Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

zwembad in de tuin
Tuin inspiratie

Zwembad in de tuin


Overweeg jij een zwembad in de tuin te laten plaatsen of bouwen? Dan is het verstandig om je er eerst iets meer in te verdiepen. Wat zijn de mogelijkheden? Ga je voor een inbouwzwembad of een opbouwzwembad? Wat zijn de voordelen en nadelen van de verschillende soorten zwembaden? Wat zijn prijzen? Noem maar op. Daarom hebben wij deze beknopte aankoopgids gemaakt, zodat jij op een eenvoudige manier kunt oriënteren voor een mooi zwembad in de tuin. Kijk snel verder!

Een zwembad in de tuin is een droom voor heel veel mensen. Hoewel het weer in Nederland ervoor zorgt dat veel mensen het niet de moeite waard vinden om te investeren in een zwembad in de tuin, kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om om er wél één te nemen. In de afgelopen twee jaar zou het een geweldig zijn om een zwembad in de tuin te hebben, toen we met z’n alleen zoveel mogelijk thuis moesten blijven vanwege de lockdowns omtrent de wereldwijde Covid-19 pandemie. Hoewel het erop lijkt dat de wereld weer normaal is, blijft een zwembad in de tuin een geweldige luxe. Een eigen plek waar je altijd kunt afkoelen op hete zomerdagen. En de kinderen zullen het natuurlijk ook helemaal leuk vinden.

Als jij ook serieus overweegt om een zwembad in de tuin te laten plaatsen/installeren, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Lees hieronder het verschil tussen een inbouwzwembad en een opbouwzwembad, welke verschillende soorten zwembaden er verkrijgbaar zijn, inclusief de voordelen en nadelen van alle soorten.

inbouwzwembad in de tuin

Inbouwzwembad

Om een inbouwzwembad mogelijk te maken, moet er altijd een groot gat gegraven worden in je tuin. Het vergt wat werk in installatie, maar als het eenmaal af is, dan ervaar je hét luxe gevoel van een zwembad in je tuin. Zo’n zwembad kan je tuin het vakantiegevoel geven. Inbouwzwembaden zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, met allemaal hun eigen voordelen en nadelen. Er is een verschil tussen bouwkundige zwembaden, zoals paneelzwembaden, betegelde zwembaden, betonnen zwembaden en foliezwembaden, en bijvoorbeeld prefab zwembaden. Het grote verschil is dat bouwkundige zwembaden vaak op maat worden gemaakt, terwijl je bijvoorbeeld bij prefab zwembaden kiest tussen bestaande modellen.

Prefab zwembad

Prefab zwembaden, ook wel bekend als monoblockzwembad, zijn tegenwoordig steeds populair. Vanwege de vele voordelen kiezen steeds meer mensen voor dit soort zwembaden. Prefab zwembaden worden op voorhand gemaakt in een fabriek. Deze voorgefabriceerde zwembaden worden als geheel, zelfs inclusief inbouwdelen zoals trappen, met speciaal transport vervoerd naar je tuin. Daar wordt het zwembad met behulp van een hijskraan in de uitgegraven holte geplaatst. Prefab zwembaden kunnen gemaakt worden van verschillende soorten materialen. Polyester en kunststof zijn erg populair, maar je kunt ook denken aan RVS, inox en keramiek. Een bekend bedrijf dat gespecialiseerd is in monoblockzwembaden is niveko.

Kosten: 25.000 – 40.000 euro

Voordelen

  • Omdat een prefab zwembad al voorgefabriceerd is, kan het snel geplaatst en in gebruik genomen worden in je tuin;
  • Je kunt kiezen uit verschillende modellen, vormen, materialen, en specificaties;
  • Prefab zwembaden zijn relatief goedkoop,

Nadelen

  • Hoewel je op zich veel keuze hebt, heb je tóch minder ontwerpmogelijkheden in vergelijking met andere soorten zwembaden;
  • Afhankelijk van het formaat van het zwembad, kan de plaatsing een uitdaging zijn. Zo heb je altijd een grote hijskraan nodig. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, vooral als je bijvoorbeeld geen achterom hebt in de tuin.

zwembad in de tuin monoblock niveko

Paneelzwembad

Dit type zwembad wordt geleverd als een bouwpakket en bestaat uit een reeks panelen die de vloer en wanden van het zwembad vormen. Het grote voordeel van zwembaden met panelen is dat je geen opvulling nodig hebt met massabeton. Het enige wat je nodig hebt is grind tussen de wanden van het zwembad en de zijkant van de uitgraving. Een belangrijke vereiste is dat de uitgraving zeer goed gedraineerd is, zodat je geen ophoping van water in het ondersteunende grindbed ervaart.

Kosten: 5.000 – 10.000 euro

Voordelen

  • Veel ontwerpmogelijkheden: vorm, kleur, formaat, afwerkingsmateriaal;
  • Geen beton vereist;
  • Omdat het als bouwpakket wordt geleverd, zou je het eventueel zelf kunnen installeren.
  • Goedkoop.

Nadelen

  • Drainage moet goed zijn.

zwembad in de tuin paneelzwembad

Folie zwembad

Folie zwembaden of liner zwembaden kenmerken zich met een kuip die afgewerkt wordt met een waterdichte PVC-folie of met vloeibare liner. De folie en liners zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, kleuren en designs. Meestal worden de muren gebouwd met holle betonblokken, maar gemetste betonblokken, gegoten beton, spuitbeton of polystyreen blokken behoren ook tot de mogelijkheden. De vloer kan op verdichte hardsteen gelegd worden. Vervolgens wordt in de voorbereide holte een PVC-folie aangebracht, die natuurlijk waterdicht is en het water in het zwembad vasthoudt. De folie wordt precies op de afmetingen van het zwembad gefabriceerd en kan daardoor in elke gewenste vorm worden aangepast.
Kosten: 30.000 – 50.000 euro

Voordelen

  • Veel ontwerpmogelijkheden;
  • Sterk en duurzaam;
  • Meerwaarde voor je huis.

Voordelen

  • Relatief duur;
  • Arbeidsintensief in montage.
zwembad in de tuin folie

Betegeld zwembad

Betegelde zwembaden kenmerken zich met de traditionele zwembadconstructie, die bestaat uit een betonnen zwembadschaal waarop een lekvrij membraan is aangebracht. Belangrijk is dat de ondergrond goed voorbereid moet zijn om een goede en waterdichte hechting te garanderen. Vervolgens wordt het afgewerkt met natuurstenen of keramische tegels, die het zwembad die mooie, luxe en traditionele uitstraling geven. Vooruitgang in betonformulering en constructietechnologie hebben ervoor gezorgd dat de moderne betegelde zwembaden van een veel hogere kwaliteit zijn dan voorheen.

Kosten: 40.000 – 80.000 euro

Voordelen

  • Esthetisch mooi;
  • Ruime keuze in ontwerpen;
  • Geen plooien.

Nadelen

  • Niet bestand tegen vorst;
  • Relatief duur;
  • Arbeidsintensief in installatiel
  • Niet onderhoudsvriendelijk;
  • Kans op scheuren & loskomen tegels.

zwembad in de tuin betegeld

Opbouwzwembad

Alle bovengenoemde zwembaden zijn alleen inbouwzwembaden – zwembaden die in de grond zijn gegraven. Natuurlijk zijn inbouwzwembaden het mooist, maar voor sommmige mensen is een opbouwzwembad een betere keus. Een opbouwzwembad, is zoals de naam al omschrijft, een zwembad die op de grond wordt geplaatst. Je hoeft dus geen groot gat te graven, waardoor je heel veel arbeid en tijd kunt besparen. Daarnaast biedt een opzetzwembad andere voordelen. Het is een stuk goedkoper dan een inbouwzwembed, het is kindvriendelijk, en een opzetzwembad is veel onderhoudsvriendelijker. Net als inbouwzwembaden, zijn er ook verschillende opbouwzwembaden

Kosten: 250 – 5000 euro

Voordelen

  • Goedkoop;
  • Eenvoudige montage;
  • Kindvriendelijk;
  • Onderhoudsvriendelijk;
  • Direct te gebruiken;
  • Eenvoudig te demonteren, waardoor je het ook kunt verplaatsen en meeverhuizen.
  • Verkrijgbaar in verschillende formaten.

Nadelen

  • Esthetisch minder mooi;
  • Minder luxe;
  • Geen meerwaarde voor je huis;
  • Niet het échte zwembad gevoel.

Metalen opzetzwembad

Metalen opzetzwembaden zijn één van de meest luxe vormen van opzetzwembaden die je in je tuin kunt plaatsen. Het frame is gemaakt van metalen biezen, en worden vaak ook met een stalen wand gecombineerd. De binnenkant van het zwembad is afgewerkt met een liner die het zwembad lekvrij maakt.

zwembad in de tuin opzetzwembad metaal

Houten opzetzwembad

Opzetzwembaden zijn ook verkrijgbaar in hout, gekenmerkt met houten wanden en steunen. Ze worden verkocht als klant-en-klaar bouwpakket die je heel eenvoudig zelf in elkaar kunt zetten in je eigen tuin. Om ervoor te zorgen dat het stabiel staat, wordt het op een betonplaat geplaatst, die op een correcte manier en waterpas moet worden geplaatst. In tegenstelling tot metalen opzetzwembaden, worden houten opzetzwembaden veelal niet afgebroken in het winterseizoen.

zwembad in de tuin opzetzwembad hout

Kunststof opzetzwembad

Kunststof opzetzwembaden zijn de meest eenvoudige en goedkope vormen van opzetzwembaden. Ze zijn op veel plekken verkrijgbaar, zoals bouwmarkten en zelfs speelgoedwinkels. Let hierbij vooral op de kwaliteit van het frame en de folie. Deze combinatie bepaalt hoe duurzaam het opzetzwembad is.

zwembad in de tuin opzetzwembad kunststof

Container opzetzwembad

Containerwoningen ken je natuurlijk, maar wist je dat je zeecontainers ook kan gebruiken om er een zwembad mee te maken? Je ziet het nog niet zo vaak, maar steeds meer mensen kiezen voor een container zwembad. Een container zwembad is verkrijgbaar zowel in een inbouw- als een opzetvariant. In tegenstelling tot bovengenoemde opzetzwembaden, hebben container zwembaden veel meer die klassieke luxe zwembad uitstraling. Ze zijn bovendien een stuk goedkoper dan alle andere inbouwzwembaden, ook omdat plaatsen van een container opzetzwembad vaak in 1 dag mogelijk is.

zwembad in de tuin opzetzwembad container

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
Kindvriendelijke tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.