Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Linnen gordijnen
Woonaccessoires Wooninspiratie

Linnen gordijnen


Linnen gordijnen zijn duurzaam, stijlvol en kunnen de sfeer van elke kamer transformeren. Dit artikel biedt praktische tips, voordelen en nadelen, en helpt je de kosten te begrijpen voordat je de keuze maakt om over te stappen op linnen gordijnen.

Gordijnen zijn meer dan alleen een functioneel element om het licht buiten te houden. Gordijnen spelen een belangrijke rol in het interieurontwerp van elke kamer. Ze zijn een manier om kleur, textuur en patroon aan een kamer toe te voegen, waardoor het visuele interesse en diepte krijgt. Daarnaast kunnen gordijnen ook de akoestiek van een kamer verbeteren en zorgen voor extra privacy.

Als je op zoek bent naar nieuwe gordijnen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de stijl van de kamer, de kleuren en de hoeveelheid natuurlijk licht die binnenkomt. Linnen gordijnen zijn een populaire keuze vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid, maar bieden daarnaast ook heel veel andere voordelen. Om dat goed te begrijpen, vind je hieronder eerst een uitleg van wat linnen eigenlijk is en waar het vandaan komt.

In deze fijne slaapkamer zijn lichte linnen gordijnen gecombineerd met transparante vitrages.

In deze fijne slaapkamer zijn lichte linnen gordijnen gecombineerd met transparante vitrages.

Wat is linnen voor een soort materiaal?

Linnen is een natuurlijk materiaal dat afkomstig is van de vlasplant. Het wordt al duizenden jaren gebruikt om kleding, beddengoed en andere huishoudelijke artikelen te maken. Linnen gordijnen zijn gemaakt van deze sterke en duurzame stof en bieden een scala aan voordelen die ze een aantrekkelijke optie maken voor thuisgebruik.

Linnen wordt al duizenden jaren gebruikt en was in de oudheid een belangrijke stof voor kleding en andere huishoudelijke artikelen. In het oude Egypte werd linnen gebruikt om mummies te wikkelen en het werd beschouwd als een symbool van zuiverheid en goddelijkheid. In Europa was linnen een belangrijke stof voor de kleding van de aristocratie en de elite.

Tegenwoordig wordt linnen voornamelijk gebruikt voor kleding en huishoudelijke artikelen, zoals tafelkleden, handdoeken en gordijnen. Het is populair vanwege zijn duurzaamheid en natuurlijke uitstraling.

Voordelen van linnen gordijnen

Linnen gordijnen bieden veel voordelen die bijdragen aan een warme en gezellige uitstraling van uw huis. Naast de duurzaamheid en natuurlijke uitstraling van linnen gordijnen, hebben ze ook temperatuurregulerende eigenschappen en zijn ze relatief eenvoudig te onderhouden.:

Duurzaamheid

Linnen gordijnen zijn erg duurzaam en gaan daarom jarenlang mee. Linnen is een sterke vezel die bestand is tegen slijtage en scheuren. Dit betekent dat linnen gordijnen bestand zijn tegen dagelijks gebruik en regelmatig wassen. Dit maakt ze een kosteneffectieve keuze op de lange termijn.

Natuurlijke uitstraling

Linnen gordijnen hebben een natuurlijke uitstraling en textuur. De stof heeft een subtiele glans en een rustieke uitstraling die bijdraagt aan een gezellige en ontspannen sfeer in huis. Linnen gordijnen zijn daarom een uitstekende keuze voor mensen die een natuurlijke en warme uitstraling willen creëren in hun huis.

Temperatuur regeling

Linnen gordijnen hebben ook temperatuurregulerende eigenschappen. De vezels van linnen zijn hol van binnen en kunnen daarom lucht vasthouden. Dit maakt linnen gordijnen een uitstekende keuze voor het reguleren van de temperatuur in huis. In de zomer houden ze de warmte buiten en in de winter houden ze de warmte binnen. Dit maakt ze een energiebesparende keuze voor het hele jaar door.

Onderhoudsgemak

Linnen gordijnen zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Ze kunnen in de wasmachine worden gewassen en blijven mooi, zacht en soepel, zelfs na herhaaldelijk wassen. Het is wel belangrijk om linnen gordijnen voorzichtig te behandelen om kreukels te voorkomen en verkleuring te minimaliseren. Het strijken van linnen gordijnen kan het beste worden gedaan als ze nog enigszins vochtig zijn.

Ook in de woonkamer zijn linnen gordijnen een heel goed idee.

Ook in de woonkamer zijn linnen gordijnen een heel goed idee.

Nadelen van linnen gordijnen

Hoewel linnen gordijnen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van nieuwe gordijnen. Hieronder bespreken we enkele van deze nadelen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken:

Kreukgevoeligheid

Een van de grootste nadelen van linnen gordijnen is hun kreukgevoeligheid. Linnen gordijnen zijn van nature kreukgevoelig en kunnen na het wassen of het ophangen ervan gemakkelijk kreukels krijgen. Het strijken van linnen gordijnen kan daarom een tijdrovende klus zijn. Om kreukels te voorkomen, moeten linnen gordijnen zorgvuldig worden behandeld en opgehangen, en worden gestreken terwijl ze nog enigszins vochtig zijn.

Prijzig

Linnen gordijnen zijn doorgaans duurder dan andere soorten gordijnen, zoals katoenen of polyester gordijnen. Dit komt door de duurzame kwaliteit van de stof en het feit dat linnen gordijnen vaak handgemaakt worden. Het kan daarom een investering zijn om te kiezen voor linnen gordijnen in uw huis.

Gevoelig voor verkleuring

Linnen gordijnen zijn gevoelig voor verkleuring door blootstelling aan direct zonlicht. Dit betekent dat linnen gordijnen na verloop van tijd kunnen vervagen of verkleuren als ze worden blootgesteld aan de zon. Dit kan worden voorkomen door linnen gordijnen te plaatsen op plekken waar ze niet direct worden blootgesteld aan zonlicht. Het gebruik van voering achter de gordijnen kan ook helpen om verkleuring te voorkomen.

Beige linnen gordijnen in een beige interieur.

Beige linnen gordijnen in een beige interieur.

Stijlen en kleuren

Linnen gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende interieurstijlen en kunnen ze gemakkelijk worden aangepast aan uw persoonlijke smaak. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire stijlen en kleuren van linnen gordijnen.

Linnen gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, waaronder:

 • Enkele plooi: enkele plooi gordijnen hebben een klassieke en tijdloze uitstraling. Ze zijn gemakkelijk te openen en sluiten en zijn geschikt voor verschillende soorten interieurs.
 • Dubbele plooi: dubbele plooi gordijnen hebben een meer geplooide uitstraling dan enkele plooi gordijnen. Ze zijn ideaal voor formele ruimtes en voegen een vleugje elegantie toe aan uw interieur.
 • Wave plooi: wave plooi gordijnen hebben een zachte en subtiele uitstraling. Ze zijn ideaal voor moderne interieurs en voegen een vleugje textuur en beweging toe aan uw raamdecoratie.

Linnen gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, van neutrale tinten tot heldere kleuren. Enkele van de meest populaire kleuren voor linnen gordijnen zijn:

 • Natuurlijk linnen: natuurlijk linnen heeft een warme en neutrale uitstraling en past goed bij verschillende interieurstijlen.
 • Wit: witte linnen gordijnen hebben een frisse en heldere uitstraling en zijn ideaal voor lichte en luchtige interieurs.
 • Grijs: grijze linnen gordijnen voegen een vleugje textuur en diepte toe aan uw interieur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, van licht grijs tot donker antraciet.
 • Blauw: blauwe linnen gordijnen zijn ideaal voor een kust- of nautisch geïnspireerd interieur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, van lichtblauw tot diep navy.
 • Groen: groene linnen gordijnen voegen een vleugje natuurlijke kleur toe aan uw interieur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, van zacht mintgroen tot diep bosgroen.

Het kiezen van de juiste kleur linnen gordijnen hangt af van je persoonlijke smaak en de stijl van je interieur. Het is ook belangrijk om rekening te houden met andere elementen in de kamer, zoals meubels en vloeren, om ervoor te zorgen dat de gordijnen goed passen bij de rest van het interieur.

De witte linnen staan prachtig bij de lichte muren.

De witte linnen staan prachtig bij de lichte muren.

Soorten linnen gordijnen

Hierboven hebben we het vooral over linnen overgordijnen. Hoewel deze veruit het populairst zijn, zijn er ook andere soorten linnen gordijnen die ook heel mooi en praktisch kunnen zijn voor sommige ruimtes en omstandigheden:

 1. Linnen overgordijnen: Linnen overgordijnen zijn dikke, zware gordijnen die ideaal zijn om de kamer te verduisteren en privacy te bieden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en kunnen worden gecombineerd met voeringen om de isolatie te verbeteren.
 2. Linnen vouwgordijnen: Linnen vouwgordijnen hebben een strak en modern uiterlijk en zijn ideaal voor het filteren van het licht. Ze kunnen worden opgetrokken en neergelaten om de gewenste lichtinval te creëren en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 3. Linnen rolgordijnen: Linnen rolgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen en bieden een praktische en betaalbare oplossing om het licht te regelen. Ze kunnen worden opgerold om het licht te blokkeren of gefilterd te laten doorkomen.
 4. Linnen paneelgordijnen: Linnen paneelgordijnen zijn ideaal voor grote ramen en schuifdeuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en kunnen van links naar rechts worden bewogen om de lichtinval te regelen.
 5. Linnen plisségordijnen: Linnen plisségordijnen zijn gevouwen in een zigzagpatroon en kunnen worden opgetrokken en neergelaten om de lichtinval te regelen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Timeless Linen (@timelesslinen)

Onderhoud

Linnen gordijnen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Toch is het belangrijk om ze op de juiste manier te reinigen om ervoor te zorgen dat ze er goed uit blijven zien. Hieronder bespreken we enkele tips voor het onderhoud van linnen gordijnen.

Wassen

Linnen gordijnen kunnen gewassen worden in de wasmachine op een zachte cyclus met een mild wasmiddel. Was de gordijnen apart om te voorkomen dat ze beschadigd raken door andere kledingstukken in de was. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de vezels van het linnen kan beschadigen. Na het wassen kan je de gordijnen in de droger drogen op een lage temperatuur of ze ophangen om te drogen. Het is belangrijk om linnen gordijnen niet te vaak te wassen, omdat dit kan leiden tot vervaging van de kleuren en slijtage van de stof.

Droog reinigen

Als je liever niet wilt dat je linnen gordijnen in de wasmachine gaan, kan je ze ook laten reinigen bij een stomerij. Het voordeel van droog reinigen is dat het de stof niet beschadigt en dat het resultaat vaak beter is dan wanneer je de gordijnen zelf wast.

Strijken

Linnen gordijnen kunnen worden gestreken om ze er weer als nieuw uit te laten zien. Zet de strijkijzer op een lage temperatuur en strijk de gordijnen aan de achterkant om de vezels niet te beschadigen. Het is ook mogelijk om de gordijnen te stomen om eventuele kreukels te verwijderen.

Over het algemeen hebben linnen gordijnen weinig onderhoud nodig. Regelmatig stofzuigen of afstoffen kan helpen om de gordijnen schoon te houden en ze er als nieuw uit te laten zien. Wanneer je ze wilt wassen, is het belangrijk om de instructies op het waslabel te volgen en de gordijnen niet te vaak te wassen om slijtage te voorkomen.

Naast een mooie linnen bank is er in deze woonkamer ook gekozen voor schitterende linnen gordijnen.

Naast een mooie linnen bank is er in deze woonkamer ook gekozen voor schitterende linnen gordijnen.

Wat kosten linnen gordijnen?

Als je geïnteresseerd bent in linnen gordijnen, is het handig om te weten wat de kosten zijn voordat je een aankoop doet. De prijs van linnen gordijnen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ramen, de kwaliteit van het linnen en de installatiekosten. Hieronder geven we je een indicatie van de kosten van linnen gordijnen.

Materiaal

De prijs van linnen gordijnen wordt voornamelijk bepaald door de kwaliteit van het linnen dat wordt gebruikt. Linnen gordijnen van hoge kwaliteit kunnen variëren van €50 tot €150 per paneel, afhankelijk van de grootte van het paneel en de kwaliteit van het linnen. Gordijnen van mindere kwaliteit kunnen iets goedkoper zijn, met prijzen tussen €30 en €70 per paneel.

Installatiekosten

Als je handig bent, kun je linnen gordijnen zelf installeren en de kosten van professionele installatie vermijden. In dat geval hoef je alleen de kosten van de benodigde hardware in overweging te nemen. De kosten van gordijnrails variëren meestal van €20 tot €60 per set, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit. Gordijnroeden kunnen iets duurder zijn, met prijzen van €30 tot €100 per stuk.

Als je ervoor kiest om professionele hulp in te schakelen voor de installatie, kan de prijs variëren van €50 tot €150 per uur, afhankelijk van de locatie en het ervaringsniveau van de installateur. Houd er rekening mee dat de installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van het aantal panelen en de complexiteit van de installatie.

Over het algemeen kunnen de totale kosten van linnen gordijnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van de ramen en het type linnen dat wordt gebruikt. Het is belangrijk om je opties te vergelijken en een budget vast te stellen voordat je een aankoop doet.

Bekijk ook:
Welke gordijnen isoleren het beste?
Plisségordijnen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.