Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

slaapkamer warm maken
Slaapkamer inspiratie

Hoe maak jij je slaapkamer klaar voor de winter?


Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme. De zomer is het weer warm en heb je vaak in de nachtelijke uren je ramen een stukje open, wat frisse lucht is dan prettig. In de winterdag vinden we het vaak fris om de raam een beetje open te doen, maar ventileren is dan toch wel belangrijk!

Hoe zorg jij ervoor dat je slaapkamer in de winterdag toch aangenaam is, kan ventileren en niet te fris is om te slapen? Je kunt een raam even open zetten, doe je dat dan graag als je net wakker bent of liever in de avond? Iedereen heeft daar een eigen routine in en daarom is het goed om na te gaan wat er bij je past.

Het kan zijn dat je graag in een fris bed stapt, en dan de raam dan net dicht is gegaan. Het kan ook zijn dat je liever hebt dat het wat warmer is in de slaapkamer. Iedereen heeft een eigen patroon en een eigen manier van wanneer die persoon het beste kan slapen. Kom erachter met onze tips wat er bij je past en dan kun jij in de winter heerlijk slapen in een prettige omgeving.

Dekbedden bepalen mede de temperatuur

In de slaapkamer moet het niet te warm zijn, want dan hebben veel mensen moeite met inslapen. Je zou daarom eens een 4 seizoenen dekbed kunnen overwegen. Dit is een dekbed wat uit twee delen bestaat, je hebt een deel voor de zomer en een deel voor de winter.

In de winter houdt het dekbed je dus lekker warm en in de zomer wordt het juist weer koeler om te slapen, wat dan erg aangenaam is. Je hebt wel altijd een deel wat je niet gebruikt en wat je dus op moet bergen, maar het is wel ideaal omdat je zo voor ieder seizoen een eigen deel hebt.

slaapkamer warm inrichten dekbed

Belang goed dekbed

Een goed dekbed is belangrijk, het zorgt ervoor dat je lekker warm blijft, het laat vocht door en het is niet te zwaar. In de winter willen de meeste mensen een extra dekbed of een extra warm dekbed omdat het dan buiten weer veel kouder is. Met een 4 seizoenen dekbed kun jij zelf bepalen hoe warm je het in de winter maakt. Sommige mensen gebruiken namelijk het deel van de winter en klikken het dan vast aan het zomerse deel. Hierdoor heb je dan een extra warm dekbed en dat kan bij de koudere nachten zeker goed van pas komen.

Ventileren in de slaapkamer
Naast een goed dekbed is ook ventileren van groot belang, je zet de raam in de ochtend even een uur open, of je doet het voordat je naar bed gaat. Als je iedere dag maar even de ramen tegen elkaar open zet en alles even kan ventileren. Frisse lucht is goed en sommige mensen hebben de raam liever een stukje open als ze slapen.

Als je rolluiken hebt kun je die dan ook dicht doen en dan een klein beetje open laten zodat het dan kan ventileren (dan heb je in ieder geval niet alle kou van buiten). Maar of jij er ook voor kiest, hangt er helemaal vanaf wat jij prettig vindt.

warme slaapkamer kleuren

Ideale slaaptemperatuur

Wat is voor jou een ideale temperatuur om te kunnen slapen? Bij de meeste mensen is dat tussen de 16 en de 21 graden. Sommige mensen hebben het liever wat frisser om in slaap te vallen en anderen liever wat warmer. Daarom is het goed om voor jezelf te kijken wat er voor jou prettig is. In de winterdag kan dat ook heel anders zijn dan gedurende andere seizoenen. Je komt er eenvoudig achter wat bij jou past als je merkt dat je in de ochtend goed fit wakker bent geworden.

Gedurende de nachtelijke uurtjes zal je lichaamstemperatuur dalen en zo komt je lichaam beter in een slaapmodus. Als je temperatuur weer wat stijgt dan is het weer tijd om wakker te worden en om op te staan. Als je weet wat je ideale temperatuur is dan weet je ook wanneer jij het beste kunt slapen en hoe je fit wakker kunt worden.

warme knusse slaapkamer

Nog meer slaapkamer tips voor de winterdag

Het kan zijn dat je een slaapkamer hebt waar je veel tijd doorbrengt in de winterdag. Je hebt misschien al een winterdekbed gekozen, maar een vloerkleed kan ook lekker zijn. Je hoeft dan namelijk niet meer met koude voeten boven te lopen. Sfeerverlichting kan ook veel doen, bijvoorbeeld op je nachtkastje.

Maar ook de eenvoudige dingen moet je aan blijven denken, zoals een mooi hoeslaken en het op tijd wassen en vervangen van je beddengoed. Je brengt heel wat uren door op de slaapkamer, dus dan is het fijn als jij er de winterdag ook aangenaam kunt vertoeven.

warme slaapkamer bedsprei

Merk je dat je slaapkamer nog geen plek is die je uitnodigt om erheen te gaan, dan kun jij daar dus wat aan doen, denk aan leuke decoratie, warmere kleuren, meubels, etc. Er zijn zoveel kleine dingen die je aan kunt passen en dan wordt het steeds meer een echte kamer waar je graag tijd door gaat brengen.

Zeker in de winter is dat fijn, lekker op tijd in bed kruipen, muziek aan, of serie kijken of wat lezen. Je hebt hierdoor al een lekker warm bed om later in de avond te slapen en je kunt ook nog eens besparen op de energiekosten. Allemaal goede manieren om mee aan de slag te gaan en dat wordt een fijne winterdag waar je naar uit gaat kijken.

Begin op tijd om alles in orde te brengen en zorgen dat jij een fijne kamer hebt waar je je thuis voelt. Uitgerust wakker worden is heel belangrijk zodat jij de dag goed door kunt komen en ook energie hebt om het een en ander te doen op een dag.

knusse slaapkamer inrichten

Bekijk ook:
Warm en sfeervol licht met ledlampen
Hout voor een warm interieur
Warme moderne slaapkamer van Vittoria

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.