Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

huis isoleren mogelijkheden
Wooninspiratie

Huis isoleren? Dit zijn de mogelijkheden


Een goed geïsoleerde woning is comfortabel en energiezuinig. In de zomer blijft het in huis lekker koel en in de winter kun je de warmte juist goed binnenhouden. Tijdens de koude maanden kun je hierdoor de verwarming een stuk lager zetten. Met een lagere energierekening als gevolg. Isolatie is een hele goede investering die je binnen een aantal jaar terug kunt verdienen. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Lees dan snel verder.

Vloerisolatie

Optrekkende kou en koude voeten zijn verleden tijd met de juiste vloerisolatie. Als de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is, kun je de onderkant van de vloer laten isoleren. Dit wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Is de ruimte te laag? Dan kies je voor bodemisolatie. Hierbij wordt niet de bodem van de vloer, maar de bodem van de kruipruimte geïsoleerd.

Spouwmuurisolatie

Een andere populaire vorm van isolatie is spouwmuurisolatie. Hierbij wordt de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van de woning) gevuld met isolatiemateriaal. Veel materialen kunnen tegenwoordig naar binnen worden geblazen door kleine gaten in de buitenmuur te maken. Deze manier van isoleren is dus geen grote ingreep.

Binnenmuur of buitenmuur isolatie

Heeft jouw woning geen spouwmuur? Dan kun je kiezen voor gevelisolatie waarbij het isolatiemateriaal aan de buitenkant wordt bevestigd. Een andere mogelijk is om de muren van binnenuit te isoleren. Dit is geen populaire optie bij bestaande woningen, aangezien je eerst alle kamers leeg moet maken en vervolgens veel ruimte verliest door het isolatiemateriaal.

Dakisolatie

Wist je dat er heel veel warmte verloren gaat via het dak van de zolder? Zelfs woningen met goede spouwmuurisolatie kunnen met dakisolatie nog veel geld besparen. Dit kan oplopen tot wel honderden euro’s per jaar! Er zijn drie verschillende manieren om een zolder te isoleren: aan de binnenzijde van het dak, aan de buitenzijde van het dak en via de zoldervloer. Als de zolder alleen wordt gebruikt als opslagruimte, is zoldervloer isolatie vaak voldoende. Maar als de zolder functioneert als slaapkamer of kantoorruimte, is dakisolatie wel noodzakelijk. Dakisolatie aan de binnenzijde is de meest voorkomende keuze.

Isolatieglas

Tot slot kun je kiezen voor nieuwe kozijnen (bijvoorbeeld in het zwart) met isolatieglas. Dubbel glas isoleert al een stuk beter dan enkel glas, maar HR++ is nog een betere keuze. Deze ramen bestaan uit twee lagen glas met een coating en een isolerende gas tussen de platen. HR+++ is triple glas en bestaat daarom uit maar liefst 3 glasplaten. Vraag om persoonlijk advies bij een professional om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Bekijk ook:
Hoe kan je besparen op energiekosten? 10x Tips!
Energiebesparing tips in huis
Super mooi energiezuinig huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.