Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

hardhouten schuttingen
Tuin inspiratie

Alles wat je moet weten over hardhouten schuttingen voor jouw tuin


Overweeg je om een hardhouten schutting in jouw tuin te plaatsen? Lees dan dit artikel vol praktische informatie, voordelen, nadelen en mooie inspiratie voorbeelden. Kijk snel verder!

Tuinen zijn de afgelopen jaren steeds meer een verlengstuk geworden van onze huizen. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote landelijke tuin, er is altijd wel iets te doen en te genieten. Eén van de belangrijkste elementen in een tuin is een goede schutting. Het biedt niet alleen privacy en veiligheid, maar het kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer en uitstraling van jouw buitenruimte. Als je op zoek bent naar een duurzame en stijlvolle schutting, dan is een hardhouten schutting een goede optie. In dit artikel delen we alles wat je moet weten over hardhouten schuttingen voor jouw tuin. Van de voordelen en nadelen tot inspiratie voorbeelden en onderhoudstips, we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet. Lees verder en ontdek of een hardhouten schutting iets voor jouw tuin is!

Wat zijn hardhouten schuttingen?

Hardhouten schuttingen zijn schuttingen die gemaakt zijn van duurzaam hardhout, zoals meranti, Bankirai of Azobé. In vergelijking met zachthouten schuttingen hebben hardhouten schuttingen een aantal belangrijke voordelen. Zo gaan ze bijvoorbeeld veel langer mee en zijn ze beter bestand tegen weersinvloeden. Bovendien hebben ze een mooie, natuurlijke uitstraling die bijdraagt aan de uitstraling van jouw tuin. Maar wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van hardhouten schuttingen? En welke soorten hardhout zijn het meest geschikt voor een schutting? Dat lees je hieronder.

Lamellen schuttingen van Ipe hardhout

Lamellen schuttingen van Ipe hardhout

Voordelen

Een hardhouten schutting heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten schuttingen. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet:

 1. Duurzaamheid: Hardhout is van nature duurzaam en gaat veel langer mee dan zachthouten schuttingen. Hierdoor hoef je een hardhouten schutting minder snel te vervangen en bespaar je op de lange termijn geld.
 2. Weerbestendigheid: Hardhout is bestand tegen verschillende weersinvloeden, zoals regen, wind en UV-straling. Hierdoor blijft een hardhouten schutting er langer mooi uitzien en hoef je deze minder vaak te verven of beitsen.
 3. Sterkte: Hardhout is zeer sterk en zorgt voor een goede privacy en veiligheid in jouw tuin. Een hardhouten schutting kan ook goed tegen een stootje, bijvoorbeeld als er per ongeluk tegenaan wordt gestoten of als er een bal tegenaan wordt geschopt.
 4. Natuurlijke uitstraling: Hardhout heeft een mooie, natuurlijke uitstraling die goed past bij de meeste tuinstijlen. Het geeft jouw tuin een warme en uitnodigende sfeer.
 5. Duurzame keuze: Hardhout is een duurzame keuze voor jouw tuin, omdat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Door te kiezen voor een hardhouten schutting draag je dus bij aan het behoud van het milieu.

Kortom, een hardhouten schutting is een duurzame en sterke keuze voor jouw tuin. Het gaat lang mee en heeft een natuurlijke uitstraling die goed past bij de meeste tuinstijlen. Bovendien biedt het privacy en veiligheid voor jou en jouw gezin.

Nadelen

Hoewel hardhouten schuttingen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je besluit om er een te plaatsen in jouw tuin. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen:

 1. Hogere kosten: Hardhouten schuttingen zijn duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld geïmpregneerd hout. Dit komt doordat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en dus meer kost om te produceren.
 2. Lastiger te bewerken: Hardhout is harder dan zachthout, waardoor het lastiger is om te bewerken. Hierdoor kan het plaatsen van een hardhouten schutting meer tijd en moeite kosten.
 3. Meer onderhoud: Hardhouten schuttingen vergen meer onderhoud dan bijvoorbeeld geïmpregneerd hout. Het is belangrijk om de schutting regelmatig schoon te maken en te oliën of beitsen om de levensduur te verlengen.
 4. Milieukwesties: Hoewel hardhout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, zijn er nog steeds milieukwesties rondom de productie en handel van hardhout. Het is daarom belangrijk om te controleren of het hout dat je koopt een FSC-keurmerk heeft, wat aangeeft dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Kortom, er zijn enkele nadelen verbonden aan het plaatsen van een hardhouten schutting in jouw tuin. Het is duurder in aanschaf, vergt meer onderhoud en kan lastiger te bewerken zijn dan zachthouten schuttingen. Daarnaast zijn er nog steeds milieukwesties rondom de productie en handel van hardhout. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of een hardhouten schutting de juiste keuze is voor jouw tuin en om te zorgen voor duurzaam geproduceerd hout.

Dankzij de clip montage zijn deze moderne hardhouten schuttingen eenvoudig te monteren.

Dankzij de clip montage zijn deze moderne hardhouten schuttingen eenvoudig te monteren.

Soorten hardhout voor schuttingen

Er zijn verschillende soorten hardhout geschikt voor schuttingen. Meranti is een populaire en betaalbare optie, terwijl Bankirai en Azobé duurzamer en sterker zijn, maar ook duurder in aanschaf. En dan heb je ook nog IPE hardhout, waar ook steeds meer mensen voor kiezen. Het is belangrijk om te kiezen voor hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en om te letten op het FSC-keurmerk bij de aanschaf van het hout. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor hardhout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Hierdoor draag je bij aan het behoud van het milieu en voorkom je dat het hout afkomstig is uit illegale kap. Let bij de aanschaf van het hout ook op het FSC-keurmerk, wat aangeeft dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Ipe

Ipe is een zeer duurzame en sterke houtsoort die steeds populairder wordt voor schuttingen. Het hout heeft een donkerbruine kleur en is van nature bestand tegen weersinvloeden, vocht en rot. Ipe heeft een zeer hoge dichtheid en is daardoor ook bestand tegen insecten, schimmels en houtrot. Hierdoor gaat een Ipe schutting zeer lang mee en heeft het weinig onderhoud nodig.

Het hout is echter ook de duurste houtsoort voor schuttingen, vanwege de zeer hoge duurzaamheid en sterkte van het hout. Het is ook harder dan andere houtsoorten, waardoor het lastiger kan zijn om te bewerken. Het is daarom belangrijk om goed gereedschap te gebruiken en eventueel professionele hulp in te schakelen bij het plaatsen van een Ipe schutting.

Ipe heeft van nature een mooie uitstraling en heeft geen extra afwerking nodig. Het hout kan wel worden geolied om de kleur te behouden of juist te veranderen. Het is belangrijk om te kiezen voor Ipe hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Let bij de aanschaf van het hout op het FSC-keurmerk, wat aangeeft dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Ipe hardhouten schuttingen

Ipe hardhouten schuttingen

Meranti

Meranti is een populaire houtsoort voor schuttingen vanwege zijn mooie uitstraling en betaalbaarheid. Het hout heeft een roodbruine kleur en een mooie nerfstructuur, wat bijdraagt aan de natuurlijke uitstraling van de schutting. Meranti is van nature duurzaam en goed bestand tegen weersinvloeden, maar heeft wel regelmatig onderhoud nodig om de levensduur te verlengen.

Meranti is relatief makkelijk te bewerken, waardoor het gemakkelijk op maat te maken is voor de schutting. Het hout kan ook goed worden gebeitst of geverfd om de uitstraling aan te passen aan de stijl van jouw tuin. Het is echter wel belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden, zoals het schoonmaken van de schutting en het aanbrengen van een beschermende olielaag of beits.

Meranti hardhouten schuttingen

Meranti hardhouten schuttingen

Bankirai

Bankirai is een populaire houtsoort voor schuttingen vanwege zijn duurzaamheid en sterkte. Het hout heeft een donkerbruine kleur en heeft van nature een hoog oliegehalte, waardoor het goed bestand is tegen vocht en rot. Bankirai gaat zeer lang mee en heeft weinig onderhoud nodig.

Het hout is echter wel harder dan andere houtsoorten, waardoor het lastiger kan zijn om te bewerken. Het is daarom belangrijk om goed gereedschap te gebruiken en eventueel professionele hulp in te schakelen bij het plaatsen van een Bankirai schutting.

Bankirai heeft van nature een mooie uitstraling en heeft geen extra afwerking nodig. Het hout kan wel worden geolied om de kleur te behouden of juist te veranderen. Bankirai is wel duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld Meranti, maar gaat ook langer mee en heeft minder onderhoud nodig.

Bankirai hardhouten schuttingen

Bankirai hardhouten schuttingen

Azobé

Azobé is een zeer duurzame en sterke houtsoort die geschikt is voor schuttingen. Het hout heeft een donkerbruine tot roodbruine kleur en is zeer geschikt voor toepassingen waarbij het hout zwaar belast wordt, zoals bijvoorbeeld bij schuttingen. Azobé is van nature zeer duurzaam en goed bestand tegen weersinvloeden, vocht en rot. Het hout gaat zeer lang mee en heeft weinig onderhoud nodig.

Azobé is echter ook de duurste houtsoort voor schuttingen, vanwege de zeer hoge duurzaamheid en sterkte van het hout. Het is ook harder dan andere houtsoorten, waardoor het lastiger kan zijn om te bewerken. Het is daarom belangrijk om goed gereedschap te gebruiken en eventueel professionele hulp in te schakelen bij het plaatsen van een Azobé schutting.

Het hout heeft van nature een mooie en robuuste uitstraling, waardoor het geen extra afwerking nodig heeft. Het kan wel worden geolied om de kleur te behouden of juist te veranderen.

azobi hardhouten schuttingen

Kosten

De kosten van een hardhouten schutting kunnen variëren afhankelijk van de houtsoort, de afmetingen van de schutting, de gewenste afwerking en het arbeidsloon voor het plaatsen van de schutting. Hieronder volgen enkele factoren die de kosten van een hardhouten schutting kunnen beïnvloeden:

 1. Houtsoort: Zoals eerder vermeld, variëren de kosten van de verschillende houtsoorten voor schuttingen. Azobé en Ipe zijn bijvoorbeeld duurdere opties dan Meranti of Bankirai.
 2. Afmetingen: De afmetingen van de schutting hebben ook invloed op de kosten. Hoe groter de schutting, hoe meer hout er nodig is en hoe hoger de kosten.
 3. Afwerking: De gewenste afwerking kan ook invloed hebben op de kosten. Het oliën of beitsen van de schutting kan extra kosten met zich meebrengen, maar kan ook de levensduur van de schutting verlengen.
 4. Arbeidsloon: De kosten voor het plaatsen van de schutting zijn afhankelijk van het arbeidsloon van de installateur of de aannemer die de schutting plaatst. Het kan ook duurder zijn om een schutting te plaatsen op een moeilijk bereikbare locatie, zoals bijvoorbeeld in een achtertuin met beperkte toegang.

Over het algemeen kunnen de kosten voor het plaatsen van een hardhouten schutting variëren tussen de €100 en €250 per meter, afhankelijk van de genoemde factoren. De kosten voor het materiaal kunnen variëren van €50 tot €200 per meter, afhankelijk van de gekozen houtsoort.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een hardhouten schutting niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de duurzaamheid en kwaliteit van het hout. Een duurdere houtsoort kan op de lange termijn goedkoper zijn vanwege de hogere duurzaamheid en langere levensduur.

Hardhouten schuttingen in combinatie met een mooie groene verticale tuin.

Hardhouten schuttingen in combinatie met een mooie groene verticale tuin.

Onderhoud

Het onderhoud van een hardhouten schutting is essentieel om de levensduur van het hout te verlengen en de uitstraling van de schutting te behouden. Hoewel hardhout van nature duurzaam is, kan het hout na verloop van tijd verkleuren of vergrijzen als het niet goed wordt onderhouden. Hieronder vind je enkele tips voor het onderhoud van een hardhouten schutting:

 1. Reinig de schutting regelmatig: Maak de schutting regelmatig schoon om vuil en stof te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en water met eventueel wat milde zeep. Spoel de schutting vervolgens goed af met schoon water.
 2. Behandel het hout met olie of beits: Om de levensduur van het hout te verlengen en de uitstraling te behouden, is het belangrijk om het hout regelmatig te behandelen met olie of beits. Dit beschermt het hout tegen vocht en zonlicht en voorkomt dat het hout gaat vergrijzen.
 3. Controleer de schutting regelmatig op beschadigingen: Controleer de schutting regelmatig op beschadigingen, zoals scheuren of splinters. Repareer deze beschadigingen direct om verdere schade te voorkomen.
 4. Laat de schutting jaarlijks controleren door een professional: Laat de schutting jaarlijks controleren door een professional om eventuele beschadigingen op te sporen en het hout te inspecteren op eventuele rot of schimmels.

Bekijk ook:
15x Schutting ideeën
36x Tuin ideeën
10x Tuin borderrand ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.