Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

wabi sabi interieur appartement hong kong
Binnenkijken Scandinavisch interieur

Wabi sabi interieur van een appartement uit Hong Kong


Vandaag gaan we binnenkijken in een super mooi appartement uit Hong Kong, dat ingericht is volgens de Japanse filosofie van Wabi sabi – een filosofie waarin imperfectie, natuurlijke materialen en authenticiteit wordt omarmd. Ben jij een liefhebber van rustgevende interieurs, waar je al helemaal zen van wordt, alleen door er naar te kijken? Kijk dan snel verder, en laat je inspireren!

Wabi sabi

NC Design & Architecture werd in eerste instantie door de bewoners gevraagd om een super functionele ruimte te creëren die niet alleen mooi is, maar ook tijdloos – een interieur waar je niet zo snel op uitgekeken zal raken.

De in Hong Kong gevestigde studio besloot te kijken naar wabi sabi – een oude Japanse filosofie die vergankelijkheid en imperfectie accepteert en natuurlijke objecten en processen omarmt.

Het basisprincipe van wabi sabi interieurdesign is verbinding met aarde en natuurlijke materialen, maar met een accent op authenticiteit. In een notendop betekent dit dat het beter is om te kiezen voor iets origineels dan voor massaproductie.

Dit is vertaald naar het interieurontwerp van het appartement door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en marmer, evenals ‘onvolmaakte’ afwerkingen zoals geoxideerd brons en stucwerk waar een structuur in zit, in plaats van strakke en gladde muren.

Het appartement inspireert om de schoonheid van imperfectie en onvolledigheid te accepteren, waardoor de bewoners worden bevrijd van het alledaagse. Op psychologisch vlak moet het ontwerp de bewoners een ontspannen gevoel geven, als een kleine oase weg van de drukte van Hong Kong.

betonlook vloer muren wabi sabi interieur

Indeling

Vanuit de voordeur kom je terecht in een hele stijlvolle en intieme hal, die volledig bekleed is met hout. Een mooie warme houten vloer is dus combineert met houten wandbekleding, en ook het plafond is bekleed met hetzelfde materiaal. Deze hal biedt toegang naar alle vertrekken van het appartement.

Het heeft een totale woonoppervlakte van 157 vierkante meter, en is verdeeld in drie hoofdgedeelten, namelijk de woonkamer, slaapkamer en badkamer – gescheiden door verduisterde doorgangen. De keuken, het toilet en het thuiskantoor bevinden zich aan de achterkant van het appartement.

wabi sabi interieur houten vloer

Woonkamer

De woonkamer is ingericht als een beeldentuin. Geometrische fragmenten van marmer en geoxideerd metaal zijn geïntegreerd in de houten vloer, een knipoog naar de materialiteit van mooie traditionele beelden.

Alle meubels, accessoires en verlichting zijn zorgvuldig uitgezocht, om de verschillende elementen van de architectuur te weerspiegelen.

Zo complementeert de ronde vorm van de wandkandelaar, de metalen plaat en de marmeren oppervlakken die in de houten vloer is verwerkt. Geoxideerd brons werd ook gebruikt om een hanglamp op maat te maken die boven de keukentafel hangt.

Alles moet naadloos worden geïntegreerd als onderdeel van de architectuur en niet bestaan als afzonderlijke verspreide objecten.

wabi sabi woonkamer ronde salontafel

Er is gekozen voor een mooie grijze bank, vergezeld door een grote ronde salontafel in het brons. Ook in de eethoek vind je de ronde vormen terug, waar een ronde eettafel, die een marmeren tafelblad met een bronzen onderstel combineert. De leren eetkamerstoelen eromheen passen er ook geweldig bij.

TV kast en geluidsinstallatie

Opbergruimtes zijn weggewerkt achter de muren van de kamer, terwijl de televisie en een deuropening verborgen zijn achter de betonlook gestuukte wanden. Een geoxideerde bronzen plaat die op de panelen is bevestigd, doet ook dienst als handvat om waarmee de tv-kast geopend kan worden.

Achter een aantal marmeren platen die over de hele lengte van de betonlook muur van de kamer lopen, is tevens een moderne geluidsinstallatie verborgen.

Lees ook: TV verbergen

wabi sabi interieur tv verbergen betonlook wanden deuren

De platen functioneren ook als een trap die leiden naar een verhoogde, met hout beklede doorgang, geïnspireerd op een traditionele genkan – een verlaagd platform bij de ingang van Japanse huizen waar bewoners hun schoenen uitdoen.

Een genkan is een ingang die de buitenwereld scheidt. Het beïnvloedt een psychologische overgang naar de slaapkamer.

Slaapkamer

Naast de gang bevindt zich de hoofdslaapkamer, die is ontworpen als een toevluchtsoord, waar de bewoners volledig tot rust kunnen komen. Je komt eerst terecht op een verhoogd platform, dat zorgt voor een psychologische overgang, elke keer als je de slaapkamer binnenstapt. Het platform loopt evenwijdig met het lange bureau dat het panoramische raam omlijst, waar de bewoners kunnen genieten van het steeds veranderende schaduwspel terwijl de dag overgaat in de nacht.

wabi sabi slaapkamer houten wand vloer

Ook hier komen de getextureerde betonlook muren terug, gecombineerd met een mooie eikenhouten vloer. De muur waar het bed tegenaan staat, is bekleed met elegante donkere houten wandbekleding en kasten.

Lees ook5x Betonlook verf

wabi sabi slaapkamer betonlook muren

Er is gekozen voor een super mooi bed, met beige leer gestoffeerd bedframe en hoofdbord, terwijl je aan beide kanten van het bed een speciaal ontworpen nachtkastje vindt met een geometrisch ontwerp van hout en marmer. Boven deze nachtkastjes hangen mooie bronzen hanglampen.

wabi sabi slaapkamer geometrisch nachtkastje hout marmer

wabi sabi slaapkamer bureau

Badkamer

Aan het einde van de verhoogde loopbrug is nog een verborgen deur die toegang geeft tot de inloopkast en badkamer, die door de ontwerpers ‘altaar’ hebben genoemd.

In een marmeren blad zijn een ligbad en elliptisch bronzen wastafel verwerkt. Het wordt bekroond door een reeks gebogen spiegels, in navolging van de gewelfde nis in een kerk die typisch een altaar herbergt.

wabi sabi badkamer marmer betonlook

Alle gebruiksdetails van de badkamer zijn verborgen in een paar met marmer beklede kolommen. De ruimte is ook afgewerkt met een met de hand geborstelde cementvloer, die is ontworpen om blote voeten te kalmeren en een gevoel van sereniteit op te roepen.

De badkamer gaat over in de inloopkast, waardoor een ononderbroken, vloeiende sfeer ontstaat en het gemakkelijk wordt om na een drukke dag tot rust te komen en je voor te bereiden op een goede nachtrust.

Bekijk ook:
Japandi interieur
Japanse tuin
Woontrends 2023

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.