Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Wat voor soorten vloeren kunnen over tegels gelegd worden?


Ben jij op zoek naar een mooie vloer die over je tegels gelegd kunnen worden, zodat je jouw oude vloertegels niet eerst hoeft te verwijderen? Op deze pagina vind je de beste vloeren die hier geschikt voor zijn. Kies één van deze vloeren om heel veel werk en tijd te besparen!

Vloertegels kunnen super mooi en duurzaam zijn, maar er zijn ook heel veel hele lelijke vloertegels waar je niets van wilt weten. En soms wil je gewoon eens wat anders hebben. Het probleem waar je als eerst aan denkt: alle tegels moeten eerst verwijderd worden. Als je het door iemand laat doen, dan kost het heel veel geld. Een nieuwe vloer is al niet goedkoop, dus je wilt ook vermijden dat je ook nog geld moet uitgeven om de oude tegels te verwijderen. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen, maar dan ben je dagen of zelfs weken bezig.

Het goede nieuws is, is dat je niet altijd eerst de tegels hoeft te verwijderen. Er zijn namelijk ook vloeren die je gewoon over je oude tegels kunt leggen. Klinkt dat als muziek in jouw oren? Kijk hieronder wat voor soorten vloeren over tegels gelegd kunnen worden.

Nieuwe tegels

Dat jij uitgekeken bent op je nieuwe tegels, betekent natuurlijk niet dat je andere tegels niet leuk en mooi vindt. Als de oude tegels nog goed zijn, dan kan je de nieuwe tegels gewoon eroverheen leggen. Wel is het belangrijk om een aantal dingen te controleren. Belangrijk is bijvoorbeeld om te checken of de oude vloertegels niet gescheurd zijn. En is het geheel vlak en netjes? Als dat niet het geval is, is het tóch een beter idee om de oude tegels eerst te verwijderen. Zijn de tegels wel erg netjes en vlak, dan mag je er gewoon overheen tegelen. Wel is het belangrijk om de oude tegels goed schoon te maken voordat je begint.

soort vloer over tegels tegels

Beton ciré

Steeds meer mensen kiezen voor een beton ciré vloer, ook wel bekend als een betonstuc vloer. Het is een mengsel van vloeibare hars, cementpoeder, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Deze wordt op een harde egale oppervlak aangebracht, waarmee naadloze vloeren en wanden gecreëerd kunnen worden. Zelfs aanrechtbladen, trappen en meubels kunnen met beton ciré afgewerkt worden. En zijn je tegels vormvast, dan kan Beton ciré ook over tegels aangebracht worden. Wel kan het betekenen dat de voegen eerst verwijden moeten worden. Een groot voordeel is dat beton ciré waterdicht is, waardoor het enorm populair is in de badkamer.

soort vloer over tegels beton cire vloer

Gietvloer

Een vloersoort dat ook super mooi, strak en naadloos is, is natuurlijk de gietvloer. Gietvloeren kunnen ook over bestaande tegels gegoten worden. Net als Beton ciré moeten de voegen eerst verwijderd worden, zodat je zeker weet dat er geen hoogteverschillen zullen ontstaan in de gietvloer. Gietvloeren zijn enorm populair voor in de badkamer – natuurlijk omdat ze vocht- en waterbestendig zijn, maar ook vanwege het onderhoudsvriendelijke karakter. Als je een gietvloer door Coatingvloer laat leggen, dan komen ze eerst langs om te bepalen wat voor soort voorbehandeling er nodig is voor de tegels.

soort vloer over tegels gietvloer

Laminaat

Als je weinig budget hebt, is laminaat een goedkope oplossing. Laminaat is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en kleuren. Sommige lijken zelfs op natuurlijk hout. Een ander voordeel is dat laminaatvloeren snel en eenvoudig te leggen zijn dankzij het kliksysteem. Heel veel mensen zouden het zelfs zelf kunnen leggen.

soort vloer over tegels laminaat

PVC

Als alternatief van laminaat, wordt er steeds vaker gekozen voor een PVC vloer – een goede optie om over een bestaande tegelvloer te leggen. PVC is sterk en duurzaam, en is ook verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren en stijlen. Wat wel belangrijk is, is dat de oude tegels egaal zijn. Is dat niet het geval, dan zou je het eerst moeten egaliseren. Maar je hoeft in ieder geval dus je oude tegels niet te verwijderen. Het voordeel is dat een PVC vloer vochtbestendig is, waardoor het ook geschikt is om over de tegels in de badkamer te leggen.

Houten vloer

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is, maar zelfs een houten vloer kan je over tegels leggen. Dat geldt zowel voor massieve houten vloeren als lamelparket. Bij een massieve houten vloer moet het volledig verlijmd worden. Hierbij is het belangrijk dat de ondervloer geëgaliseerd wordt. Bij tegels die wel egaal zijn, moeten de tegels eerst opgeruwd worden, zodat de houten vloer beter zal hechten. Lamelparket kan gewoon zwevend gelegd worden over tegels – wel is een ondervloer nodig.

soort vloer over tegels houten vloer

Tapijt

Gaat het om de tegels in de slaapkamer waar je van af wilt? Dan kan tapijt ook een goede optie zijn. Wat fijn is van tapijt, is dat het natuurlijk lekker zacht en warm onder je voeten aanvoelt – iets wat totaal anders is dan tegels. Controleer voor de installatie op gebroken tegels of je een hol geluid hoort bij het tikken op de tegels. Dat is een indicatie dat de tegels loskomen. Een van de uitdagingen bij het leggen van tapijt over tegels is dat je het koude, harde oppervlak nog steeds kunt voelen. Kies dus voor een zo dik mogelijk tapijt – hoe dikker, hoe zachter het is. Experts raden aan om een tapijtvloer van 10 mm dik (of meer) te gebruiken. Het zal ook eventuele oneffenheden eronder egaliseren.

soort vloer over tegels tapijt

Marmoleum

Linoleum vloeren, waarvan het bekendste merk Marmoleum is, zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Het is een slijtvaste, duurzame vloer, die gemaakt is van 97% natuurlijke materialen, bestaande uit lijnzaadolie, houtmeel en jute. Net als veel andere vloeren, zoals tegels, laminaat en PVC, vereist marmoleum een egale harde ondervloer. Oude vloertegels moeten dus eerst geëgaliseerd worden, voordat je een marmoleum vloer eroverheen kan leggen. Maar het is dus wel mogelijk.

soort vloer over tegels marmoleum

Bekijk ook:
Gietvloer in de badkamer
PVC vloer in de badkamer
Visgraat vloer in badkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.