Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Lampen

Warm en sfeervol licht met ledlampen


De led lamp is in 1962 uitgevonden. Toen werd het alleen nog gebruikt als indicatorlampje en voor signaaloverdracht. In de loop der tijd is de led lamp sterk ontwikkeld. En anno 2018 is led verlichting eigenlijk niet meer weg te denken uit de wereld van verlichting. En ook niet uit een woning. Iedereen weet dat ledlampen het grote voordeel heeft dat het super energiezuinig is, vooral in vergelijking met gloeilampen en halogeenlampen. Maar wat veel mensen nog niet weten, is dat ledlampen ook heel erg warm en sfeervol licht kunnen geven.

Warm en sfeervol licht met ledlampen

Wat is ledverlichting?

Voordat we ingaan op het warme en sfeervolle licht die ledlampen kunnen geven, is het handig om eerst te vertellen wat ledverlichting eigenlijk is. Ze werken namelijk namelijk op een andere manier dan bijvoorbeeld gloeilampen of TL buizen. LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is halfgeleider, wat betekent dat alle elektronen in één richting stromen en voorkomt dat elektronen dezelfde weg terug kunnen nemen. In de diode tref je een anode, een kathode en een LED-chip aan. Op de LED-chip is een klein stukje verontreinigd materiaal aangebracht. Dit zorgt voor de overgang. Wanneer er dan elektronen van de anode naar de kathode stromen, dan geven elektronen een deel van hun lading af. Hierdoor ontstaan er zogenaamde fotonen. En de fototonen vormen uiteindelijk het licht.

Wat is ledverlichting

Door de techniek van ledverlichting, zijn ledlampen super energiezuinig. Steeds meer mensen stappen hierdoor over naar ledverlichting in huis. En dit heeft vooral ook te maken dat ledverlichting tegenwoordig ook erg warm en sfeervol kan zijn. Bij het aankopen van ledlampen moet je daarbij goed opletten op het soort licht, wat goed aangegeven staat op de verpakking. Er zijn zelfs led kooldraadlampen verkrijgbaar, die bekend staan om de mooie vintage sfeerverlichting.

warm sfeervol licht led

warm sfeervol licht led

Ledlamp dimmer

Is een ledlamp dimbaar? Het antwoord is ja! Ledlampen zijn zéker dimbaar, mits je de juiste combinatie van LED lamp met LED dimmer gebruikt. Bijna alle LED lampen zijn ook verkrijgbaar in een dimbaar variant, dat geldt zowel voor 12V als 230V lampen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.