Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

veilig trap betreden
Wonen

Hoe kun je veilig de trap betreden en de risico’s op vallen beperken?


We denken er liever niet over na, maar traplopen kan gevaarlijke risico’s met zich meebrengen die tot ernstige gevolgen kunnen leiden. Wanneer je gehaast de trap op- of afloopt kun je bijvoorbeeld uitglijden of struikelen en hierdoor mogelijk ernstig lichamelijk letsel oplopen. Voor mensen die fysiek kwetsbaar zijn zoals ouderen of iemand met een handicap, is het extra belangrijk om de trap zo veilig mogelijk te maken, omdat een valpartij al gauw fataal kan zijn. Het is daarom ook noodzakelijk om te beoordelen of traplopen in dit geval nog wel verantwoord is, of dat er gekeken moet worden naar alternatieven.

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om het valgevaar op de trap te beperken, maar zijn er ook andere hulpmiddelen die een uitkomst kunnen bieden als traplopen niet meer veilig is. In dit artikel bespreken we de hulpmiddelen en alternatieven, en geven we je een aantal tips om veilig de trap op- en af te gaan.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zoals trapliften kunnen een goede uitkomst bieden om toch de bovenverdieping te kunnen bereiken zonder te hoeven traplopen. De traplift wordt geïnstalleerd aan de zijkant van je trap met een rails en een zitting, waardoor je zelfstandig zittend de bovenruimte kunt bereiken en ook weer op die manier naar beneden kunt. Zo blijft het betreden van de trap veilig en verantwoord ondanks lichamelijke beperkingen.

De traplift kosten variëren per type trap. Zo betaal je voor een rechte trap vanaf 2,750 euro inclusief installatie, en zijn de kosten voor trappen met een of meerdere bochten vanaf de 5.000 euro inclusief de installatie. Mocht dit een te dure investering zijn, dan kun je ook gebruik maken van een lening via de gemeente of kijken naar tweedehands trapliften.

veilige traplift plaatsen

Alternatieven

Een andere optie is om te verhuizen naar een woning zonder bovenverdieping, waarbij alle ruimtes op de begane grond zijn. Bedenk wel dat verhuizen natuurlijk een duurdere en grotere operatie is dan het laten installeren van een traplift. Ook kun je overwegen om de trap te vermijden door een kamer beneden te verbouwen tot slaapkamer, en de bovenruimte bijvoorbeeld in te richten als opslagplaats voor spullen die je niet veel gebruikt.

Veilig traplopen

Als een traplift of een verhuizing niet nodig is, maar het traplopen wel wat riskant is, kun je ook andere stappen zetten om de trap veiliger te maken. Hieronder hebben we drie tips voor je op een rij gezet.

  1. Installeer automatische verlichting via bewegingssensoren bij de trap, zodat je altijd licht hebt tijdens het traplopen en zo geen treden kunt missen.
  2. Leg antislip bekleding op de traptreden en draag schoenen om te voorkomen dat je uitglijdt over het gladde oppervlak.
    Houd de leuning goed vast tijdens het gebruik van de trap en plaats links eventueel een tweede leuning voor extra houvast.

trapa antislip strip

Bekijk ook:
Wel of geen traplift in huis?
Welke soorten liften zijn er voor in huis?
Trap bekleden

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.