Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

droomwoning kopen met aankoopmakelaar
Wooninspiratie

Droomwoning kopen met een aankoopmakelaar


Op Inrichting Huis komen de mooiste inrichtingen bij de mooiste huizen voorbij, maar hoe wordt je de eigenaar van zo een woning? Hier komt het geheim van vele aan bod; een aankoopmakelaar.

Hoe vind je een droomwoning

Laten we beginnen met het vinden van je droomwoning. De kan is groot dat je deze vindt via Funda, maar er zijn andere slimmere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld andere potentiële kopers voor zijn via nieuwsberichten en zelf op pad gaan.

Huis kopen via nieuwsberichten

Er zijn makelaarskantoren die je via nieuwsberichten op de hoogte brengen van woningen die op Funda komen. Je kan daardoor eerder op een woning reageren en daardoor misschien zelfs een woning wegkapen.

Verkoopmakelaars willen een groot bereik om vervolgens tot een hoog bod te komen. Wil je dus een woning kopen die nog niet op Funda staat, dan moet je dus een knap bod plaatsen. Ook wel een “offer you can’t refuse” genoemd. Het gevaar is wel dat je misschien je emoties teveel laat leiden, maar gelukkig kan een aankoopmakelaar je daarvoor behoeden.

Wat doet een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je dus helpen bij een succesvol bod, maar waar is dat bod op gebaseerd? Hiervoor moeten we kijken naar de werkzaamheden van een aankoopmakelaar.

Een belangrijke taak van een aankoopmakelaar is het beoordelen van de staat van de woning. Hij/zij kijkt bijvoorbeeld naar complexe zaken zoals funderingen, verbouwingen en steeds vaker ook naar duurzaamheid. Door naar deze vooral technische zaken te kijken weet je of er misschien ook nog extra kosten aankomen. Extra handig voor als je misschien al je spaargeld in het overbieden steekt.

Het uiteindelijke bod wordt bepaald door een combinatie van de staat van de woning, de verkoop van vergelijkbare woningen en de verwachte biedingen. Dit bod geeft geen garanties, maar voorkomt vaak wel dat je spijt krijgt of erdoor in de problemen komt. Bijvoorbeeld als je later je huis met verlies moet verkopen.

Aankoopmakelaar in Amsterdam onmisbaar

Wil je kopen in Amsterdam en denk je dat een onzekere woningmarkt meer kansen biedt, dan kom je misschien bedrogen uit. Mensen blijven nog steeds overbieden, maar vooral op karakteristieke woningen in vaak populaire deelgebieden.

Wil je kans maken in Amsterdam, dan is het verstandig om een aankoopmakelaar met kennis van de Amsterdamse woningmarkt in te schakelen. Een extra tip is om goed op te letten of het makelaarskantoor zich volledig focust op verkopen of aankopen. Op die manier kan je belangenverstrengeling (bijvoorbeeld dat jouw aankoopmakelaar bij hetzelfde kantoor werkt als dat het huis wordt aangeboden) voorkomen.

Kosten van een aankoopmakelaar

Overtuigd van een aankoopmakelaar? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten.

De kosten van een aankoopmakelaar zijn vaak gebaseerd op een percentage (1-2%) van de aankoopsom. Koop je in populaire steden zoals Utrecht, Rotterdam en Amsterdam dan is een vast tarief vaak aan te raden. Je kan dan geld besparen omdat woningen al gauw vijf ton kosten. Een vast tarief van bijvoorbeeld € 4.800,- is dan goedkoper (2% courtage van € 500.000,- is € 10.000,-).

Bekijk ook:
Een huis kopen of huren? Bekijk de voordelen en nadelen van beide opties!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.