatie kan leiden tot warmteverlies, terwijl een te dikke isolatie de opwarmtijd van je vloer kan verlengen. Volg altijd de aanbevelingen van de fabrikant en overweeg de specifieke behoeften van je ruimte.
 • Randisolatie: Bij het installeren van vloerverwarming is het ook belangrijk om randisolatie te plaatsen. Dit voorkomt warmteverlies aan de randen en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling over de gehele vloer.
 • Vermijd koudebruggen: Koudebruggen zijn plekken waar warmte gemakkelijker kan ontsnappen door een onderbreking in de isolatie. Zorg ervoor dat de isolatie overal goed aansluit en er geen gaten of kieren zijn.

Isolatie speelt een centrale rol in de effectiviteit en efficiëntie van je vloerverwarming. Door de juiste isolatiematerialen te kiezen, warmteverlies te minimaliseren en speciale aandacht te besteden aan details zoals randisolatie en het voorkomen van koudebruggen, zorg je voor een optimaal functionerend verwarmingssysteem.

Drukbestendige polystyreen isolatieplaten: de perfecte keuze voor minimale opbouwhoogtes en houten vloeren. Direct te betegelen, verhoogt het rendement en versnelt de opwarming, wat resulteert in energiebesparing.

Drukbestendige polystyreen isolatieplaten: de perfecte keuze voor minimale opbouwhoogtes en houten vloeren. Direct te betegelen, verhoogt het rendement en versnelt de opwarming, wat resulteert in energiebesparing.

5. Regelmatig onderhoud is essentieel

Ook al is vloerverwarming bekend om zijn duurzaamheid en efficiëntie, het blijft essentieel om het systeem goed te onderhouden. Een goed onderhouden vloerverwarmingssysteem kan de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat het altijd op zijn best presteert. Hier zijn enkele tips en aandachtspunten:

 • Jaarlijkse controle: Of je nu een watergedreven of een elektrische vloerverwarming hebt, een jaarlijkse controle door een professional kan problemen vroegtijdig detecteren. Vooral bij een watergedreven systeem kan de professional de waterkwaliteit en de druk in de leidingen controleren.
 • Vervang filters: Als je systeem is uitgerust met filters, zorg er dan voor dat je deze regelmatig vervangt of reinigt. Dit zorgt voor een betere doorstroming en efficiëntie.
 • Let op temperatuurfluctuaties: Als je merkt dat bepaalde delen van je vloer warmer of kouder aanvoelen dan andere, kan dit een teken zijn van een probleem. Mogelijk is er een verstopping, een lek of een probleem met de elektrische circuits.
 • Luchtbellen verwijderen: In watergedreven systemen kunnen luchtbellen zich ophopen, wat kan leiden tot inefficiëntie en geluidsoverlast. Het is raadzaam om het systeem regelmatig te ontluchten.
 • Bewaak de thermostaat: De thermostaat is de controle-eenheid van je vloerverwarming. Zorg ervoor dat deze altijd goed functioneert en dat de ingestelde temperaturen overeenkomen met de werkelijke temperaturen in de kamer.

Regelmatig onderhoud is de sleutel tot het behouden van een efficiënt en effectief vloerverwarmingssysteem. Door alert te blijven op eventuele problemen en tijdig in te grijpen, kan je de levensduur van je systeem maximaliseren en genieten van een aangename warmte in je huis.

6. Houd rekening met de verwarmingscapaciteit en het systeem

De capaciteit en de integratie van je vloerverwarmingssysteem in de algehele woningverwarming is cruciaal. Dit bepaalt niet alleen hoe efficiënt je systeem werkt, maar ook hoe comfortabel je woning zal aanvoelen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Capaciteitsberekening: Voordat je een vloerverwarmingssysteem aanschaft, is het essentieel om de verwarmingsbehoefte van je ruimte correct te berekenen. De grootte van de kamer, de isolatiewaarden, de aanwezigheid van ramen en andere factoren spelen hierbij een rol. Te veel capaciteit kan leiden tot onnodig energieverbruik, terwijl te weinig capaciteit het comfortniveau kan verminderen.
 • Integratie met bestaande systemen: Als je al een bestaand verwarmingssysteem hebt, zoals centrale verwarming met radiatoren, moet je nadenken over hoe de vloerverwarming hiermee geïntegreerd wordt. Zorg ervoor dat beide systemen compatibel zijn en elkaar niet tegenwerken.
 • Optimale warmteverdeling: De manier waarop de verwarmingselementen of buizen worden geplaatst, heeft invloed op de warmteverdeling. Een ongelijkmatige plaatsing kan leiden tot koude plekken. Raadpleeg de installatiehandleiding of een expert om ervoor te zorgen dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
 • Vloermaterialen: Niet alle vloermaterialen zijn even geschikt voor vloerverwarming. Materialen zoals tegels hebben uitstekende warmtegeleidende eigenschappen, terwijl dikke tapijten de warmteafgifte kunnen beperken. Kies je vloerbedekking met de verwarmingscapaciteit in gedachten.
 • Regeltechniek: Moderne vloerverwarmingssystemen bieden geavanceerde regeltechnieken, zoals thermostaten die per kamer kunnen worden ingesteld of zelfs smart home-integratie. Deze kunnen je helpen om de verwarmingscapaciteit optimaal te benutten en tegelijkertijd energie te besparen.

Het kiezen van de juiste verwarmingscapaciteit en het goed integreren van je vloerverwarming in het totale verwarmingssysteem is van essentieel belang voor comfort en efficiëntie. Neem de tijd om je behoeften te analyseren, kies de juiste materialen en maak optimaal gebruik van moderne regeltechnieken.

Conclusie

Het installeren van vloerverwarming in je woning is een uitstekende manier om te genieten van een comfortabel binnenklimaat. Door aandacht te besteden aan zaken zoals de verschillende soorten vloerverwarming, de voorbereiding van de ondergrond, de keuze van materialen, isolatie, onderhoud en de juiste verwarmingscapaciteit, zorg je ervoor dat je systeem optimaal presteert. Als je overweegt om zelf aan de slag te gaan, is het de moeite waard om te investeren in een complete set vloerverwarming. Hiermee ben je verzekerd van een samenhangend systeem waarbij alle componenten goed op elkaar zijn afgestemd. Maar onthoud: hoewel het zeker mogelijk is om zelf vloerverwarming te installeren, kan het inschakelen van een professional waardevol zijn om te zorgen voor een correcte en veilige installatie.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.