Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

meubels verven
Klussen Meubels

Meubels verven: een gids voor het transformeren van oude meubels


Leer hoe je je oude meubels nieuw leven kunt inblazen door ze te verven. Deze praktische gids biedt tips voor het zelf verven of het professioneel laten spuiten door een meubel spuiterij.

Ben je uitgekeken op je oude meubels? Die ene kast, tafel of stoel die je al jaren hebt? Hebben ze hun glans verloren en passen ze niet meer bij de stijl van je interieur? Geen zorgen, want er is een geweldige manier om ze nieuw leven in te blazen en een frisse uitstraling te geven: meubels verven! Het verven van meubels is een creatieve en betaalbare manier om je huis te transformeren en een persoonlijk tintje toe te voegen aan je interieur.

Of je nu een liefhebber bent van doe-het-zelf-projecten of liever de expertise van professionals inschakelt, dit artikel zal je voorzien van praktische tips en inspiratie om je oude meubels te verven. We zullen je begeleiden door het hele proces, van het voorbereiden van de meubels tot het kiezen van de juiste verfsoort en kleur, en van het aanbrengen van de verf tot het onderhouden van je prachtig geverfde meubelstukken.

Dus waar wacht je nog op? Stof je oude meubels af, trek je schildersschort aan en laat je creativiteit de vrije loop terwijl we je meenemen op een spannende reis om je meubels te transformeren. Of je nu een minimalistische uitstraling wilt creëren met een strakke witte verf of juist een statement wilt maken met een gedurfde kleur, het verven van meubels biedt eindeloze mogelijkheden om je persoonlijke stijl tot uiting te brengen. Laten we beginnen met het ontdekken van de wondere wereld van meubels verven!

LeestipIKEA meubels schilderen doe je zo!

Katusha vam Katushahenderson.com besloot haar eettafel zelf te verven met kalkverf.

Katusha vam Katushahenderson.com besloot haar eettafel zelf te verven met kalkverf.

Waarom meubels verven?

Je vraagt je misschien af waarom je zou investeren in het verven van je meubels in plaats van ze gewoon te vervangen. Hier zijn enkele overtuigende redenen waarom het een geweldige optie is:

 • Kostenbesparing: Meubels verven is een budgetvriendelijke oplossing in vergelijking met het kopen van nieuwe meubels. Je kunt oude, versleten meubels nieuw leven inblazen zonder een fortuin uit te geven.
 • Unieke stijl: Door je meubels te verven, kun je een unieke stijl creëren die past bij jouw persoonlijkheid en de sfeer van je huis. Je kunt experimenteren met verschillende kleuren, afwerkingen en technieken om een opvallend statement te maken.
 • Duurzaamheid: Het verven van meubels is een milieuvriendelijke keuze. In plaats van oude meubels weg te gooien en nieuwe te kopen, geef je ze een tweede leven, wat bijdraagt aan het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
 • Emotionele waarde: Oude meubels kunnen een emotionele betekenis hebben, zoals erfstukken van familieleden of meubels die je al lang hebt. Door ze te verven, behoud je hun sentimentele waarde en geef je ze een frisse uitstraling die past bij je huidige smaak en stijl.
 • Flexibiliteit: Met meubels verven kun je eindeloos experimenteren. Als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, kun je je meubels op elk gewenst moment een nieuwe kleur geven om je interieur te verfrissen of aan te passen aan veranderende trends.
Tasha van Designertrapped.com laat op haar blog zien hoe je een ladekast op de juiste manier moet verven.

Tasha van Designertrapped.com laat op haar blog zien hoe je een ladekast op de juiste manier moet verven.

Voorbereidingen treffen

Nu je de voordelen van meubels verven kent, is het tijd om aan de slag te gaan met de voorbereidingen. In het volgende hoofdstuk bespreken we de belangrijke stappen die je moet nemen voordat je begint met het verven van je meubels.

Voordat je enthousiast begint met het verven van je meubels, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Dit zorgt ervoor dat het verfproces soepel verloopt en dat het uiteindelijke resultaat duurzaam en professioneel is. Hier zijn de belangrijke stappen die je moet nemen:

Stap 1: Reiniging en schuren

Voordat je begint met verven, is het essentieel om de meubels grondig te reinigen. Verwijder stof, vuil en eventuele oude afwerkingslagen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en een zachte doek. Nadat de meubels schoon en droog zijn, is het tijd om ze licht op te schuren. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en een glad oppervlak creëert. Gebruik schuurpapier met een fijne korrel en schuur gelijkmatig in de richting van de houtnerf.

Stap 2: Reparaties uitvoeren

Controleer de meubels op eventuele beschadigingen of losse onderdelen. Herstel gebroken poten, losse verbindingen of beschadigde oppervlakken voordat je begint met verven. Gebruik houtlijm, vulmiddel of andere geschikte reparatiematerialen om de meubels in goede staat te brengen.

Stap 3: Bescherming van de omgeving

Bij het verven van meubels is het belangrijk om de omgeving goed te beschermen. Plaats een stucloper, oude kranten of plastic folie op de vloer om deze te beschermen tegen verfspatten. Bedek ook andere nabijgelegen meubels, lampen of accessoires om te voorkomen dat ze per ongeluk worden bespat of beschadigd.

Nu je de meubels hebt gekozen, gereinigd, geschuurd en gerepareerd, en de omgeving hebt beschermd, ben je klaar om aan de slag te gaan met het verven. In het volgende hoofdstuk zullen we bespreken hoe je zelf je meubels kunt verven, inclusief tips voor het kiezen van de juiste verfsoort en kleur.

Tracey van Porchdaydreamer.com in actie met het verven van haar eettafel.

Tracey van Porchdaydreamer.com in actie met het verven van haar eettafel.

Zelf meubels verven

Nu je de voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om zelf aan de slag te gaan met het verven van je meubels. Volg deze stappen voor een succesvol verfproject:

Materialen en benodigdheden

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Enkele essentiële items zijn onder andere:

 • Verfkwasten: Zorg voor kwasten van goede kwaliteit in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van het meubelstuk en de gewenste afwerking.
 • Verfroller: Handig voor het gelijkmatig aanbrengen van verf op grotere oppervlakken.
 • Schuurpapier: Kies schuurpapier met verschillende korrelgroottes om het meubelstuk voor te bereiden en tussen verflagen door te schuren.
 • Afplaktape: Gebruik afplaktape om randen, hoeken en andere delen die je niet wilt verven, af te plakken.
 • Primer: Een primer zorgt voor een goede hechting van de verf op het meubel en verbetert de duurzaamheid.
 • Verf: Kies een verfsoort die geschikt is voor het type meubelstuk en de gewenste afwerking, zoals acrylverf voor houten meubels.
 • Verfafwerking: Overweeg het aanbrengen van een afwerking zoals vernis, lak of was om de verf te beschermen en een mooie glans te geven.

Kies de juiste verfsoort

Bij het kiezen van de verfsoort is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal van je meubelstuk. Voor houten meubels zijn acrylverven vaak een goede keuze vanwege hun duurzaamheid en snelle droogtijd. Voor meubels van metaal, kunststof of andere materialen zijn er speciale verven verkrijgbaar. Lees de labels en vraag advies in de verfwinkel om ervoor te zorgen dat je de juiste verfsoort selecteert.

Kies de juiste kleur

De kleurkeuze is een belangrijke stap bij het verven van meubels. Overweeg de bestaande kleuren in je interieur en bepaal welke kleur het beste past. Je kunt ervoor kiezen om een statement te maken met een levendige kleur, of juist voor een neutrale tint gaan voor een tijdloze uitstraling. Vergeet niet om kleurstalen te testen op een klein deel van het meubelstuk om te zien hoe de kleur eruitziet in verschillende lichtomstandigheden.

Technieken voor het aanbrengen van verf

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om verf op je meubelstuk aan te brengen. Je kunt ervoor kiezen om te verven met een kwast, een roller of zelfs een spuitbus, afhankelijk van het gewenste resultaat en je vaardigheidsniveau. Experimenteer met verschillende technieken en kies degene die het beste bij je past.

Tips voor een professioneel resultaat

Om een professioneel resultaat te bereiken, zijn hier enkele waardevolle tips:

 • Breng dunne lagen verf aan en laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende laag aanbrengt.
 • Schuur lichtjes tussen de verflagen door voor een gladde afwerking.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte en gebruik indien nodig ademhalingsbescherming.
 • Neem de tijd en wees geduldig. Laat de verf goed uitharden voordat je het meubelstuk in gebruik neemt.

Met deze praktische tips en jouw creativiteit ben je goed op weg naar het succesvol verven van je meubels. In het volgende hoofdstuk bespreken we een alternatief voor het zelf verven: het laten spuiten van meubels door een meubel spuiterij.

Amanda van Loveandrenovations.com gebruikte een spuit om zelf haar IKEA meubels te spuiten in plaats van te verven.

Amanda van Loveandrenovations.com gebruikte een spuit om zelf haar IKEA meubels te spuiten in plaats van te verven.

Meubels laten spuiten door een meubel spuiterij

Als je geen zin hebt in het zelf verven van je meubels of als je op zoek bent naar een meer professioneel resultaat, is het laten spuiten van je meubels door een meubel spuiterij een uitstekende optie. Hieronder bespreken we de belangrijke aspecten van dit proces:

Voordelen van professioneel spuiten

Het laten spuiten van meubels door een meubel spuiterij heeft verschillende voordelen:

 • Professioneel resultaat: Meubel spuiterijen beschikken over gespecialiseerde apparatuur en ervaren vakmensen die een hoogwaardige afwerking kunnen realiseren. Dit resulteert in een strak en professioneel resultaat.
 • Efficiëntie: Het spuitproces is over het algemeen sneller dan het handmatig verven, waardoor je meubels snel kunnen worden omgetoverd tot prachtige pronkstukken.
 • Verscheidenheid aan afwerkingen: Meubel spuiterijen bieden vaak een breed scala aan afwerkingen, zoals hoogglans, zijdeglans, mat en metallic. Je kunt de perfecte afwerking kiezen die past bij je gewenste stijl.

Hoe een meubel spuiterij te kiezen

Bij het kiezen van een meubel spuiterij zijn er enkele belangrijke overwegingen:

 • Ervaring en expertise: Zoek naar een spuiterij met ervaring in het spuiten van meubels. Vraag om voorbeelden van hun werk en lees eventuele recensies van eerdere klanten.
 • Diensten en mogelijkheden: Informeer naar de verschillende diensten en mogelijkheden die de spuiterij biedt. Zorg ervoor dat ze kunnen voldoen aan jouw specifieke behoeften en wensen.
 • Kwaliteit van materialen: Vraag naar de soorten verf en afwerkingen die de spuiterij gebruikt. Kies een spuiterij die hoogwaardige materialen en producten van goede kwaliteit gebruikt.
 • Betrouwbaarheid en klantenservice: Betrouwbaarheid en goede klantenservice zijn essentieel. Kies een spuiterij die betrouwbaar is in het nakomen van afspraken en die open staat voor communicatie en eventuele vragen die je hebt.

Het proces van professioneel spuiten

Het proces van professioneel spuiten omvat meestal de volgende stappen:

 • Demontage en voorbereiding: Indien nodig worden de meubelstukken gedemonteerd en grondig voorbereid door het reinigen, schuren en repareren van eventuele gebreken.
 • Primer en basiscoating: Een primerlaag wordt aangebracht om de hechting van de verf te verbeteren en een egale basis te creëren. Daarna wordt een basiscoating aangebracht om de gewenste kleur en afwerking te bereiken.
 • Afwerking en bescherming: Na de basiscoating wordt een afwerkingslaag aangebracht om het meubelstuk te beschermen en een glanzende, matte of andere gewenste uitstraling te geven.
 • Uitharding en controle: De gespoten meubels moeten voldoende uitharden voordat ze worden afgeleverd. Een kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het eindresultaat aan de verwachtingen voldoet.
Spuiterij Geraerts in actie in hun werkplaats.

Spuiterij Geraerts in actie in hun werkplaats.

Kosten en overwegingen

De kosten voor het laten spuiten van meubels kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de omvang van de meubelstukken, het aantal en de complexiteit van de afwerkingen, en de reputatie van de spuiterij. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende spuiterijen en de kosten af te wegen tegen de kwaliteit en het gewenste resultaat.

Het laten spuiten van meubels biedt een professionele en efficiënte manier om je meubels te transformeren. Overweeg deze optie als je op zoek bent naar een hoogwaardige afwerking en geen tijd of ervaring hebt voor het zelf verven. In het volgende hoofdstuk zullen we ingaan op de afwerking en het onderhoud van geverfde meubels.

Bekijk ook:
IKEA meubels schilderen doe je zo!
Trap zwart verven
Zo geef je jouw kledingkast een makeover!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.