Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Binnenkijken

Letterbak


Letterbak geschiedenis

Een letterbak werd vroeger in drukkerijen gebruikt als kast waarin de loden letters werden bewaard. In een letterbak zitten dus alle letters en cijfers. Deze letters zijn allen gemaakt van lood en werden in een lettergieterij gemaakt. Een letterzetter pakt dus voor een woord als “boekdruk” 8 verschillende letters.

Deze worden dan vervolgens in een zethaak gezet. Afhankelijk van de lettergrootte, kun je in een zethaak meerder woorden en zelfs zinnen vormen, die overigens niet in centimeters, maar in Augustijnen gemeten werden. Dit is een 12 delig stelsel.

Als de zethaak vol is, wordt het op een galei gezet. Van onderen naar boven in spiegelbeeld, omdat het omgekeerd afgedrukt werd. Zo werk je het hele galei af, tot je tekst compleet is. Tussen de letters komen ook de witvlakken. Als de tekst klaar is, wordt het met een stuk vlastouw ingebonden, zodat de letters zich niet kunnen verplaatsen. Daarna wordt het in een galeikast gelegd tot de drukker klaar is om het te drukken.

Letterbak anno nu

De letterbak is helemaal weer terug! Niet waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren, tegenwoordig wordt een letterbak vaak gebruikt als wanddecoratie voor in huis. Je kunt er kaarten, foto’s en tekeningen in plakken, maar ook kleine accessoires in of bovenop zetten – perfect voor kleine verzamelingen!

Letterbak

Letterbak

Letterbak

Letterbak maken

Op VT Wonen staat onderstaande beschrijving hoe je een letterbak zelf kan maken:

Je maakt deze letterbak-de-luxe in een paar uurtjes zelf. Onze timmerman deed er twee uur over. Wat je nodigt hebt is een plaat underlayment, balken en schroeven. Maak het jezelf gemakkelijk en laat de balken op maat zagen in de bouwmarkt. Daarna is het alleen nog een kwestie van schroeven en afwerken. De letterbak kost je aan materialen ongeveer € 60,-.

Benodigdheden
– 1 plaat underlayment van 150×120 cm
– balken, deze zijn 3,6 x 5 cm en van vurenhout, op maat laten zagen: 6 balken van 120 cm en 20 balken van 25,7 cm
– 70 forse schroeven (5 schroeven voor de 6 lange balken en 2 schroeven voor de 20 korte balken)
– lijm
– plamuur
– witte grondverf
– witte zijdeglans houtverf

Werkbeschrijving
– Lijm de balken op de plaat en bevestig ze vanaf de achterkant met de schroeven
(5 schroeven voor de 6 lange balken en 2 schroeven voor de 20 korte balken). De indeling is naar eigen inzicht in te vullen.
Eventuele kieren plamuren
Behandelen met grondverf
Schilderen met zijdeglans houtverf

Kosten: ca. € 60,-
Duur: ca. 2 uur

Letterbak

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.