Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

eettafel in woonkamer
Woonkamer inspiratie

Eettafel in de woonkamer – creëer de beste indeling met de juiste meubels


Overweeg je om een eettafel in je woonkamer te plaatsen? Ontdek in dit artikel praktische tips, creatieve ideeën en inspirerende voorbeelden om van je woonkamer de perfecte plek te maken voor gezellige maaltijden en samenzijn.

De woonkamer is vaak het hart van een huis, een plek waar gezinnen samenkomen om te ontspannen, te dineren en quality time door te brengen. Het combineren van een eethoek in je woonkamer kan een uitdaging lijken, maar met de juiste planning en inrichting kun je een harmonieuze en functionele ruimte creëren waarin beide activiteiten naadloos samenkomen. In dit artikel laten we je zien hoe je een plattegrond maakt, slim omgaat met ruimte, en stijlvolle coördinatie bereikt tussen de eet- en zithoek, zodat je kunt genieten van een veelzijdige en gastvrije woonkamer die perfect past bij jouw levensstijl.

1. Een plattegrond maken voor de ideale woonkamer indeling

Voordat je eetkamerstoelen, een eetbank en een eettafel plaatst in je woonkamer, is het slim om een plattegrond te maken. Dit zorgt ervoor dat je de ruimte optimaal benut en de meest geschikte plek voor je eethoek kunt bepalen. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

 1. Meten is weten: Begin met het nauwkeurig meten van de beschikbare ruimte in je woonkamer. Noteer de afmetingen van de muren, ramen, deuren en eventuele andere vaste elementen.
 2. Schets de ruimte: Teken een schets van je woonkamer op schaal, bij voorkeur op millimeterpapier. Hiermee kun je de verhoudingen nauwkeurig weergeven.
 3. Plaats bestaande meubels: Voeg de meubelstukken die al in je woonkamer staan toe aan de plattegrond. Dit geeft je een duidelijk beeld van hoeveel ruimte er nog beschikbaar is voor de eethoek.
 4. Voeg de eethoek toe: Plaats de eetkamerstoelen, eetbank en eettafel op de plattegrond op verschillende manieren om te experimenteren met de indeling. Probeer verschillende opstellingen totdat je de ideale configuratie hebt gevonden.
 5. Online tools: Er zijn diverse online tools beschikbaar om plattegronden te maken, zoals RoomSketcher, Planner 5D en Floorplanner. Deze tools zijn gebruiksvriendelijk en stellen je in staat om snel en eenvoudig verschillende indelingsopties te verkennen.

Het maken van een plattegrond is een waardevolle stap bij het plannen van je woonkamer indeling. Het helpt je om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en een goed doordachte eethoek te creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Experimenteer met verschillende opstellingen totdat je de perfecte lay-out hebt gevonden voor jouw eetruimte.

eettafel open keuken woonkamer

Dankzij de indeling van de zithoek en de eettafel bij de open keuken, is er een hele fijne open sfeer gecreëerd in deze woonkamer.

2. Ruimteplanning

Voordat je de eettafel in je woonkamer plaatst, is het van groot belang om de ruimte zorgvuldig te plannen. Je wilt immers een eetomgeving creëren die niet alleen functioneel is, maar ook naadloos integreert in je woonruimte. Hieronder vind je belangrijke overwegingen bij het bepalen van de juiste locatie van je eettafel.

De juiste plek kiezen voor je eettafel

Het kiezen van de perfecte plek voor je eettafel in de woonkamer is een cruciale stap om een functionele en esthetisch aantrekkelijke ruimte te creëren. Hier gaan we dieper in op de overwegingen bij het bepalen van de juiste locatie:

 • Nabijheid van de keuken: Denk na over je eetgewoonten. Als je regelmatig maaltijden bereidt of vaak gasten verwelkomt, is het handig om de eettafel dicht bij de keuken te plaatsen. Op die manier kun je gemakkelijk heen en weer bewegen tussen de keuken en de eettafel, wat het serveren en opruimen vereenvoudigt. Het maakt van de eettafel ook een centrale hub voor gezellige diners en culinaire avonturen.
 • Natuurlijk Licht: Een andere belangrijke overweging is natuurlijk licht. Probeer de eettafel in de buurt van ramen te plaatsen, als dit mogelijk is. Het profiteren van natuurlijk licht tijdens de maaltijden creëert niet alleen een aangename sfeer, maar verlevendigt ook de ruimte. Het daglicht vult je eethoek met warmte en maakt de ruimte visueel ruimer en uitnodigender.
 • Stroomcirculatie: Een goede stroomcirculatie is essentieel voor een comfortabele eetervaring. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om gemakkelijk om de eettafel te lopen. Dit voorkomt knelpunten en maakt de ruimte toegankelijk voor alle gezinsleden en gasten. Overweeg de locatie van de deuren, gangen en andere verkeersroutes bij het plaatsen van je tafel.
 • Privacy in een open indeling: In huizen met een open indeling is het belangrijk om na te denken over privacy. Hoewel open ruimtes luchtig en ruimtelijk kunnen aanvoelen, wil je soms toch een afgebakend gevoel creëren voor de eethoek. Overweeg opties zoals scheidingswanden, roomdividers of strategisch geplaatste meubelstukken zoals boekenkasten of dressoirs om de eethoek te definiëren en een gevoel van beslotenheid te bieden zonder de openheid te verliezen.
In deze woonkamer is er gekozen om een rechthoekige eettafel bij het raam te plaatsen.

In deze woonkamer is er gekozen om een rechthoekige eettafel bij het raam te plaatsen.

Afmetingen en indeling

Bij het kiezen van je nieuwe eetkamertafel, zijn er twee aspecten, zijn er natuurlijk verschillenden dingen waar je rekening mee moet houden. Denk aan kleur en materiaal, maar als het gaat om de indeling van de woonkamer, en hoe je die het beste kunt samen laten werken met de eethoek, dan is het formaat en de vorm van de tafel het belangrijkst:

Formaat van de tafel

Bij het uitkiezen van een eettafel zijn er twee belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden: het formaat en de vorm.

 • Ruimte rondom de tafel: Het is van groot belang om voldoende ruimte rondom de eettafel te hebben, zodat iedereen comfortabel kan zitten en zich vrij kan bewegen. Laat minimaal 90 cm tot 120 cm vrije ruimte rondom de tafel, zodat stoelen gemakkelijk in en uit geschoven kunnen worden. Deze ruimte bevordert niet alleen de toegankelijkheid, maar geeft ook een gevoel van luchtigheid aan de eethoek.
 • Afstand tot de muren: Denk aan de afstand tussen de eettafel en de dichtstbijzijnde muren. Houd minstens 90 cm tot 120 cm afstand tussen de tafel en de muren om comfortabel te kunnen zitten zonder bekneld te raken. Deze afstand geeft de eethoek een gebalanceerde uitstraling en voorkomt dat de tafel te dicht op de muur staat.
grote eettafel in kleine woonkamer

Ook in een kleine woonkamer kan je een grote eettafel kunnen plaatsen. Deze super mooie woonkamer is daar een perfect voorbeeld van.

Vorm van de tafel

De vorm van de eettafel is ook van invloed op de algehele indeling van de eethoek en de woonkamer:

 • Rechthoekige eettafel: Een rechthoekige eettafel is een veelvoorkomende keuze en werkt goed in langwerpige ruimtes of grote woonkamers. Het maximaliseert het aantal zitplaatsen en creëert een lineaire uitstraling die goed past in smalle woonkamers.
 • Ronde eettafel: Een ronde eettafel is ideaal voor een kleine woonkamer of ruimtes waar een informele en gezellige sfeer gewenst is. Het ontbreken van scherpe hoeken maakt het gemakkelijk om de ruimte te navigeren, en het bevordert interactie tussen gasten.
 • Vierkante eettafel: Een vierkante eettafel is een geschikte keuze voor middelgrote woonkamers. Het biedt een gelijkmatige verdeling van zitplaatsen en creëert een symmetrische uitstraling. In een grote woonkamer kan een vierkante tafel ook goed werken als een aanvulling op andere zitplaatsen.
 • Ovale eettafel: Een ovale eettafel combineert de voordelen van zowel ronde als rechthoekige tafels. Het biedt een gestroomlijnde vorm die geschikt is voor zowel kleine als grote woonkamers. De afgeronde hoeken zorgen voor een soepele verkeersstroom.

Met deze inzichten kun je niet alleen de juiste afmetingen, maar ook de meest geschikte vorm van de eettafel kiezen, afhankelijk van de grootte en de indeling van je woonkamer. Dit zal de functionaliteit en het visuele aantrekkingsvermogen van je eethoek verbeteren.

De ronde eettafel is een heel goed idee in deze mooie kleine woonkamer.

De ronde eettafel is een heel goed idee in deze mooie kleine woonkamer.

LeestipEettafel kopen? Hier moet je op letten!

3. Overweeg een eetbank bij de eettafel

Bij het inrichten van je eethoek in de woonkamer is het de moeite waard om na te denken over het toevoegen van een eetbank aan je eettafel. Een eetbank brengt een aantal voordelen met zich mee en kan een interessante en praktische keuze zijn:

 • Informele sfeer: Een van de opvallende kenmerken van een eetbank is de informele en uitnodigende sfeer die het toevoegt aan je eethoek. Het nodigt uit tot ontspannen maaltijden en gezellig samenzijn. Gasten voelen zich vaak meer op hun gemak op een eetbank, wat bijdraagt aan een informele en gastvrije sfeer.
 • Ruimtebesparend: Eetbanken zijn bijzonder geschikt voor kleinere woonkamers. Ze kunnen eenvoudig tegen een muur worden geplaatst of onder de eettafel worden geschoven wanneer ze niet in gebruik zijn. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte efficiënt benut, wat vooral waardevol is in compacte woonruimtes.
 • Opbergruimte: Veel eetbanken zijn ontworpen met opbergruimte onder de zitting. Dit is een handige functie om bijvoorbeeld tafelkleden, servies of andere eetgerelateerde items op te bergen, waardoor je de ruimte netjes en georganiseerd kunt houden.
 • Flexibel gebruik: Naast de eethoek kan een eetbank ook dienen als een veelzijdig meubelstuk in andere delen van de woonkamer. Het kan fungeren als extra zitplaats voor gasten, een gezellige leesplek bij het raam of zelfs als een decoratief element dat de stijl van de woonkamer aanvult.

Combineren met andere meubelstukken

In sommige woonkamers kun je de eetbank zelfs combineren met andere meubelstukken om een naadloze overgang tussen verschillende functionele zones te creëren. Overweeg bijvoorbeeld de integratie van de eetbank met de keuken of een TV-meubel. Dit zorgt voor een gevoel van eenheid in het interieurontwerp en maakt de ruimte nog veelzijdiger.

LeestipEettafel bank op maat maken: 6 tips voor jouw perfecte eethoek

Kortom, de toevoeging van een eetbank aan je eethoek biedt niet alleen praktische voordelen, maar kan ook een stijlvolle en gastvrije eetruimte creëren die perfect past bij je woonkamer. Experimenteer met verschillende combinaties en stijlen om een eetruimte te creëren die naadloos aansluit bij je persoonlijke smaak en levensstijl. De eetbank is een veelzijdig meubelstuk dat niet alleen comfortabel is, maar ook een verfijnde uitstraling aan je woonruimte kan geven.

eettafel in woonkamer tv meubel vaste bank combinatie

In deze lange woonkamer loopt de keuken over op een vaste bank bij de eettafel, en vervolgens op de TV meubel.

4. Eet- en zithoek integreren

Bij het inrichten van je woonkamer met zowel een eet- als zithoek is het essentieel om beide ruimtes naadloos op elkaar te laten aansluiten. Hier bespreken we hoe je de eet- en zithoek kunt inrichten en harmonieus kunt laten samenkomen.

Stijl en kleurcoördinatie

Een naadloze overgang tussen de eet- en zithoek begint met aandacht voor stijl en kleurcoördinatie. Het doel is om een harmonieus interieur te creëren waarin beide ruimtes elkaar aanvullen. Hier zijn enkele overwegingen om deze coördinatie te bereiken zonder de noodzaak van een identieke kopie:

 • Kleurharmonie: Overweeg het gebruik van kleuren die complementair zijn in beide ruimtes. Dit kan worden bereikt door een gemeenschappelijk kleurenpalet te selecteren en deze kleuren subtiel in zowel de eet- als zithoek te integreren. Bijvoorbeeld, als je woonkamer een accentkleur heeft, kan deze worden weerspiegeld in accessoires of bekleding van eetkamerstoelen.
 • Materialen en texturen: Het gebruik van vergelijkbare materialen en texturen in beide ruimtes kan een gevoel van samenhang creëren. Als je bijvoorbeeld een houten salontafel in de zithoek hebt, kun je dezelfde houtsoort gebruiken voor de eettafel of eetbank. Dit schept een visuele verbinding tussen beide gebieden.
 • Designelementen: Denk na over gemeenschappelijke designelementen die de stijl van de eet- en zithoek verenigen. Dit kunnen details zijn zoals lijnen, vormen, patronen of thema’s. Bijvoorbeeld, als de zithoek een modernistische uitstraling heeft met strakke lijnen, kan een eettafel met vergelijkbare lijnelementen worden gekozen.
 • Contrast en accenten: Terwijl harmonie belangrijk is, kan een vleugje contrast en accenten ook de ruimte verlevendigen. Dit kunnen opzettelijke verschillen zijn in kleur, textuur of stijl, die aandacht trekken en de individualiteit van elke ruimte benadrukken. Bijvoorbeeld, het gebruik van heldere kussens op eetkamerstoelen kan een leuke tegenhanger zijn van de neutrale kleuren in de zithoek.

Het bereiken van stijl- en kleurcoördinatie tussen de eet- en zithoek draagt bij aan een vloeiende en samenhangende uitstraling van je woonkamer. Door te spelen met kleuren, materialen en designelementen kun je een ruimte creëren die niet alleen functioneel is maar ook visueel aantrekkelijk, en die een gevoel van eenheid en balans uitstraalt. Het doel is om een interieur te creëren dat jouw persoonlijke stijl weerspiegelt en tegelijkertijd een gastvrije omgeving biedt voor diverse activiteiten binnen je woonkamer.

De zwarte eettafel vormt een stoer contrast ten op zichte van de natuurtinten in deze sfeervolle woonkamer, zoals de houten vloer, houten eetkamerstoelen en beige vloerkleed.

De zwarte eettafel vormt een stoer contrast ten op zichte van de natuurtinten in deze sfeervolle woonkamer, zoals de houten vloer, houten eetkamerstoelen en beige vloerkleed.

Ruimteverdeling

Een cruciaal aspect bij het integreren van zowel een eet- als zithoek in je woonkamer is de plaatsing van meubelstukken om de ruimte te verdelen zonder deze volledig te scheiden. Hier zijn enkele strategieën om een harmonieuze en praktische indeling te bereiken:

 1. Traditionele indeling met openheid: Een van de meest gebruikelijke manieren om de zithoek te plaatsen is door de bank tegen de muur te zetten, meestal tegenover de muur met de TV. Dit creëert een open en ruimtelijk gevoel in de woonkamer. De eethoek kan dan aan de andere kant van de kamer worden geplaatst, met voldoende ruimte ertussen om de twee gebieden visueel te scheiden, maar toch met elkaar in contact te houden.
 2. Gebruik een grote hoekbank als roomdivider: Voor een knussere en meer gescheiden zithoek kun je overwegen om een grote hoekbank te gebruiken als een soort roomdivider. Plaats de hoekbank zo dat deze de eethoek deels omsluit, waardoor een gezellige en afgebakende ruimte ontstaat. Dit creëert een gevoel van intimiteit en maakt de eethoek distinctiever binnen de woonkamer.
 3. Boekenkast of roomdivider: Een andere effectieve manier om de ruimte te verdelen zonder deze volledig te isoleren, is het gebruik van meubelstukken zoals boekenkasten, roomdividers of lage opbergmeubels. Plaats deze meubels strategisch tussen de eet- en zithoek. Ze fungeren als visuele barrières die de twee gebieden definiëren zonder het gevoel van verbondenheid te verliezen.
 4. Richting van meubels: Let op de richting van de meubels. Als je een open gevoel wilt behouden, zorg er dan voor dat de meubels naar het centrum van de woonkamer zijn gericht, waardoor een uitnodigende sfeer ontstaat waarin mensen gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren.
 5. Vloerkleed: Gebruik een groot vloerkleed dat zowel de eet- als zithoek dekt om een gevoel van eenheid te creëren. Zorg ervoor dat het kleed groot genoeg is zodat alle meubelstukken erop passen.
 6. Extra zitplaatsen: Overweeg het toevoegen van extra zitmeubelen, zoals een fauteuil of draaistoel, aan de zithoek. Vooral draaistoelen kunnen dienen als overgangselementen tussen de twee gebieden, waarbij je zelf kunt bepalen of je richting de zithoek of de eethoek wilt zitten. Draaistoelen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende stijlen, kleuren en materialen. Kies er één die past in jouw woonkamer.

Het slim plaatsen van meubels in je woonkamer stelt je in staat om de eet- en zithoek op een evenwichtige manier te scheiden en toch te laten samenkomen. Experimenteer met verschillende indelingen totdat je de perfecte balans vindt tussen openheid en gezelligheid, en zorg ervoor dat beide gebieden functioneel en visueel aantrekkelijk zijn voor jou en je gasten.

hoekbank zithoek eettafel woonkamer

Dit mooie interieurontwerp is gerealiseerd door CJH Studio. De open leefruimte is het hart van de woning, waar met een grote hoekbank een knusse zithoek is gecreëerd, en gescheiden wordt van de eettafel en keuken. | Fotografie: Ben Hosking

Door de eet- en zithoek praktisch en stijlvol in te richten, kun je een woonkamer creëren die zowel geschikt is voor ontspannen als dineren. Het benutten van kleurcoördinatie, slimme meubelplaatsing en het gebruik van harmonieuze elementen zoals vloerkleden, zorgt voor een samenhangend geheel. Hierdoor ontstaat een ruimte waar je gasten kunt verwelkomen, kunt genieten van maaltijden en kunt ontspannen in een gezellige sfeer die perfect past bij jouw levensstijl.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.