Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

welke verzekeringen nieuw huis kopen
Wooninspiratie

Deze 4 verzekeringen kun je afsluiten als je een huis hebt gekocht


Heb je een bod uitgebracht op een woning en is deze geaccepteerd? Dan spring je waarschijnlijk een gat in de lucht. Nu is het aftellen tot het moment dat je de sleutel krijgt. Voordat het zover is, kun je alvast het een en ander regelen. Sluit bijvoorbeeld alvast de verzekeringen af die je nodig denkt te hebben. Weet je niet goed welke verzekeringen je af moet sluiten? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij vier verzekeringen op een rijtje die je af kunt sluiten als je een huis gekocht hebt.

1. Opstalverzekering

Aangezien je een huis gekocht hebt, kun je niet om een opstalverzekering heen. Volgens de wet ben je namelijk verplicht om deze verzekering af te sluiten als je eigenaar van de opstal bent. Hiermee verzeker je jouw woning tegen schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm, vorst, blikseminslag en inbraak. Niet alleen jouw woning zelf is verzekerd, maar ook alles wat hieraan vastzit. Zonnepanelen, een inbouwkoelkast en een vaste vloer vallen bijvoorbeeld ook binnen de dekking van een opstalverzekering. Huur je? Dan hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. De verhuurder is immers de eigenaar van de opstal, waardoor hij verantwoordelijk is voor deze verzekering.

2. Inboedelverzekering

Alhoewel een opstalverzekering de enige verplichte woonverzekering is, sluiten veel mensen met een koophuis ook een inboedelverzekering af. Hiermee verzeker je de losse spullen in huis voor schade door onder meer brand, diefstal, water en storm. Meubels en elektrische apparaten vallen binnen de dekking van deze verzekering. Heb je met de stofzuiger de televisie geraakt en is deze hierdoor gevallen? Dan is de schade ontstaan door eigen schuld. Of deze schade vergoed wordt, hangt af van de manier waarop je verzekerd bent. Heb je schade door eigen schuld meeverzekerd? Dan is dit wel het geval. Wanneer je hier niet voor verzekerd bent, moet je de schade uit eigen zak betalen.

3. Aansprakelijkheidsverzekering

Heeft jouw kind met zijn fiets de auto van de buren geraakt? Of heeft jouw huisdier schade aangericht bij een ander? Dan is de kans groot dat jij hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Soms vallen de kosten mee, maar ze kunnen ook behoorlijk hoog oplopen. Om te voorkomen dat je de schade zelf moet vergoeden, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Deze verzekering biedt uitkomst bij schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent. Schade aan gehuurde spullen, schade die ontstaat tijdens je werk en schade met of door een motorvoertuig valt buiten de dekking van deze verzekering.

4. Woonlastenverzekering

We sluiten deze tekst af met de woonlastenverzekering. Ondanks dat veel mensen deze verzekering niet kennen, kan hij zeker van pas komen als je een huis gekocht hebt. Hiermee verzeker je namelijk inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Je krijgt in dat geval een uitkering als je arbeidsongeschikt thuis komt te zitten. Doordat je jouw vaste lasten kunt blijven betalen, is het meestal niet nodig om te verhuizen. Wanneer je geen woonlastenverzekering afsluit en arbeidsongeschikt wordt, is dit mogelijk wel nodig. Reden genoeg om een woonlastenverzekering af te sluiten als je het ons vraagt. Werk je in loondienst? Dan kun je aanvullend een uitkering voor werkloosheid verzekeren.

Bekijk ook:
Een huis kopen of huren? Bekijk de voordelen en nadelen van beide opties!
Goedkoop verhuizen? 10x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.