Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Vintage interieur Wooninspiratie

Retro interieur


Wil jij een retro interieur inrichten in je huis, maar je wilt eerst wat inspiratie en leuke ideeën opdoen? Dat komt goed uit, want wij hebben de mooiste retro interieurs of interieurs met een vintage retro look voor je op een rijtje gezet, boordevol leuke ideeën en handige tips. Kijk snel verder en ga aan de slag met de retro inrichting in jouw huis!

De Retro-beweging herleefde stijlen die sinds de industriële revolutie zijn geproduceerd. Sinds 1970 wordt de term ‘retro’ gebruikt om nieuwe artefacten te beschrijven die bepaalde kenmerken van de tijdperken repliceren. Ontwerpers gebruiken de term ‘Retro-stijl’ ook om stijlen te karakteriseren die zijn nagemaakt of geïnspireerd op het verleden.

Het Franse woord, Rétro, is een afkorting voor Rétrospectif. Dit woord kreeg culturele kennis met de herwaardering van Charles de Gaulle en de rol van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. Later werd de term ‘Retro’ toegepast op Franse mode die de jaren vijftig en zeventig opriep. En anno 2022 is retro nog steeds mega populair, of dat nou in de mode is of in de wereld van interieur & design.

retro interieur inspiratie

Waarom een retro interieur?

Huiseigenaren voelen zich aangetrokken tot een retro interieur omdat het een ontsnapping uit het moderne leven biedt. De binnenruimte geeft mensen de kans om nostalgie te ervaren en voor wie op zoek is naar verloren tijden. Een retro interieur maakt gebruik van een eclectische mix van oude stijlen en nieuwe vormen, of nieuwe vormen met oude materialen en afwerkingen. Van het hergebruiken van oude meubels van onze oma tot gepersonaliseerde boekenplanken, de veelzijdigheid van stijlvolle en tijdloze retro-decoraties maakt ze tot waardevolle bezittingen.

Kenmerken van een retro interieur

Net als met alle interieurstijlen bevat een echt retro interieur een aantal typische kenmerken. Wil jij dus een retro look creëren in huis? Hieronder vind je een lijst met typische retro kenmerken die je kunt toepassen in jouw interieur:

  • Kleuren: in alle elementen van een retro interieur worden gedurfde kleuren gebruikt. De gebruikte tinten zijn minder verzadigd en niet helder. Individuele kleuren overheersen elkaar niet. Leuke kleuren, van groen, geel tot rood en bruin geven het huis een leuke en speelse sfeer.
  • Opvallende prints: retro-graphics zien er meestal plat uit. Ontwerpers brengen afbeeldingen tot leven door verschillende vormen en kleuren te gebruiken om dimensie aan de platte afbeelding toe te voegen. Neonverlichting zijn ook representatief voor de retro stijl.
  • Patronen in muren en vloeren: muren en vloeren in een retro interieur zijn ontworpen met levendige patronen. Dit is niet ongebruikelijk omdat de retro-stijl voortkomt uit een luid, funky en levendig ontwerpconcept. De algehele look lijkt op het eerste gezicht misschien chaotisch, met de eclectische mix van elementen. Maar een huis dat vol zit met botsende prints en patronen, maakt de retro-stijl juist interessant en stijlvol als geheel.
  • Decoratieve texturen: bij retro-ontwerpen draait alles om er leuk uit te zien. De ontwerptexturen zijn gewaagd, kleurrijk en funky. Ze helpen een gedurfd statement te maken, vooral wanneer ze worden gebruikt in een moderne interieurstijl Decoratieve texturen die worden gebruikt bij het meubilair, helpen eenvoudige ruimtes te verlevendigen, waardoor het huis een leuke plek wordt om in te vertoeven.
  • Retro meubels: retro meubels verschillen sterk van de meeste moderne meubels. Ze zijn helder en kleurrijk, met unieke vormen die leuk en levendig zijn. Functie is zelden belangrijker dan vorm. Sommige ontwerpers maken zelfs meubels die onpraktisch zijn, omdat de vorm de meubels een leuke uitstraling geeft. Ontwerpers combineren ook een uitgebalanceerde mix van fantasievolle meubels. Elk Retro meubel creëert een visueel brandpunt zonder met elkaar te concurreren.
Studio Tamat heeft een super leuk en stoer retro interieur gecreeerd voor restaurant Tre De Tutto in Rome

Studio Tamat heeft een super leuk en stoer retro interieur gecreëerd voor restaurant Tre De Tutto in Rome

1. Retro interieur met terrazzo vloeren en kleurrijke muren

Het Italiaanse architectenbureau La Macchina Studio heeft een appartement uit de jaren 50 in Rome gerenoveerd, originele terrazzovloeren onthuld en gedurfde kleuren toegevoegd. Gelegen in de Appio Latino-wijk van de Italiaanse hoofdstad, had het appartement met één slaapkamer uit het midden van de eeuw al Venetiaanse stenen vloeren. La Macchina Studio ontdekte ze en schakelde lokale ambachtslieden in om het terrazzo te herstellen, terwijl het appartement werd omgevormd tot een surrealistisch retro interueyr waar realiteit en fictie naast elkaar bestaan in een quasi-theatrale scène.

retro interieur terrazzo vloeren kleurrijke muren

retro interieur terrazzo vloeren kleurrijke muren

2. Retro interieur in het kantoor van Sister Jane

Een retro interieur met meubilair met franjes en fluwelen muren zijn te zien in het hoofdkantoor in West-Londen dat ontwerpstudio Sella Concept heeft gemaakt voor modemerk Sister Jane, met een showroom, een restaurant en een dakterras. Sella Concept zei dat het gebruik maakte van onaangeboorde maximalistische stijl om Sister Jane Townhouse te ontwerpen, dat een prominent hoekpand op Golborne Road in de welvarende wijk Notting Hill overneemt. Het modemerk was hun oude studio aan de nabijgelegen Portobello Road ontgroeid en wilde graag verhuizen naar een grotere ruimte die een meer meeslepende winkelervaring zou kunnen bieden. Bij het ontwikkelen van de interieurs probeerde Sella Concept de retrostijl van de golvende blouses en jurken van Sister Jane te weerspiegelen.

retro interieur kantoor sister jane

retro interieur kantoor sister jane

3. Retro interieur van boetiekhotel

De eerste hotelier Seija Ojanpera zocht naar retro vintage meubels uit de hele Verenigde Staten om het eerste boetiekdesignhotel in Chattanooga te voltooien. Binnen is de scène overwegend modern uit het midden van de eeuw, hoewel art deco en “groovy shagadelic” artefacten ook verschijnen. Meubels en armaturen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 – gevonden in rommelwinkels en online retailers eBay en Etsy – roepen meer het oude Hollywood en Miami Beach op dan de charme van de Appalachen. Alle 16 kamers zijn ingericht met typische retro details, zoals unieke prints en kleurenpaletten, maar de individuele behangmotieven vallen het meest op.

retro interieur boetiekhotel

retro interieur boetiekhotel

4. Retro afwerkingen, meubels en kleuren

Architectuurstudio Atelier In Vitro ging op nostalgische wijze te werk bij de renovatie van drie appartementen in een oud gebouw in Porto, door parket- en marmeren vloeren te restaureren en retro meubelen uit het midden van de eeuw toe te voegen. De architecten wilden dat hun ontwerp het karakter van het gebouw aanvulde en tegelijkertijd comfortabele woningen zou creëren. Het houtwerk is gemaakt van exotische houtsoorten in de meest nobele kamers, terwijl ze in de andere ruimtes in verschillende kleuren zijn geverfd. Voor de rest van het interieur vullen de gekozen meubels deze retro-afwerkingen aan. Toevoegingen zijn onder meer tapijten met patronen, donkere houten stoelen en tafels en kleurrijke lampenkappen en banken.

retro interieur karakteristiek appartement

retro interieur karakteristiek appartement

5. Retro interieur van het Eaton DC hotel

Een nieuw hotelconcept dat opkomt voor ‘progressieve sociale verandering’ heeft zijn eerste locatie geopend in Washington DC, met ruimtes waaronder een ledenclub, een wellnesscentrum en drie eetgelegenheden ontworpen door Gachot Studios, en Parts and Labor Design. Eaton DC bevindt zich in het hart van de Amerikaanse hoofdstad en beslaat een bakstenen gebouw van acht verdiepingen dat voor het project werd gerenoveerd. Om het retro interieur van Eaton DC te ontwerpen, schakelde Lo New Yorkse firma’s Gachot Studios en Parts and Labor Design in, die hun verschillende stijlen combineerden om de algehele ontspannen en retro-sfeer van het hotel te creëren.

retro interieur eaton hotel

retro interieur eaton hotel

6. Villa met retro interieur

Dit huis, gebouwd omgeven door dichte vegetatie en speciaal ontworpen voor een gezin dat van de omgeving houdt en er verbinding mee wil maken, bevindt zich in Lago Sul, Brasilia, Brazilië, en is ontworpen door Equipe Lamas in 2016. Het beslaat een totale oppervlakte van 850 vierkante meter, allemaal georganiseerd op één niveau. Het retro interieur, met zijn kleurrijke, grote open ruimtes verlicht door de grote ramen die uitkijken op de fantastische tuinen, biedt comfort en straalt een gastvrije sensatie uit. De retro sfeer komt in alle kamers van het huis terug, van de slaapkamer tot de keuken en woonkamer.

villa retro interieur

villa retro interieur

7. Modern retro interieur

Dit herenhuis uit Rotterdam, gebouwd in het begin van de 20e eeuw, werd onder leiding van Shift Architecture Urbanism, volledig getransformeerd in twee verschillende appartementen, waar het oude samengaat met het nieuwe, het moderne met het retro en de voltooide stukken met de nog af te werken stukken. Het is een mix van stijlen en details die in perfecte harmonie samenleven. De betonnen trappen en muren van versleten baksteen leiden naar de verschillende appartementen, die van elkaar zijn gescheiden, waardoor ze elk hun eigen ruimte en intimiteit hebben. In de woonkamers laten glazen wanden het natuurlijke licht binnen en geven het een levendig gevoel. De combinatie van moderne meubels contrasteert perfect met de muren van versleten baksteen en geeft het een vintage retro gevoel.

modern retro interieur

modern retro interieur

8. Kleurrijk retro interieur

Dit is het huis van Rich, een zelfverklaarde kleurenkoningin uit Birmingham die van kleurrijke interieurs houdt en een vrolijk en stralend huis heeft gecreëerd, allemaal gedaan met de techniek van colour blocking. Rich is interieurstylist en content creator en zijn liefde voor kleur maakt zijn huis bruisend van vitaliteit. Zelfs het plafond is een kunstwerk! Voorbij zijn de dagen dat je op alle 4 de muren dezelfde kleur verf aanbrengt – dit is de juiste keuze als je een uniek huis vol persoonlijkheid wilt creëren. Hij omschrijft zijn zijn stijl als een een retro futuristische colour crazy casa!

kleurrijk retro interieur

kleurrijk retro interieur

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.