Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Tuinkas kopen? Hier moet je op letten!


Wil je een mooie tuinkas kopen, zodat je heel het jaar door planten, groente en fruit onder ideale omstandigheden kan kweken en beschermen tegen verschillende weersomstandigheden en ongedierte? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet met onder andere belangrijke punten waar je op moet letten. Zorg er dus voor dat je dit artikel leest voordat je tot aankoop overgaat!

Zoals je weet, hebben we in Nederland wisselvallige seizoenen, met koude winters en korte zomers. Met een kas kan je het groeiseizoen verlengen, bijvoorbeeld door eerder te zaaien en het grootste deel van het jaar groenten te telen. Buiten zouden ze het te koud krijgen, maar in de kas zijn ze beschermd. Door de warmere omgeving in de kas kun je ook planten kweken die eigenlijk niet goed kunnen groeien in Nederland, zoals bepaalde exotische soorten, zoals zoete aardappelen en meloenen. Klinkt dit als muziek in de oren? Lees dan snel verder.

Wat is een tuinkas?

Laten we eerst even duidelijk maken wat een tuinkas is. Een tuinkas, ook wel kweekkas genoemd, is een externe structuur die je gebruikt voor het kweken van planten. Ze worden voornamelijk gemaakt van transparant materiaal zoals glas of polycarbonaatpanelen. In de professionele landbouw zijn ze onmisbaar, waarmee enorme hoeveelheden gewassen worden geteeld onder de ideale omstandigheden. Als jij als hobby tuinier het ook leuk vindt om je eigen planten, groente en fruit te kweken, dan kan het ook het overwegen waard om je eigen tuinkas te kopen die je in je eigen tuin kunt plaatsen. OP die manier zorg je er niet alleen voor dat je gewassen onder ideale omstandigheden kunt groeien, maar voorkom je ook dat ongedierte en zwaar weer alles beschadigt.

tuinkas voordelen

Hoe werkt een tuinkas?

De grote vraag is natuurlijk: hoe werkt een tuinkas eigenlijk? Op welke manier zorgt een tuinkas ervoor dat je gewassen onder betere omstandigheden kunt laten groeien?

De transparante wanden en het dak van een tuinkas laten alle zichtbare zonnestralen door. Dit licht verwarmt de lucht en objecten, zoals planten en aarde in de kas. Maar het glas werkt ook als een isolator, dus deze warmte wordt in de structuur opgesloten, waardoor de temperatuur de hele dag hoog blijft.

Tuinkassen zijn perfect in het matigen van een stabiele temperatuur. Materie in de kas, zoals aarde en water, absorberen de thermische energie van zonlicht en geven deze langzaam af, zodat ze de kas warm houden, zelfs nadat de zon ondergaat. Als de kas veel aarde bevat, heeft het ijzergehalte hierin voldoende thermische massa om de temperatuur op deze manier te regelen met geleidelijke verwarming en afkoeling gedurende de dag. Omdat de kas een gesloten structuur is, is er geen briesje om de warme lucht te verspreiden. Hierdoor blijft de temperatuur blijft constant, en is het over het algemeen veel warmer in de tuinkas vergeleken met de buitenlucht in je tuin. En daar houden planten natuurlijk van – ze krijgen al het zonlicht dat ze nodig hebben om gezond te groeien en zijn beschut tegen alle barre weersomstandigheden en ongedierte.

kleine tuinkas kopen tips

Tuinkas zelf bouwen of kopen?

Wil je ook een kas in je eigen tuin? Dan heb je twee opties om er één te krijgen. Je kunt zelf een tuinkas bouwen of je kunt een kant-en-klare tuinkas kopen in een winkel.

Waarom zelf een tuinkas bouwen?

 • Elk denkbaar ontwerp mogelijk;
 • Onderscheidt zich van de massa;
 • Achteraf eenvoudig uit te breiden;
 • Aanpasbaar aan het object, de omstandigheden en het beoogde gebruik;
 • Materiaal vrij te kiezen en te combineren.

Waarom een kant-en-klare tuinkas kopen?

 • Je bent binnen no time een tuinkas in je tuin staan;
 • Professionele, bewezen ontwerpen en hoge materiaalkwaliteit;
 • Een minimum aan inspanning;
 • Geen uitgebreide voorkennis of groot vakmanschap vereist;
 • Deels goedkoper;
 • Montage inbegrepen;
 • Indien gewenst advies en montage door de dealer.

De keuze hangt dus eigenlijk ervan af of je de tijd en moeite wilt nemen om een unieke tuinkas te bouwen die precies op jouw wensen is afgestemd of dat je gaat voor voor een standaard kant-en-klare, waarmee je tijd en geld kunt besparen.

Soorten tuinkassen

Tuinkassen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De meest populaire tuinkassen zijn muurkassen, vrijstaande kassen en oranjerieën. Wat voor soort tuinkas het beste is voor jou en jouw tuin, is sterk afhankelijk van wat je wilt kweken. Zo is de ene tuinkas geschikt voor het telen van groente en fruit, terwijl de andere meer geschikt is voor het kweken van planten. Daarnaast speelt je tuin een belangrijke rol. Wat is de ligging van je tuin, hoe groot is het, en waar in je tuin wil je jouw tuinkas plaatsen. Hieronder hebben we de populaire soorten tuinkassen omschreven en wat ze ongeveer kosten.

Muurkas

Muurkassen zijn ontworpen om tegen een muur te worden geïnstalleerd, meestal de buitenmuur van je huis dat is verbonden met je tuin. Ze hebben geen rug op de kasconstructie zelf, omdat de buitenmuur wordt gebruikt om de kas te ondersteunen. Omdat een muurkas erg compact is en weinig oppervlakte in beslag inneemt is het perfect als je een kleine tuin hebt met beperkte ruimte. Je kunt de meeste muurkassen niet betreden, dus je hoeft alleen maar naar binnen te leunen en je armen naar binnen te strekken. Een geweldige manier om planten te laten groeien wanneer zowel ruimte als budget beperkt zijn.

Prijs: 1.000 – 10.000 euro

tuinkas kopen tips muurkas

Vrijstaande tuinkas

Vrijstaande kassen, zoals de term suggereert, kunnen vrijwel overal in de tuin worden geplaatst waar een stevige, harde ondergrond is. Ze zijn ontworpen als op zichzelf staande constructies, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een tuinhuis. Een vrijstaande tuinkas kan van alle kanten licht binnenlaten en vormen de ideale kweekruimte voor elke bloem, tomaten, aardbeien, noem maar op. Een vrijstaande tuinkas biedt de meeste kweekruimte binnenin, met voldoende ruimte voor opstellingen, planken, kweekzakken, noem maar op. Je kunt kiezen uit kleine tuinkassen, maar er zijn ook grotere tuinkassen verkrijgbaar.

Prijs: 12.000 – 15.000 euro

vrijstaande tuinkas kopen tips

Oranjerie

Heb je een hele grote tuin met heel veel ruimte? Dan zou je ook voor een oranjerie kunnen kiezen. Een oranjerie is in feite ook een vrijstaande tuinkas. Wat een oranjerie bijzonder maakt, is dat je het niet alleen gebruikt voor het groeien van planten, groente en fruit, maar vaak ook wordt gebruikt om er een soort zitkamer of zithoek in te richten. Op die manier kan je heel het jaar door in je tuin zitten en genieten van zowel het buitenleven als van je groeiende gewassen. Oranjerieën worden meestal gebruikt voor het groeien van niet-winterharde planten, boompjes en bloemen.

Prijs: 5.000 – 10.000 euro

tuinkas kopen tips oranjerie

Glas of polycarbonaat

Zoals gezegd zijn de wanden en daken van tuinkassen voornamelijk gemaakt van glas of polycarbonaat. Maar wat is eigenlijk het verschil en hoe weet je of je voor een glazen of een polycarbonaat tuinkas moet gaan? Van oudsher worden in kassen glazen panelen gebruikt. In de afgelopen jaren zijn er vorderingen gemaakt in dubbelwandig polycarbonaat waardoor het in veel opzichten gelijk is aan of zelfs beter dan glas.

Glas

Glas is een klassieke en mooie beglazingsoptie. Veel tuinders kiezen glazen kassen als hun perfecte keuze vanwege de esthetische aantrekkingskracht. Het is het traditionele beglazingsmateriaal voor tuinkassen, en het laat de hoogste hoeveelheid licht door.

Voordelen:

 • Je kunt duidelijk door glas heen kijken. Dit versterkt de uitstraling van een kas en geeft het de traditionele uitstraling;
 • De maximale hoeveelheid natuurlijk licht voor planten: Het heeft de hoogste lichttransmissie.
 • Geen vervaging of verkleuring: terwijl andere afdekmaterialen de neiging hebben om te vervagen en ondoorzichtig te worden, doet glas dat niet. Het kan beslaan, maar dat is alles. Glas zal dus gedurende zijn hele levensduur dezelfde hoeveelheid licht doorlaten.
 • Glas is vlambestendig;
 • Er worden geen chemicaliën gebruikt bij de productie;
 • Je kunt glazen panelen eenvoudig vervangen.

Nadelen:

 • De helderheid van glas is mooi, maar het breekt de zonnestralen niet en biedt geen bescherming tegen de zon. Als je in de woestijn of een andere zonnige plek bent, kan dit de dood van je planten zijn. Schaduwdoeken zijn dus onmisbaar;
 • Je zult ook meer moeten uitgeven om een ​​glazen kas te verwarmen of te koelen;
 • Kant-en-klare glazen tuinkassen kunnen behoorlijk prijzig zijn;
 • Glas kan een zeer kwetsbaar materiaal zijn en het breken van glaspanelen op de kas kan zeer gevaarlijk zijn; Gehard glas kan het gevaar echter verminderen en de veiligheid garanderen;
 • Glazen tuinkassen zijn niet zo eenvoudig op te zetten. In feite moet het oppervlak dat u ervoor gebruikt volledig loodrecht en waterpas zijn om te voorkomen dat het glas na verloop van tijd barst;
 • Glas is vrij zwaar en omslachtig om mee te werken, vooral bij het werken met grote glazen oppervlakken;
 • Over het algemeen biedt glas niet zoveel isolatie;
 • Je moet het glas vaker schoonmaken als je het mooie uiterlijk wilt behouden. Dit neemt verder toe als je hard water gebruikt voor irrigatie. Mogelijk moet je ze een keer per maand of elke 2 weken schoonmaken, afhankelijk van hoe helder je wilt dat ze zijn.

glazen tuinkas kopen tips

Polycarbonaat

Polycarbonaat tuinkassen zijn tegenwoordig erg populair. Ze zijn bestand tegen barre weersomstandigheden, en ze gaan lang mee. Hieronder hebben we alle voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen:

 • Hoewel polycarbonaat zowel stijve als flexibele kwaliteiten heeft, barst het flexibele kunststof niet gemakkelijk onder spanning. Dit maakt ze onbreekbaar en in staat om enorme krachten te weerstaan;
 • Polycarbonaat breekt UV-stralen en laat warmte en zonlicht binnen. Het is een perfecte kunststof voor kassen omdat het een lichttransmissie van 88% heeft;
 • Vergeleken met glas laat polycarbonaat diffuus licht binnen dat gunstig is voor planten. Het dubbelwandige polycarbonaat heeft bijvoorbeeld een celstructuur die zonlicht breekt. Er zijn speciale Polycarbonaat panelen die extra lichtverstrooiend zijn voor een optimale plantengroei;
 • Polycarbonaat heeft het vermogen om warmte beter vast te houden dan glas. Het dubbelwandige ontwerp heeft een dubbel glaseffect met luchtzakken ertussen die het warmteverlies verminderen. Idealiter zou een polycarbonaatdikte van 8 mm voor kaszijden en 10 mm dik kunststof voor het dak perfect zijn;
 • Polycarbonaat is erg licht, waardoor je ze eenvoudig kan verplaatsen zonder je zorgen te maken dat het kan breken;
 • Polycarbonaat tuinkassen zijn duurzaam en weerbestendig. Ze zijn bestand tegen sneeuw, regen en de brandende zon;
 • Dit soort tuinkassen zijn erg onderhoudsvriendelijk – een of twee keer per jaar schoonmaken is ruim voldoende;
 • Polycarbonaat is vlambestendig.

polycarbonaat tuinkas kopen tips

Tuinkas isolatie

Het verwarmen van een tuinkas kan duur zijn, vooral in de winter. Isolatie kan geld besparen door de kas op een constante temperatuur te houden en is verkrijgbaar in noppenfolie of zilver. Een van de beste tips voor de installatie is het graven van een greppel rond de kas en deze vullen met polystyreenplaten voor de buitenkant. Meet in de kas de wanden en plaats de isolatie op de wanden met ducttape of een nietpistool. Daarnaast heeft één van de muren zilverisolatie nodig om in de winter het zonlicht in de kas te reflecteren.

Isolatiemateriaal is verkrijgbaar in rollen van 1,2 m breed en kan in de meeste tuincentra worden gekocht. Deze isolatie komt in de vorm van noppenfolie of reflecterende zilveren isolatie. Het doel is om de kastemperatuur gelijk te houden, ongeacht het weer.

Tuinkas ventilatie

Tuinkassen, ongeacht van glas of Polycarbonaat, kunnen bij zonnig weer oververhit raken. Planten kunnen worden beschermd tegen overtollige warmte door schaduw, maar een goede ventilatie is ook een absolute musthave. Zonder bescherming tegen hitte zullen maar weinig planten ongedeerd overleven wanneer ze worden blootgesteld aan langdurige hoge niveaus van hitte en een droge atmosfeer in een kas.

De eenvoudigste manier om voor voldoende ventilatie te zorgen, is door de dakramen, zijventilatieroosters en de deur van de tuinkas te openen. De luchtvochtigheid moet ook op peil worden gehouden door harde oppervlakken regelmatig te bevochtigen.

Zorg er dus bij het kopen van een kas voor dat er voldoende ventilatieopeningen zijn (zowel dak als lamellen) en zorg ervoor dat je het aantal ventilatieopeningen niet onderschat, zelfs een kleine kas vereist, aangezien deze meer beglazing hebben in verhouding tot het vloeroppervlak dan grotere kassen.

tuinkas kopen tips ventilatie

Zonwering

In de zomer heeft de tuinkas ook zonwering nodig. Omdat dit de lichttransmissie en dus de plantengroei, moet tot een minimum worden beperkt, net genoeg om de temperatuur onder de 27°C te regelen. Als je vetplanten kweekt, is zonwering overigens niet vereist.

Je kunt binnen- of buitenzonwering plaatsen voor je kas. Als je zonwering aan de buitenkant plaatst, zal voorkomen dat warmte wordt gegenereerd door het glas te passeren. Het enige is dat het best een uitdaging kan zijn om ze te plaatsen en te onderhouden.

Binnenzonwering is niet zo effectief omdat het zonlicht niet door het glas verhindert, maar het kan worden aangepast en onderhouden. Houd er ook rekening mee dat zonwering ook in de winter nuttig kan zijn om warmteverlies ’s nachts te voorkomen.

Een alternatief is schaduwverf zoals die met water wordt gemengd en met een kwast of spuitbus wordt aangebracht. Er kan meer worden aangebracht naarmate de zomer vordert en het is gemakkelijk af te wassen in de herfst. Let wel op dat er sporen kunnen achterblijven op acryl- en polycarbonaatbeglazing.

tuinkas kopen tips zonwering

Bekijk ook:
Tuinhuis kopen? 6x Tips!
18x Kleine tuin ideeën
36x Tuin ideeën
Rozenboog
15x Schutting ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.