Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Keramische vazen
Woonaccessoires Wooninspiratie

4 tips voor het kiezen van de juiste bloemenvaas


Wat je stijl ook is, ieder interieur wordt mooier en vrolijker van planten en bloemen. Maar met online regelmatig bloemen bestellen of het kopen van een plant ben je er nog niet. De manier waarop je ze in je interieur verwerkt in een pot of vaas maakt alle verschil! Het kan soms ingewikkeld zijn om de vazen die je hebt te matchen bij de plek in je huis waar je bloemen wil zetten, of de collectie potten en vazen die je hebt te updaten voor een hedendaags, stijlvol huis of appartement.

Aan de andere kant is een vaas meer dan een houder voor boeketten of ander groen. Je groene huisgenoten kunnen er heel gelukkig (of ongelukkig) van worden, en een goedgekozen vaas is een krachtig object met een verhaal, dat jouw smaak en stijl uitdrukt. Daarbij is de green interior-trend enorm in opkomst, en maken planten in huis je gezonder, rustiger en krachtiger. Daarom geven we je 4 tips om de vaas te kiezen die past bij jouw interieur, en bij de mooiste trends van dit moment.

Tips bloemenvaas kiezen

1. Hou het simpel

Modern, strak en understated zijn sleutelwoorden van de Scandinavische design- en interieurtrend van de afgelopen jaren. Ook in 2019 werken strakke lijnen en simpele, maar weldoordachte vormen goed. Bloemen zijn een fantastische manier om de strakheid natuurlijk te onderbreken met een kleurenaccent en een natuurlijke tegenhanger. Om dat contrast nog mooier te versterken, kies je voor een simpele glazen vaas. Een ronde kom, of een strakke cilinder met rechte verticale lijnen vormt dan de perfecte brug tussen het strakke interieur en de frisse onderbreking van natuurlijke vormen en kleuren. Bijkomend voordeel van een simpele vaas is dat je er waarschijnlijk al iets van in huis hebt, en daarom meer keus hebt bij een specifiek boeket en bij je persoonlijke smaak. Tot slot is de Scandinavische, strakke stijl en de simpele glazen vaas heel universeel, en makkelijk met verschillende boeketten te combineren zonder het te overheersen.

2. Minivazen

Een groot boeket in een pot of vaas kan een fantastische impact maken – maar een of enkele bloemen kunnen dat zeker ook! Heb je een boeket dat te groot is voor bijna al je vazen? Overweeg het dan te verdelen in een kleiner bosje en meerdere losse plukjes bloemen. Een minivaas is daarvoor de oplossing. Zet bijvoorbeeld een driehoekje van drie dezelfde of bij elkaar passende minivazen op een plank of tafel, met je favoriete bloemen erin. Zet er een tot maximaal drie bloemen per vaas in. Op die manier vestig je extra aandacht op hun kleine kleurexplosies, kun je leuk combineren, of een geknakte bloem of stekje uit de tuin een ereplaats geven. De minivazen passen daarbij precies in de trend van Scandinavisch cool, en zijn perfect voor de badkamer of op de eettafel waar ze niet het gesprek in de weg staan.

Minivazen

3. Natuurlijke materialen

Of je nu gaat voor een Zuid-Amerikaanse vibe in je interieur of de heldere tinten en houten elementen van een Zweeds zomerhuis oproept: aardse en warme kleuren en materialen zijn in. Terracotta en warme honingkleurige weefsels of muurverf brengen al snel die sferen. Natuurlijk passen bloemen en groen hier uitstekend bij! Een simpele manier om wat van deze zonnigheid aan je ruimte toe te voegen in om je bloemen in aardewerk te zetten.

Keramische vazen

Keramiek, vintage aardewerk of handgedraaide potten en vazen zijn helemaal terug door hun tijdloze uiterlijk en aandacht voor detail – ook juist de imperfecties in bijvoorbeeld hun glazuur. Daarbij hoef je echt niet de bruingeglazuurde, loodzware Keulse pot van je oma van zolder te halen. Bij keramiek kun je ook denken aan een elegante, melkwit glanzende flesvaas, of juist een gedurfd object met mooie Mexicaanse zigzagpatronen bijvoorbeeld.

Keramische vazen

4. Kies vazen op hun vorm en functie

Veel mensen zullen het herkennen: je hebt over de jaren een plank vol mooie, gedurfde, of afwijkende vazen gekregen of verzameld – maar je gebruikt de meeste eigenlijk zelden. Sommige vind je misschien gewoon niet (meer) mooi. Maar veel vazen zijn ook simpelweg niet zo goed geschikt voor hun functie: bloemstengels of takken stevig en elegant vasthouden. Zo zijn opvallend veel vazen eigenlijk te wankel om te staan in een huis waarin geleefd wordt, of is de opening zo breed dat je boeket er altijd te ver in ‘zakt’. Je kunt dat soort vazen natuurlijk leeg, als decoratief element, blijven inzetten. Of een eerlijke selectie maken van welke je wil houden en welke niet.

Onthoud in elk geval wat voor jou werkt, want dat is waardevolle kennis om mee te nemen als je de volgende keer een vaas uitzoekt. Een mooie glazen bolvorm met afgeplatte onderkant en een niet te grote opening is bijvoorbeeld een heel vriendelijke en veelzijdige vorm vaas om bloemen het beste tot hun recht te laten komen. Neem lange, zware vazen als je weet dat je ze graag op de vloer van je ruimte wil zetten, of kleinere als je bijzettafeltjes hebt of een mooie plantenstandaard. Voor lange stelen als paradijsvolgelbloemen of paastakken is een flesvormige hals met een brede basis voor balans heel geschikt. Op die manier zal je jouw vazen veel meer gebruiken, en kunnen meer soorten boeketten een stijlvolle en passende plek in je interieur krijgen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.