Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

alternatief natuurlijk gazon
Tuin inspiratie

Vier alternatieven voor een natuurlijk gazon


Is je tuin voorzien van een groot gazon, maar blijft het niet mooi op kleur of ben je veel tijd kwijt aan onderhoud? Er zijn meerdere alternatieven voor echt gras op de markt. Steeds vaker zie je kunstgras in de tuin, maar er zijn ook andere manieren om een natuurlijk gazon te vervangen. Welke voordelen biedt kunstgras en welke opties heb je nog meer om je tuin groen en onderhoudsvrij aan te kleden? Wij geven je vier alternatieven voor gras.

1. Kunstgras: de ideale vervanger voor je gazon

Wil je wel de lusten, maar niet de lasten van een natuurgazon? Kunstgras is de ideale vervanger, want het is onderhoudsvrij en waterdoorlatend. De afgelopen jaren is kunstgras sterk ontwikkeld en daarom is er nauwelijks verschil merkbaar met een natuurlijk gazon. Dankzij de non-direction techniek bij kunstgras staan grassprieten alle kanten op. Kunstgras is ook aantrekkelijk om regenwater efficiënt af te voeren, want door middel van perforatiegaatjes zakt water snel de grond in.

alternatief natuurlijk gazon kunstgras

2. Planten: frisse en kleurrijke uitstraling

Behalve kunstgras zijn er nog meer mogelijkheden om je gazon te vervangen. Planten zijn bijvoorbeeld een aantrekkelijke bodembedekker, want laaggroeiende plantenmatten voorzien je tuin van een groene en frisse uitstraling. Zijn deze bodembedekkers goed dichtgegroeid, dan heb je ook minder last van onkruid in de tuin. Loopkamille, maar ook stekelnootjes, koperknoopjes en kruiptijm zijn planten die vaak worden ingezet als bodembedekkers. Met deze planten trek je bovendien bijen en vlinders aan en dit is goed voor de biodiversiteit in je tuin!

alternatief natuurlijk gazon planten

3. Tegels: sierlijk en onderhoudsvrij

Droom je van een onderhoudsvrije tuin en wil je niet continu bezig zijn met het bewerken van een natuurlijk gazon? Tegels zijn sierlijk en onderhoudsvrij en daarom aantrekkelijk wanneer je niet van tuinieren houdt. Een compleet betegelde tuin trekt wel hitte aan bij hoge temperaturen en daarom raden wij je aan om tegels te combineren met kunstgras en/of plantenborders. Probeer ook zoveel te kiezen voor waterdoorlatende tegels, want bij hevige regenval dient water snel te worden afgevoerd. Op die manier voorkom je dat je tuin blank komt te staan.

alternatief natuurlijk gazon tegels

4. Grind: praktisch en een eenvoudig

Grind is het vierde en laatste alternatief voor een gazon in de tuin. Hiermee creëer je een natuurlijk en onderhoudsvriendelijk pad in de tuin. De steentjes zijn gemakkelijk aan te leggen en ook krijgt onkruid minder kans om te ontkiemen. Wel is belangrijk om hiervoor een worteldoek aan te brengen onder het grind. Houd er ook rekening mee dat losse steentjes zich al snel verspreiden over de rest van je tuin en dit oogt soms een beetje rommelig.

alternatief natuurlijk gazon grind

Kortom: richt je tuin in op een manier die je wilt, maar houd ook rekening met de nadelen van een betegelde tuin en/of grind. Kunstgras in combinatie met plantenborders zijn daarom de beste alternatieven voor een natuurlijk gazon!

Bekijk ook:
36x Tuin ideeën
Kunstgras leggen in 10 stappen
Tips voor het onderhouden van het gazon

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.