Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

10x Groenblijvende bodembedekkers


Op zoek naar mooie groenblijvende bodembedekkers voor in je tuin? Wij hebben de mooiste bodembedekkers voor je op een rijtje gezet, die hun bladeren niet verliezen in de winter, waardoor ze het hele jaar door de grond mooi bedekken. Kijk snel verder!

Onkruid is één van de grootste ergernissen in de tuin. Ze zien er niet alleen niet zo mooi uit, maar onkruid kan ook de groei van andere planten belemmeren die je wel graag ziet groeien. Gelukkig zijn er verschillende manieren om onkruid tot een minimum te beperken. Bodembedekkers zijn daar een heel goed voorbeeld van – kruipende planten die de grond in bijvoorbeeld tuinborders goed bedekken, waardoor er veel minder onkruid groeit en de bodem gehydrateerd blijft. Door de grond te bedekken, blokkeren bodembedekkers het zonlicht en voorkomen ze dat onkruidzaadjes groeien en bloeien. Ze zijn ook ideaal om kale plekken in de grond op te vullen. Daarnaast helpen bodembedekkers ook bij het verbeteren van de bodemstructuur en het toevoegen van organische stof. Bodembedekkers kunnen er bovendien erg mooi uitzien, en dragen bij aan de biodiversiteit in elke tuin.

Groenblijvende bodembedekkers zijn veruit het populairst, omdat ze heel het jaar door mooi groen blijven – in tegenstelling tot bladverliezende bodembedekkers, die een deel in het jaar hun blad verliezen.

Bodembedekkers kunnen zowel in de zon als in de schaduw groeien, afhankelijk van de soort en haar specifieke groeivoorkeuren. Sommige bodembedekkers hebben een voorkeur voor volle zon, terwijl andere liever in de schaduw staan. Het is belangrijk om de specifieke groeivoorkeuren van de bodembedekker die je wilt planten te kennen, zodat je de juiste groeiomstandigheden kunt bieden.

Bodembedekkers zon

Heb je een zonnige tuin, met weinig schaduwplekken? Kies dan uit onderstaande groenblijvende bodembedekkers die de voorkeur geven aan een zonnige standplaats.

1. Duizendknoop

De Duizendknoop Persicaria affinis ‘Superba’ is een ideale laagblijvende bodembedekker voor smalle borders. Ze kenmerken zich met lichtgroene bladeren, waar mooie roze-rode bloemen aan bloeien in en rond de zomer. Het is een sierlijke plant die geschikt is voor groei in volle zon of halfschaduw en verkiest vochtige grond. Het is een goede keuze voor het aanvullen van borders en het creëren van textuur in uw tuin. Persicaria affinis ‘Superba’ is ook bestand tegen een aantal ziekten en plagen, waardoor het een robuuste en onderhoudsarme plant is.

groenblijvende bodembedekkers duizendknoop

2. Priemvetmuur

Sagina subulata, ook bekend als mosachtige of naaldachtige zandsteen, is een groenblijvende bodembedekker die bekend staat om zijn kleine, dichte groene bladeren en kleine witte bloemen die in de zomer bloeien. De Primvetmuur komt oorspronkelijk uit de bergen, en is dan ook een ideale bodembedekker voor een rotstuin. De ideale plek in de tuin is zonnig, met een matig voedselrijke, stenige bodem. Het is ook een goede keuze voor het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid door de aanwezigheid van de wortels.

groenblijvende bodembedekkers zon priemvetmuur

3. Kleine leeuwenbek

Chaenorhinum origanifolium ‘Blue Dream’, ook wel Dwergleeuwebek of Marjoleinbekje genoemd, is een bodembedekker met blauwpaarse bloemen die in de zomer bloeien. De plant verkiest volle zon of halfschaduw en is geschikt voor groei in tuinen, parken en natuurlijke omgevingen. De plant wordt gekenmerkt door haar blauwe bloemen en felgroene bladeren, met een zeer lange bloeitijd van mei tot en met augustus. De mooie groene bladeren verdragen een temperatuur tot -5 graden Celsius, waardoor deze bodembedekker de gehele winter mooi blijven.

groenblijvende bodembedekkers zon kleine leeuwenbek

4. Stekelnootje

Acaena microphylla is een bodembedekker die bekend staat om zijn kleine, fijnbehaarde bladeren en kleine, roodachtige bloemen die in de zomer en herfst bloeien. Deze zorgen ervoor dat deze groenblijvende bodembedekker meteen in het oog springen, tussen andere planten van je plantenborder. Een ideale plek in de tuin is een verhoogde plantenborder met veel zon. Ze bloeien vanaf juli tot en met augustus – eerst de bloemen, gevolgd door hele bijzondere stekelige bollen. Vandaar ook dat Acaena microphylla Stekelnootje wordt genoemd.

groenblijvende plantenborder zon stekelnootje

5. Lavendelheide

Hoewel de Lavendelheide geen pure bodembedekker is, omdat ze niet bodembedekkend groeien, kan je ze wel als een soort bodembedekker gebruiken. Zorg er dan voor dat je ongeveer vijf stuks plant op een vierkante meter. Ze zijn ideaal in een kleine border. Niet alleen omdat de mooie grijsgroene bladeren groenblijvend zijn, maar vooral ook vanwege de compacte groeihoogte van ongeveer 30 cm. Kies voor een humusrijke, vochthoudende bodem op een zonnige of halfzonnige plek in je tuin.

groenblijvende bodembedekkers zon lavendelheide

Bodembedekkers schaduw

Hieronder vind je een aantal groenblijvende bodembedekkers die het beste doen in de schaduw:

6. Schaduwkruid

Pachysandra terminalis is een wintergroene bodembedekker die bekend staat om zijn vermogen om in de schaduw te groeien. Deze groenblijvende bodembekker wordt dan ook niet voor niets ook Schaduwkruid genoemd. Het heeft mooie, opvallende bladeren en bloeit met kleine, witte bloemen in het vroege voorjaar. Deze plant is geschikt voor groei in halfschaduw en schaduw, en verkiest vochtige, zure grond. Het is een laag groeiende plant die gebruikt wordt om gebieden te bedekken die anders kaal zouden zijn. Omdat het snel groeit en weinig onderhoud nodig heeft, is het een populair keuze voor bodembedekking.

groenblijvende bodembedekker schaduw schaduwkruid

7. Goudaardbei

De Goudaardbei (Aurinia saxatilis) is een groenblijvende bodembedekker die zich kenmerkt met de prachtige geel bloeiende bloemen in de lente. Het heeft kleine, grijsgroene bladeren en groeit dus het beste in de schaduw, bijvoorbeeld tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Het verkiest goed doorlatende grond en heeft weinig onderhoud nodig. Goudaardbei wordt vaak gebruikt voor rotstuinen, als randbeplanting of in groepjes voor bodembedekking.

groenblijvende bodembedekkers goudaardbei

8. Maagdenpalm

De Vinca Minor, beter bekend als de Maagdenpalm is een groenblijvende bodembedekker die bekend staat om haar donkergroene bladeren en blauwe of witte bloemen die bloeien van ca. april tot en met mei. Het is een laag groeiende plant die geschikt is voor groei in halfschaduw en schaduw – hoewel de maagdenpalm ook zon kan verdragen, en verkiest vochtige grond. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die snel groeit en uitstekend geschikt is voor bodembedekking en randbeplanting. Het wordt vaak gebruikt om gebieden te bedekken die anders kaal zouden zijn en is bekend om zijn vermogen om in schaduwrijke omgevingen te groeien.

groenblijvende bodembedekkers maagdenpalm

9. Klimop

Hoewel je de Klimop wellicht niet meteen omschrijft als bodembedekker, omdat je het vaak aan een muur zit groeien, is het wel degelijk een hele mooie optie als groenblijvende bodembedekker voor een schaduwrijke plek in je tuin. De De klimop, ook Hedera genoemd, is ook bekend om zijn vermogen om luchtverontreiniging te verminderen, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor stedelijke tuinen. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat klimop soms invasief kan zijn en nauwlettend moet worden beheerd.

groenblijvende bodembedekkers schaduw klimop

10. Grote veldbies

De Grote veldbies, oftewel de Luzula sylvatica, is een bodembedekker die bekend staat om zijn fijne, donkergroene bladeren en witte bloemen die in de lente bloeien. Het is een slow-growing plant die geschikt is voor groei in volle zon of halfschaduw en verkiest een vochtige, humusrijke grond. Luzula sylvatica is een populaire keuze voor natuurlijke tuinen en wordt vaak gebruikt om borders en bergtuinen aan te vullen. Het is ook geschikt voor groei in schaduwrijke gebieden, waar het een goede keuze is voor bodembedekking.

groenblijvende bodembedekkers schaduw grote veldbies

Wil je één van deze groenblijvende bodembedekkers of andere leuke tuinplanten kopen voor jouw tuin? Neem dan een kijkje op Yarinde.nl voor een uitgebreid aanbod.

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
18x Kleine tuin ideeën
36x Tuin ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.