Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

10x Tips voor het inrichten van een eclectisch interieur


Soms kom je weleens een interieur tegen, die je super mooi vindt, maar eigenlijk niet weet hoe je het zou moeten omschrijven. Grote kans dat het gaat om een eclectisch interieur. Maar wat houdt een eclectisch interieur eigenlijk in? Voor het ongetrainde oog is het slechts een bij elkaar geraapt zooitje, wat een mega belediging is voor de echte liefhebbers en kenners. Daarnaast beweren veel mensen dat ze een eclectisch interieur heel mooi vinden, maar niet voor hen zijn weggelegd, totdat ze het hebben geprobeerd. Dan willen ze niet meer terug. Een eclectisch interieur is natuurlijk veel meer dan een mix van meubels en accessoires in verschillende interieurstijlen. Als je ooit geprobeerd hebt om een eclectisch interieur te creëren, weet je dat dit niet zo eenvoudig is. Hoe dan wel? Dat laten we hier zien aan de hand van een aantal handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden.

1. Bepaal de kleuren

In plaats van alle kleuren door elkaar te gebruiken, is het verstandig om een bepaalde kleurenpalet uit te kiezen. Dat geldt voor alle interieurstijlen, ook voor een eclectisch interieur. Een zorgvuldig samengestelde kleurenschema zal je begeleiden bij het het creëren van een harmonieuze ruimte. Als het op de muren aankomt, houd ze eenvoudig, want ze zullen dienen als achtergrond voor het presenteren van je samengestelde interieur. Donkere kleuren verdiepen het interieur, terwijl lichtere tinten een rustige canvasdoek creëren. Houd ook rekening met de hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte.

eclectisch interieur kleuren

2. Meubels mix

Vermijd meubelsets! Persoonlijk ben ik er absoluut geen fan van om meubels te kopen in dezelfde set, maar als je eclectisch wilt wonen, dan is een meubelset al helemaal een no go. In een eclectisch interieur draait het juist om het combineren van verschillende meubels en accessoires. Deze kunnen dezelfde stijl zijn, maar het is juist ook leuk om verschillende stijlen met elkaar te combineren.

Eclectisch interieur meubels mix

3. Verschillende ontwerpperiodes

We hebben het hierboven over meubels en accessoires in verschillende interieurstijlen, maar in een eclectisch interieur heb je vaak ook te maken met objecten van verschillende ontwerpperiodes. Wees niet bang om moderne stoelen te combineren met een Art Deco tafel uit Parijs uit de jaren ’20. Als je look iets minder strak is, kan het combineren van rustieke stukken met vintage Franse exemplaren een match made in heaven zijn. Als je deze stukken op de juiste manieren weet te combineren, dan zal een eclectisch interieur het beste tot z’n recht komen.

eclectisch interieur verschillende periodes

4. Mix van texturen en materialen

In een eclectisch interieur gaat het om het creëren van een uitstraling van gecontroleerde chaos. Een manier om lagen toe te voegen zonder teveel visueel gewicht toe te voegen, is het gebruik van verschillende texturen en materialen. Het creëert een niveau van visuele complexiteit. Er is een reden waarom ontwerpers graag een noppige crèmekleurige deken op een geheel wit bed gooien. Het combineren van texturen en kleuren zorgt voor veel impact terwijl het kleurenpalet relatief ingetogen kan blijven. Als je van een stoere mannelijke interieurs houdt, probeer dan rauwe baksteen te combineren met donkere metalen. Als je van een beetje van glamour houdt, combineer messing met mooie stoffen zoals fluweel.

Hoewel het combineren van texturen belangrijk is, is er ook ruimte om één textuur minstens drie keer op verschillende plekken te gebruiken. Het helpt om een samenhangende uitstraling te behouden.

eclectisch interieur mix texturen materialen

5. Houd het persoonlijk

Het hele doel van het creëren van een eclectisch interieur, is om je huis het gevoel te geven dat het niet uit een catalogus komt wat een ontwerper voor iemand anders heeft ontworpen. Je kunt kleuren en texturen combineren zoals je wilt, maar uiteindelijk is de belangrijkste manier om je ruimte uniek te maken door persoonlijke accenten aan te brengen die weerspiegelen wie je bent en wat je graag doet. Unieke objecten maken je eclectisch interieur compleet. Die ene stoel die je op een vlooienmarkt in Frankrijk had gevonden of die mooie spiegel van je oma. Geef bijvoorbeeld ook de tekeningen en kleurplaten van je kinderen een mooi plekje in je interieur.

eclectisch interieur persoonlijk

6. Collage van lijsten

Als je altijd al een collage van lijsten wilde hebben, dan is dit het moment! Een wandcollage van lijsten voegt karakter en persoonlijkheid toe aan elke kamer, en je kunt je fantasie en persoonlijkheid hier echt laten uitleven. Dit is ook waar die mooie simplistische muur in het spel komt. Breng ook opvallende kunstwerken onder de aandacht om eigenzinnigheid en karakter aan de kamer toe te voegen. Je zou het ook kunnen combineren met andere objecten, zoals opgezette geweien, spiegels, noem maar op.

eclectisch interieur collage lijsten

7. Houd het netjes

Eclectisch betekent niet rommelig en tot de rand gevuld met spullen. Minder is nog steeds meer, zelfs als het gaat om de kunst van het eclecticisme! Liever een aantal objecten die je super mooi vindt of heel veel voor je betekenen, dan vloeren, kasten en planken voor troep zonder betekenis. Houd dingen netjes en opgeruimd en laat je meest waardevolle bezittingen zien. Alleen omdat je het bezit, betekent niet dat je het moet laten zien!

eclectisch interieur netjes

8. Indeling

Bij het inrichten van een eclectisch interieur, is het gemakkelijk om verstrikt te raken in welke kleuren, texturen en patronen de look samenbrengen. Vergeet hierbij niet dat de indeling super belangrijk is. Sterker zelfs, je moet eigenlijk beginnen met de indeling van een ruimte. echter niet. De indeling van de meubels zorgt ervoor dat het comfortabel aanvoelt en aanvoelt als een kamer waarin je wilt zijn. Voordat je klakkeloos meubels koopt, is het verstandig om eerst te bedenken waar je het wilt plaatsen. Er is kans dat je erachter komt dat je er eigenlijk helemaal geen ruimte voor hebt.

eclectisch interieur indeling

9. Creëer een focuspunt

Hoewel een eclectisch interieur gaat om het combineren van stijlen en periodes, is het erg belangrijk dat je een focuspunt hebt in een kamer. Niemand wordt vrolijk van een meerdere hoeken in een ruimte die allemaal om aandacht vragen. Kies een duidelijk focuspunt, waar je de aandacht naar wilt leiden. Dit zou bijvoorbeeld de muur met de collage van lijsten kunnen zijn, een stoere bakstenen muur of een open haard of kachel.

eclectisch interieur focuspunt

10. Geen regels

Na bovenstaande tips die we hebben gegeven voor het creeeren van een eclectisch interieur, willen we nog deze laatste tegenstrijdige tip geven. Al die regels en tips kunnen handig zijn, maar uiteindelijk gaat het erom dat het jouw interieur is, die jij mooi vindt en waar jij je prettig bij voelt. Laat je fantasie de vrije loop en heb vooral heel veel plezier met experimenteren.

eclectisch interieur tip 10

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.