Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

linnen dekbedovertrek creme
Slaapkamer inspiratie

Linnen dekbedovertrek


Linnen dekbedovertrekken zorgen voor een verfijnde maar doorleefde look die nooit uit de mode raakt. Van lakensets tot dekbedovertrekken en dekens. Linnen ziet er niet alleen mooi uit – Het beste linnen beddengoed is temperatuurregulerend, hypoallergeen, het wordt zachter en comfortabeler bij elke wasbeurt, en het is erg onderhoudsvriendelijk. Lees er hier alles over!

Linnen dekbedovertrekken bestaan al super lang, maar de laatste jaren zijn ze helemaal hot! We zien ze overal voorbij komen – Van bekende interieurbloggers op Instagram en Pinterest tot internationale stylisten die linnen dekbedovertrekken gebruiken voor styling van shoots. Overweeg je ook linnen dekbedovertrek voor je slaapkamer, maar je weet er nog niet zoveel over, behalve dat je het erg mooi vindt? In dit artikel vertellen we je er alles over. Wat zijn de voordelen en nadelen? Hoe kan je een linnen dekbekovertrek het beste wassen en verzorgen? En we laten natuurlijk ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien van Smulderstextiel.nl.

linnen dekbedovertrek wit

Wat is linnen?

Linnen is een natuurlijk textiel vervaardigd uit de vlasplant. Linnen is een dikke en duurzame stof die moeilijk te maken is, maar een sterk en ademend materiaal is. Voordat katoen werd geïntroduceerd, werd linnen op grote schaal gesponnen voor het gebruik van kleding en huishoudelijke materialen. Omdat katoen echter minder productie vereist, is het gebruik van linnen in huis afgenomen. Maar linnen is dus weer helemaal terug van weggeweest. Niet alleen in de vorm van beddengoed, maar bijvoorbeeld ook in kussens, theedoeken, gordijnen, tafellakens, noem maar op.

linnen dikte

Wat zijn de verschillen tussen katoenen en linnen dekbedovertrek

Hoewel de juiste matras kan zorgen voor een pijnloze nachtrust, en de beste lakens je tijdens die slaap perfect comfortabel houden, doet een dekbedovertrek dubbel werk – het beschermt je dekbed en het voegt een designelement toe aan je bed en slaapkamer. Dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, materialen. Katoenen en linnen dekbedovertrekken zijn twee mooie voorbeelden, die vaak met elkaar worden vergeleken. Twijfel je ook tussen katoen of linnen? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen.

De dikte

Één van de zichtbare verschillen tussen katoen en linnen is de textuur. Linnen is het dikkere van de twee, waarbij katoen strak geweven is om een ​​gladdere en vlakkere afwerking te creëren. Hoewel beide esthetisch aantrekkelijk zijn, heeft katoen een eendimensionale afwerking die niet te vergelijken is met de dikke, gelaagde textuur van linnen die wordt gecreëerd door de holle kern van vlasvezels.

Gewicht

Wist je dat de kwaliteit van linnen vaak wordt gemeten op basis van het gewicht en niet op het aantal draden? Fijne katoenen garens maken het weven gemakkelijker, produceren een hoger aantal draden en een veel vlakker vel. In tegenstelling tot katoen is linnen echter dikker van structuur en veel moeilijker te weven, wat een zwaardere, luxere stijl van beddengoed oplevert.

linnen dekbedovertrek beige

Milieuvriendelijk

Katoen en linnen hebben beide natuurlijke eigenschappen die gunstig zijn voor je huis. Het zijn echter de vlasvezels van het linnen die groeien in een omgeving zonder pesticiden en irrigatie. Bovendien heeft linnen het natuurlijke vermogen om bacteriegroei te voorkomen en is bekend dat het gezondheidsvoordelen heeft die helpen bij genezing en herstel. Het is echt de definitie van milieuvriendelijk.

Duurzaamheid

Als het om duurzaamheid gaat, dan zit je goed met een linnen dekbedovertrek. Met een reputatie als ’s werelds sterkste natuurlijke vezel, is linnen twee keer zo duurzaam als katoen en is het bestand tegen de slijtage van springende peuters en knuffelige huisdieren.

Past zich aan de seizoenen

Één van de grootste verschillen tussen katoen en linnen is het vermogen om zich aan de verschillende seizoenen aan te passen. Hoewel katoenen dekbedovertrekken kan worden gezien als een geweldig alternatief voor de zomer, kunnen linnen dekbedovertrekken goed reageren op elke temperatuur, ongeacht het seizoen. Dit betekent dat de vezels voor een uitstekende isolatie zorgen, waardoor je in de winter lekker knus en warm blijft en in de zomer juist lekker koel. Ideaal, toch?!

linnen dekbedovertrek groen

Wat zijn de voordelen van linnen dekbedovertrekken

Nog niet overtuigd? Hieronder hebben we alle voordelen van linnen dekbedovertrekken voor je op een rijtje gezet:

  1. Linnen dekbedovertrekken zijn super absorberend. Een linnen dekbedovertrek kan maar liefst 20% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Daarom is het zo lekker om in de zomer te slapen met linnen.
  2. Zoals gezegd is linnen erg milieuvriendlijk. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant – Het vereist geen pesticiden of iets anders dan regenwater. Het is biologisch, biologisch afbreekbaar, recyclebaar, waardoor het erg geschikt is voor mensen met een gevoelige huid of allergieën.
  3. Het beste linnen beddengoed is temperatuurregulerend, waardoor je het hele jaar door comfortabel kunt slapen. Het houdt je koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter.
  4. Een linnen dekbedovertrek kan aanvankelijk wat ruw aanvoelen, maar het wordt zachter en comfortabeler bij elke wasbeurt.
  5. Linnen dekbedovertrekken zijn net zo onderhoudsvriendelijk als katoen. En door de natuurlijk gekreukte look hoef je het nooit te strijken. Sommigen ervaren dit echter als een nadeel.
  6. Linnen heeft een zeer karakteristieke, rustieke uitstraling, die veel mensen aantrekkelijk vinden.

Wat zijn de nadelen van linnen dekbedovertrekken

Net als alle andere materialen, hebben linnen dekbedovertrekken niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen:

  1. Linnen dekbedovertrekken zijn relatief duur.
  2. De vezels van de vlasplant zijn erg niet-elastisch. Dit betekent dat linnen buitengewoon gevoelig is voor kreuken en weinig veerkracht heeft tegen vouwen of kreukelen.
  3. Je hebt minder keuzes in kleuren en patronen, vergeleken met andere materialen beddengoed.

linnen dekbedovertrek grijs

Wassen en verzorgen

Om zo lang mogelijk van je linnen dekbedovertrek te kunnen genieten, is goed onderhoud erg belangrijk. Lees altijd de instructies van de fabrikant aandachtig, aangezien ze een bepaalde water- en drogertemperatuur kunnen adviseren, afhankelijk van het weefsel, de kleurstof en het stiksel. Als vuistregel geldt: vermijd bleekmiddel en wasmiddeladditieven zoals kleurverlichters om beschadiging aan het dekbedovertrek te voorkomen. Hieronder hebben we praktische tips voor het wassen en verzorgen van linnen dekbedovertrekken:

  • Linnen beddengoed moet op kleur worden gesorteerd. Was donkere kleuren nooit met wit of ecru linnen. Linnen beddengoed kunt u het beste wassen met andere natuurlijke vezels zoals katoen en bamboe.
  • Nieuw linnen beddengoed moet worden gewassen voordat je het gebruikt. Nieuwe linnen lakens kunnen enigszins grof aanvoelen op de huid, maar veelvuldig wassen helpt de vezels zachter en platter te worden. Verwacht meer pluisjes dan normaal tijdens de eerste wasbeurt, omdat losse vezels worden verwijderd. Pluisjes zullen na verschillende wasbeurten verminderen.
  • Als er zichtbare vlekken op je linnen dekbedovertrek komen, moet je het gebied voorbehandelen volgens de richtlijnen voor het specifieke type vlek. Olieachtige vlekken, bloed of nagellak vereisen elk een ander soort vlekverwijderingsbehandeling. De meeste vlekken kunnen worden verwijderd door een kleine hoeveelheid van je gewone wasmiddel rechtstreeks op de bevlekte plek aan te brengen. Wrijf het vloeibare wasmiddel met je vingers of een zachte borstel. Laat het wasmiddel minimaal 15 minuten inwerken voordat je het linnen beddengoed zoals gewoonlijk wast.
  • Gebruik geen bleekmiddel bij het wassen van linnen beddengoed, omdat dit de vezels kan verzwakken. Als je besluit om chloor te gebruiken om vezels te desinfecteren, verdun het bleekmiddel dan met water en giet het nooit rechtstreeks op de stof.
  • Linnen dekbedovertrekken moet worden gewassen in warm of koud water met behulp van de permanente perscyclus. Lange wasbeurten met snel centrifugeren veroorzaken meer kreukels en te hoge watertemperaturen kunnen krimp veroorzaken.
  • Sluit alle ritsen of knopen van dekbedden en kussenslopen voordat je jouw linnen beddengoed in de wasmachine doet. Dit voorkomt mogelijke scheuren op de stof. Zorg ervoor dat je wasmachine niet te vol is,  anders zal het linnen overmatige kreukels vertonen.
  • Linnen beddengoed kan worden opgehangen om aan de lucht te drogen op een droogrek of een waslijn buitenshuis. Maak de zomen en randen glad terwijl je het linnen ophangt om kreukels te verminderen en het zijn vorm te helpen behouden. Als je het een droger gebruikt, kies je voor een droogprogramma met tijdmeting met een gemiddelde temperatuur. Voeg wollen droogballen toe om het drogen te versnellen en de stof zachter te maken. Verwijder het linnen terwijl het nog licht vochtig is om kreuken te verminderen. Een combinatie van deze twee methodes – 10 minuten in de droger en drogen aan de lucht om af te werken – maakt het dekbedovertrek zacht en met minder kreukels.
  • Gebruik wollen droogballen in plaats van wasverzachter of droogtrommeldoekjes om het vochtafvoerend en ademend vermogen te behouden.
  • Er zijn twee theorie over het strijken van linnen dekbedovertrekken. Sommigen omarmen de natuurlijke, verkreukelde look en strijken nooit. Anderen houden van een netter uiterlijk en strijken beddengoed na elke wasbeurt. Als je besluit te strijken, strijk dan altijd linnen als het licht vochtig is. Als de stof al droog is, besproei hem dan licht met gedestilleerd water.

linnen dekbedovertrek wassen strijken

Bekijk ook:
Linnen gordijnen
Dit droomappartement is ingericht met mooie natuurlijke bruintinten
Dekbedovertrek: elke slaapkamer een eigen sfeer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.