Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

kunststof kozijnen schilderen
Klussen

Kunststof kozijn schilderen


Wil jij jouw kunststof kozijnen schilderen, en daarmee nieuw leven blazen in je verouderde kozijnen. Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen. Ga echter niet zomaar beginnen – het is belangrijk om je er wat meer in te verdiepen, zodat je weet hoe dit dit het beste kunt aanpakken. Om je hierbij op weg te helpen, vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt, inclusief een praktische stap voor stap handleiding, die je als leidraad kan gebruiken bij deze klus. Heek veel succes!

Met kozijnen zorg je ervoor dat ruiten en ramen op hun plaats blijven tussen de muren van je huis, zodat je kunt profiteren van lichtinval en lucht in huis. Omdat kozijnen wel wat te verduren hebben, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Dit geldt zelfs voor kunststof kozijnen die weliswaar onderhoudsarm zijn, maar zéker niet onderhoudsvrij. Het is belangrijk om kunststof kozijnen minimaal twee keer per jaar schoon te maken, zodat het vuil de kunststof niet aantast.

Daarnaast kan je kunststof kozijnen ook schilderen, bijvoorbeeld omdat jij die stoere zwarte kozijnen (of elke andere kleur die jij mooi vindt) wilt hebben. Daarmee is ook de veelgestelde vraag beantwoord of je een kunststof kozijn kunt schilderen: Ja dus! Een kunststof kozijn schilderen zal misschien niet hetzelfde resultaat hebben als een complete nieuwe kozijn kopen, maar ze zullen er absoluut een stuk beter uitzien.

Het grootste voordeel van het schilderen van kunststof kozijnen in plaats van nieuwe kozijnen kopen, is dat het veel goedkoper is – het kan zelfs tot maar liefst 75% goedkoper zijn. Het is bovendien niet een super moeilijke klus, die met wat tips, instructies en de juiste materialen helemaal zelf kunt uitvoeren.

Wil jij ook jouw kunststof kozijn schilderen? Hieronder vind je een praktische stap voor stap handleiding, die je als leidraad kunt gebruiken bij deze schilderklus. Bekijk ook de video handleiding.

Wat heb je nodig?

  • Primer voor binnen en buitenkant van het kozijn;
  • Verf voor binnen en buitenkant van het kozijn;
  • Schuurpapier of SIA sponsje;
  • Schilderstape;
  • Doekje.

1. Schoonmaken en ontvetten

Zoals bij elke schilder- en verfklus, is voorbereiding het belangrijkst. Dat geldt dus ook bij het schilderen van je kozijnen. Gebruik een doek of een spons om al het vuil te verwijderen. Vervolgens ga je aan de slag om het kozijn te ontvetten. Hier kan je een allesreiniger of ontvetter voor gebruiken. Kies bijvoorkeur voor een biologische reiniger, die een stuk beter zijn voor het milieu.

Spoel het kozijn vervolgens goed af met schoon water, om ervoor te zorgen dat eventuele restanten van de ontvetter wordt verwijderd. Deze restanten kunnen er namelijk voor zorgen dat de verf niet goed kan hechten. En dat is het laatste wat je wilt bij het schilderen van je kozijnen.

2. Schuren

Na het ontvetten, kan je aan de slag om het kozijn op te schuren. Ook dit is in het belang van het goed kunnen hechten van de verf, voor een langdurig mooi resultaat. Gebruik schuurpapier met korrel 180 en schuur lichtjes om eventuele glans te verwijderen. Als u klaar bent, borstel je het kozijn af met een stoffer en ga je er nog met een vochtige doek overheen.

In plaats van schuurpapier, zou je ook een SIA vlies sponsje kunnen gebruiken. Dit is een sponsje met structuur (minder grof dan schuurpapier) dat ook goed werkt bij het opschuren van kunststof kozijnen.

kunststof kozijnen schilderen schuren

3. Afplakken

Om ervoor te zorgen dat je geen verf morst op alle delen op en rondom je kozijnen, is het belangrijk om die delen eerst goed af te plakken. Denk aan de ruiten of de vensterbank. Voor de grote delen kan je krantenpapier gebruiken, en voor de kleine delen kan je schilderstape gebruiken.

kunststof kozijnen schilderen afplakken

4. Primer aanbrengen

Is het de eerste keer dat je kunststof kozijnen worden geschilderd, dan is het voor een goede hechting belangrijk om een primer aan te brengen. Let op dat je voor de binnenkant (multiprimer op waterbasis) van je kozijnen een ander soort primer dient te gebruiken dan de buitenkant (multiprimer op terpentine).

Begin bovenaan en werk naar beneden met lange, gelijkmatige slagen. Begin met het schilderen van de randen naast het glas en werk dan naar buiten en naar beneden naar de onderste helft. Één laag primer is voldoende. Laat de primer drogen volgens de instructies van de fabrikant.

kunststof kozijnen schilderen primer

5. Kozijn schilderen

Nadat de primer goed is opgedroogd, kan je start met het schilderen van het kozijn. Ook hierbij is het belangrijk dat je voor de binnenkant van het kozijn een ander soort verf of lak gebruikt dan de buitenkant. Voor de binnenkant van het kozijn kan je gewoon een watergedragen lak gebruiken, terwijl je voor de buitenkant van het kozijn een terpentine gedragen lak dient te gebruiken.

Breng de toplaag op dezelfde manier aan als de primer. Als je om welke reden dan ook grote, vlakke gebieden wilt schilderen, gebruik dan een kleine schuimroller en een borstel voor de randen. Meestal heb je twee lagen nodig. Laat tussen de verf tussen de lagen goed opdrogen, en schuur tussen het lichtjes op met het SIA sponsje of een schuurpapier met kleine korrel, om de hechting tussen de verflagen te verbeteren.

Klaar met je laatste verflaag? Laat de verf volledig en goed drogen volgens de instructies. Meestal duurt het dagen voordat de verf volledig is uitgehard. Wees dus een paar dagen voorzichtig met je deuren en ramen.

kunststof kozijnen schilderen zwart

That’s it!

Zijn je kunststof kozijnen dusdanig oud en beschadigd, dan kan het een goed idee zijn om ze helemaal te vervangen. Dit soort aankopen zijn nooit goedkoop – daarom is het altijd aan te raden om voor je kozijnen een offerte op te vragen bij meerdere partijen, zodat je in ieder geval kunt vergelijken.

Bekijk ook:
Aluminium kozijnen
Houten of kunststof kozijnen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.