Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

gordijnen op maat tips
Wooninspiratie

Handige tips om raambekleding op te meten en hoofdpijn te voorkomen‍


Het opmeten van raambekleding kan veel werk lijken. Maar als je erover nadenkt, is het opmeten eigenlijk het enige deel van dit hele proces dat als werk kan worden beschouwd. De rest is allemaal leuk! Je kunt daarna immers flatterende nieuwe stoffen en texturen voor de ramen kiezen, waardoor het huis comfortabeler of juist energiezuiniger wordt. Met de juiste afmetingen kunt je nu het perfecte paar gordijnen, jaloezieën of lamellen. Toch zijn we vaak bang om fouten te maken wanneer we de juiste maat willen weten. Om dit te voorkomen hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet!

Meet tweemaal

Twee keer meten, en dan één keer knippen. Dit is het motto. Als je er nog zekerder van wilt zijn kun je ook eens vragen aan een vriend, familielid of een kennis om de afmetingen nog eens na te meten. Dit kan je een zekerder gevoel geven. Je kunt ook vragen of iemand het samen met je wil doen. Een gordijn of een plisségordijn kan maar een keer gesneden worden. Het zou dan ook zonde zijn dat je de ramen in haast verkeerd meet of verkeerd doorgeeft. 

Markeer voordat je gaat meten

Het kan handig zijn om te markeren van waar tot waar je wilt meten. Zo voorkom je dat je steeds vanaf een ander punt gaat meten. De milimeters tellen ook bij het afmeten! Dit zal je uiteindelijk enorm veel tijd en moeite besparen. En zo weet je zeker dat je alles goed afmeet. Je kunt ervoor kiezen om te werken met een potlood. Met een gum kun je markeringen zo wegvegen. 

Onthoud: ramen hellen

Wanneer je de breedte van je ramen meet, is het belangrijk om rekening te houden met de helling van het glas. De meeste ramen hellen naar binnen. Je moet ook rekening houden met de dikte van het kozijn.

Bepaal de hoogte

Je moet ook de juiste hoogte van je raambekleding bepalen. Je zou ervoor kunnen kiezen dat de raambekleding, bijvoorbeeld plisségordijnen in het raam vallen net boven de vensterbank of er juist overheen. Dit is een kwestie van smaak.

Vraag om advies

Als je echt niet weet hoe je het aan moet pakken dan kun je altijd bij een expert om advies vragen. Oefening baart kunst en de kans is groot dat ze je wel een paar handige tips willen geven!

Bekijk ook:
Plisségordijnen
5x Buiten zonwering

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.