Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Keuken inspiratie

Bijkeuken inrichten


Wil je een bijkeuken inrichten zodat je meer kasten, opbergruimte en werkruimte hebt in je ‘normale’ keuken? Op deze pagina vertellen we je alles wat je nodig hebt voor de inrichting van een praktische bijkeuken, inclusief handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van verschillende soorten bijkeukens!

De meeste mensen hebben tegenwoordig een open keuken, die bijvoorbeeld direct grenst aan de eethoek/eetkamer en/of woonkamer. De moderne keuken is veel meer dan alleen plek waar gekookt wordt – het is onderdeel geworden van de leefruimte, die ook mooi moet zijn. Hoewel dat natuurlijk geweldig is, zit je wel met een andere uitdaging: waar bewaar je nu alle lelijke ‘dingen’ waarvan je niet wilt dat iedereen ze ziet? Waar doe je de last-minute voorbereiding voordat alle gasten arriveren. En waar dump je alle vuile vaat na het etentje? Een nieuwe bijkeuken inrichten kan hét antwoord zijn op al deze vragen!

De bijkeuken is echter zoveel meer dan een stortplaats. Het is een tweede keuken zijn, die extra extra opbergruimte biedt en het is een toevluchtsoord voor koks die rust nodig hebben van de rest van het gezin. Deze ruimte is meestal iets kleiner dan een normale keuken, maar heeft vaak ook een keukenblok met aanrechtblad of werkbank en wastafel. Je zou het zelfs in kunnen richten met een extra koelkast, vriezer en/of andere keukenapparatuur. Maar hoe jouw ideale bijkeuken eruit ziet, dat mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Deze praktische bijkeuken die een keukenblok met wastafel combineert met wandkasten en open planken, is ontworpen door Mc Carthy Homes

Deze praktische bijkeuken die een keukenblok met wastafel combineert met wandkasten en open planken, is ontworpen door Mc Carthy Homes

Wat zijn de voordelen van een bijkeuken?

Niet voor niets besluiten steeds meer mensen een bijkeuken in te richten naast hun normale keuken – het biedt namelijk ontzettend veel voordelen. Nog niet overtuigd? Hieronder hebben we alle voordelen van een bijkeuken op een rijtje gezet:

  • Extra opslagruimte – De bijkeuken is in feite een keukenuitbreiding. Met praktische kasten in de bijkeuken, creëer  je extra opbergruimte voor verschillende soorten spullen. Extra borden en onhandig gevormde serveerschalen, grovere keukenapparatuur en zelfs voorraden kunnen allemaal in de bijkeuken worden opgeborgen. De extra ruimte geeft je meer vrijheid om de ultieme keuken te creëren met alles wat je ooit hebt gewild, zoals een grote Amerikaanse koelkast, een koffiehoekje of de nieuwste keukengadgets van rijstkokers tot bulletblenders en meer!
  • Zoveel meer ruimte – De extra ruimtevoordelen houden niet alleen op bij opslagruimte. Extra aanrechtruimte is ongelooflijk handig voor die rommeligere of lastigere recepten, zodat je als thuiskok naar hartenlust kunt experimenteren. Voor degenen die altijd onderweg zijn, biedt de extra ruimte meer ruimte om maaltijden voor te bereiden voor een drukke week die voor de deur staat, terwijl de kinderen misschien wat huiswerk afmaken, en het is een geweldige stimulans om je partner bij de maaltijden te betrekken.
  • Houdt het huis rommelvrij – Er gaat niets boven thuiskomen in een net en opgeruimd huis en keuken. Het hebben van een bijkeuken is geweldig, want door de extra opbergruimte kunnen rommelig ogende items netjes worden opgeborgen en uit het zicht worden weggewerkt, waar zelfs Marie Kondo enthousiast van wordt. Een schone en opgeruimde keuken zorgt ook voor een aangenamere ruimte om in te koken, zodat je minder geneigd zult zijn om afhaalmaaltijden te bestellen of uit eten te gaan. En daarmee kan je natuurlijk heel veel geld besparen.
  • Geweldig voor entertainment – Voor degenen die graag vrienden en familie uitnodigen, is het hebben van een bijkeuken een fantastische manier om de amusementsruimte te scheiden van het ‘achter-de-schermen’-gebied van koken, voorbereiden, afwassen en opruimen. Dankzij de de bijkeuken hoef je niet meteen af te wassen, en houdt je jouw hoofdkeuken vrij om je gasten op een prettige manier te entertainen.
Mooie lichte bijkeuken, die middels een houten schuifdeur van de hoofdkeuken is gescheiden | Bron: Cocoandjack.com

Mooie lichte bijkeuken, die middels een houten schuifdeur van de hoofdkeuken is gescheiden | Bron: Cocoandjack.com

Tips voor het inrichten van een praktische bijkeuken

Zo, nu je weet wat de voordelen zijn van de bijkeuken, wil je natuurlijk meteen aan de slag met het inrichten van jouw nieuwe bijkeuken. Voordat je daar direct met begint met het ontwerpen van jou wbijkeuken, hebben we eerst nog een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet, met musthaves en factoren die belangrijk zijn om over na te denken.

1. Het doel van de bijkeuken

Allereerst ks het belangrijk om te bepalen wat je met jouw nieuwe bijkeuken wilt – wat is het doel. Zal het puur bedoeld zijn om extra opbergruimte te creëren bij je keuken, wil je het gebruiken om af te wassen of wil je de bijkeuken gebruiken als ook maaltijden te bereiden? Het is van vitaal belang om te beslissen voor welke doeleinden je nieuwe bijkeuken zal dienen, zodat u apparaten, sanitair, opslag, stopcontacten en verlichting kunt plannen die bij jou en jouw gezien passen.

Ben jij een echte liefhebber van wijn, en wil je jouw wijncollectie op een bijzondere manier bewaren? Mc Carthy Homes creëerde deze moderne bijkeuken met een geweldige wijnrek aan de wand.

Ben jij een echte liefhebber van wijn, en wil je jouw wijncollectie op een bijzondere manier bewaren? Mc Carthy Homes creëerde deze moderne bijkeuken met een geweldige wijnrek aan de wand.

2. Locatie

De locatie van je nieuwe bijkeuken is één van de meest cruciale factoren voor het succes ervan. Waarom? Want als de verbinding en doorstroming tussen je keuken en bijkeuken onhandig is of de ruimtes gescheiden of losgekoppeld zijn, kan je bijkeuken daadwerkelijk een tweede keuken worden in huis, in plaats van dat een een handige aanvulling ervan is. Het inrichten van de bijkeuken zodat het een uitbreiding is van je hoofdkeuken, is de sleutel, zodat de twee ruimtes als één kunnen werken. Ze hoeven niet een open verbinding te hebben, maar een praktische deur kan hier absoluut een grote bijdragen aan leveren, zodat je snel en gemakkelijk alle bijkeuken-rommel uit het zicht kunt verbergen wanneer gasten binnenkomen. Wat ook een goed idee is, is om de bijkeuken te combineren met de keuken en de washok, waardoor een naadloze workflow tussen de drie ruimtes mogelijk is.

Een geweldig mooi bijkeuken ontwerp van Artichoke, met glazen scheidingswanden tussen de keuken en bijkeuken.

Een geweldig mooi bijkeuken ontwerp van Artichoke, met glazen scheidingswanden tussen de keuken en bijkeuken.

3. Apparatuur

Als je bijkeuken als werkruimte gaat dienen, moet je zeker aan apparaten denken. De bijkeuken kan de perfecte plek zijn voor een tweede oven of magnetron. Als je bijkeuken goed is aangesloten op je keuken, kun je ook overwegen om hier je koelkast of een tweede vriezer op te nemen. Plaats uw koelkast uit het zicht van je hoofdkeuken om ervoor te zorgen dat je gestroomlijnde look krijgt zonder de noodzaak en kosten van koelkastintegratie.

Lydia Maskiell Interiors creeerde deze bijkeuken, gecombineerd met een geweldige wasmachine kast | Fotografie: Joe Grey

Lydia Maskiell Interiors creëerde deze bijkeuken, gecombineerd met een geweldige wasmachine kast | Fotografie: Joe Grey

4.Ventilatie

Als je van plan bent kleine keukenapparatuur in je bijkeuken te gebruiken, is het belangrijk om na te denken over ventilatie. Een raam die je open kunt maken, is ideaal, omdat het zowel voor natuurlijk licht als voor ventilatie kan zorgen. Als een raam echter niet mogelijk is, overweeg dan om een afzuigventilator te installeren. Voor natuurlijk licht, is goede verlichting belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan railverlichting of inbouwspots, gecombineerd met ledverlichting boven de kasten van de bijkeuken.

Of het nou gaat om de keuken of bijkeuken, een raam is altijd fijn voor ventilatie en natuurlijke lichtinval.

Of het nou gaat om de keuken of bijkeuken, een raam is altijd fijn voor ventilatie en natuurlijke lichtinval.

5.Kasten

Het belangrijkste voordeel voor het inrichten van een bijkeuken, is natuurlijk de extra opbergruimte. Bedenk dus goed wat voor soort kasten je wilt inrichten in je bijkeuken. Net als in een hoofdkeuken is het aan te raden om verschillende soorten kasten te combineren – van diepe ladekasten voor keukenapparatuur tot dichte kasten voor pannen en open kasten voor spullen die wel in het zicht mogen blijven. Zorg er ten slotte voor dat er voldoende ruimte op het werkblad is om maaltijden te bereiden. IKEA biedt veel kastsystemen die ideaal zijn de bijkeuken inrichting – modulaire kasten waarmee je zelf kunt bepalen hoe groot en hoeveel keukenkasten je gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de IKEA keukens van METOD en ENHET, maar je kunt ook denken aan de IVAR kasten, EKET kasten of PlATSA kasten.

Deze fijne bijkeuken is ingericht met het IKEA ENHET keukensysteem.

Deze fijne bijkeuken met kasten, ladekasten, open vakken, wandrekken en wastafel, is ingericht met het IKEA ENHET keukensysteem.

Bekijk ook:
Voorraadkast ideeën
10x Trapkast inspiratie
18x Kleine keuken tips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.