Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Gordijnen ophangen? Voorkom deze meest gemaakte fouten!


Gordijnen zijn een super populaire vorm van raamdecoratie, die niet alleen een zonwerende functie hebben, maar ook heel veel sfeer en warmte geven aan een interieur. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren en patronen, waardoor je altijd iets kunt vinden dat bij jouw interieurstijl past – of je nou een strak modern interieur of een rustiek landelijk interieur hebt. Het kopen en ophangen van gordijnen klinkt misschien eenvoudig, maar het kan best een uitdaging zijn om de perfecte gordijnen voor jouw interieur te vinden en deze ook op de perfecte manier op te hangen. Er worden vaak genoeg fouten gemaakt, die je achteraf heel lastig nog kunt herstellen. Om te voorkomen dat jij ook tegen dit probleem loopt, vind je hieronder de meest gemaakte fouten. Lees snel verder!

1. Verkeerde gordijnlengte

De meest gemaakte fout bij het bestellen, laten maken en ophangen van gordijnen ligt bij de lengte van de gordijnen. Gordijnen kan je op verschillende manieren ophangen als het gaat om de lengte. Zo kan je de gordijnen de vloer laten kussen, net boven de vloer laten zweven of op de vloer laten draperen. De meest hygiënische manier is logischerwijs om de gordijnen boven de vloer te laten zweven. Maar veel mensen vinden het mooier om de gordijnen de vloer net aan te laten raken. Heb je hele hoge plafonds? Dan kan het ook mooi zijn om de gordijnen op de vloer te laten draperen, wat voor een prachtige romantische look zorgt.

Wil je gordijnen ophangen boven de vensterbank, dan heb je ook verschillende opties. Je kunt het net boven de vensterbank laten zweven, net over de vensterbank laten lopen of je kiest voor lange gordijnen die helemaal tot de vloer reiken. In een kleine ruimte kan het een goed idee zijn om voor kortere gordijnen te kiezen, en deze tot of net over de vensterbank te laten lopen. Omdat je gordijnen ongeveer 8 – 10 cm vrij moet kunnen hangen van de vensterbank, win je daarmee wat nuttige ruimte. Ook als je een radiator onder de vensterbank hebt, kan het een goed idee zijn om de gordijnen niet over de radiator te laten hangen, omdat je het risico loopt om de warmteopbrengst van de radiator te verliezen.

Dit sereen jaren '80 huis laat zien hoe mooi het is om linnen gordijnen de grond te laten kussen.

Dit sereen jaren ’80 huis laat zien hoe mooi het is om linnen gordijnen de grond te laten kussen.

Heb je een grote kamer, zoals bijvoorbeeld de woonkamer, dan raden we altijd aan om te kiezen om de gordijnen helemaal tot de vloer te laten lopen. Dit zorgt er niet allen voor dat de kamer ruimtelijker aanvoelt, het voorkomt ook dat dat je warmte verliest onder de gordijnen.

Voor welke optie je ook kiest, het belangrijkste is om te voorkomen dat de gordijnen een paar centimeter boven de vloer stoppen of vensterbank stoppen. Te korte gordijnen is de ergste fout die je kunt maken bij het ophangen van gordijnen!

Voor de juiste lengte raden we altijd aan om de maattabel van te raadplegen van de winkel of de leverancier.

In dit stoere appartement zweven de inbetween gordijnen net boven de vloer.

In dit stoere appartement zweven de inbetween gordijnen net boven de vloer.

2. Niet breed genoeg

Een gordijn zonder voldoende volheid voelt onafgewerkt aan. Het lijkt alsof je niet genoeg budget hebt en je je maar de helft van de stof kunt veroorloven die je nodig hebt. Als de gordijnen gesloten zijn, wil je er zeker van zijn dat er nog wat golven in zitten om ze een volle uitstraling te geven. Meet de breedte van je raam en vermenigvuldig dat met 2 of 2,5 om de perfecte breedte te berekenen voor panelen met de juiste volheid.

3. Te smalle gordijnroede

De gordijnroede moet het raamkozijn volledig bedekken en vervolgens aan beide zijden voorbij de raambekleding uitsteken. Door met de gordijnroede breder te gaan dan het raam, lijkt het raam breder. Als de gordijnen open zijn, kunnen de panelen voor de muur worden geschoven in plaats van voor het raam, waardoor er meer natuurlijk licht in de ruimte valt.

In deze mooie slaapkamer hebben ze ervoor gekozen om kamerbrede gordijnroede op te hangen. Klik hier voor meer foto's.

In deze mooie slaapkamer hebben ze ervoor gekozen om kamerbrede gordijnroede op te hangen. Klik hier voor meer foto’s.

4. Gordijnroede op de verkeerde hoogte hangen

Door de gordijnroede net boven het raam te hangen, wordt de hoogte van het raam en de kamer zelf visueel verkort. Het beste is om de gordijnroede in het midden van de afstand van de bovenkant van de raamkozijn tot het plafond te hangen.

5. Gekreukte gordijnen ophangen

Strijk of stoom de gordijnen voordat je ze gaat ophangen om eventuele kreukels te verwijderen. Nadat je de tijd hebt genomen om de perfecte gordijnen te kopen en te installeren, kun je er nog eens 15 minuten aan besteden om ze te stomen en/of te strijken, zodat ze er op hun best uitzien.

Deze mooie lichtdoorlatende gordijnen draperen prachtig op de houten vloer in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto's.

Deze mooie lichtdoorlatende gordijnen draperen prachtig op de houten vloer in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

6. Stijl boven functionaliteit verkiezen

Gordijnen en raambekleding zijn meer dan alleen decoratieve accenten – ze dienen ook echte, praktische functies. Je houdt misschien van de uitstraling van doorschijnende gordijnen in de slaapkamer, maar als zonlicht jou ’s ochtends wakker maakt een dagelijks probleem is, is het misschien beter om te kiezen voor verduisterende gordijnen. Je zou eventueel ook inbetween gordijnen kunnen combineren met lichtdoorlatende gordijnen. Als je een ouder huis hebt met tochtige ramen, overweeg dan zwaardere materialen, zoals fluweel, die kunnen helpen bij de isolatie.

In deze stoere slaapkamer is er gekozen voor verduisterende gordijnen die ver voorbij de ramen hangen. Klik hier voor meer foto's.

In deze stoere slaapkamer is er gekozen voor verduisterende gordijnen die ver voorbij de ramen hangen. Klik hier voor meer foto’s.

Bekijk ook:
Linnen gordijnen
Rolgordijnen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.