Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

beste garagedeur kiezen tips
Wonen

Zo kies je de beste garagedeur die past bij jouw behoeften


Lees onze tips voor het kiezen van de beste garagedeur die past bij jouw behoeften – van de keuze voor het type garagedeur tot de bediening.

Je garage is meer dan alleen een plek om je voertuig te parkeren; het is een essentieel onderdeel van je huis en kan een grote impact hebben op zowel de functionaliteit als de uitstraling van je woning. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe garagedeur of overweegt om je bestaande deur te vervangen, het maken van de juiste keuze is cruciaal.

In dit artikel delen we handige tips om jou te helpen bij het selecteren van de perfecte garagedeur die naadloos aansluit bij jouw specifieke behoeften. Van het kiezen van het juiste type garagedeur tot de overwegingen over materiaal, ontwerp en bediening, we begeleiden je stap voor stap naar de ideale oplossing voor jouw garage.

1. Type garagedeur

Het kiezen van het juiste type garagedeur kan een belangrijke beslissing zijn voor het functionele en esthetische aspect van je garage. Er zijn verschillende typen garagedeuren verkrijgbaar, zoals kanteldeuren, sectionale garagedeuren, vouwdeuren, schuifdeuren, roldeuren en openslaande deuren. Om de beste keuze te maken, is het essentieel om het beoogde gebruik van je garage in overweging te nemen:

Kanteldeuren

De meeste oude garages hebben een kanteldeur, wat jarenlang de standaard is. Kanteldeuren openen naar buiten en kantelen omhoog voordat ze in de garage komen. Ze zijn vaak een kostenefficiënte keuze en gemakkelijk te installeren. Het grote nadeel is dat ze super zwaar zijn, en hierdoor lastig te openen en sluiten zijn – waarbij het ook nog eens erg luidruchtig is. Kanteldeuren zijn bovendien ook niet goed geïsoleerd. Als je jouw garage niet vaak gebruikt, en bijvoorbeeld puur gebruikt voor oude spullen, dan is er geen reden om het te vervangen. Maar voor een nieuwe garage, die je gebruikt voor dagelijks in en uit rijden van fietsen, scooters of een auto, is een sectionale garagedeur een stuk praktischer.

garagedeur kanteldeur

Sectionale garagedeuren

Sectionale garagedeuren bestaan uit meerdere panelen die aan scharnieren zijn bevestigd. Ze openen verticaal omhoog en worden in de bovenruimte van de garage vastgehouden. Deze deuren zijn ideaal voor garages die als parkeerplaats worden gebruikt of voor gezinnen die vaak met fietsen en/of scooters vertrekken. Als ruimtebeperking aan de voorkant van de garage een probleem is, kan een zijdelingse sectionale garagedeur een uitstekende keuze zijn, omdat deze slechts gedeeltelijk geopend hoeft te worden om in en uit te gaan.

sectionale garagedeur

Naast sectionale garagedeuren die omhoog worden geopend, zijn er dus ook zijwaartse sectionale garagedeuren verkrijgbaar. Zijwaartse sectionale garagedeuren openen naar de zijkanten, waardoor je de volledige hoogte van het plafond kunt benutten. Dit kan bijvoorbeeld een goede keuze zijn als je een garage hebt met een laag plafond, maar wel breed genoeg is.

zijwaartse sectionale garagedeur

Roldeuren

Roldeuren worden verticaal opgerold, waardoor de ruimte direct onder het plafond in de garage vrij blijft. Ze zijn geschikt voor garages die voornamelijk worden gebruikt voor opslagdoeleinden. Roldeuren zijn een uitstekende keuze als je bijvoorbeeld hoge stellingkasten in de garage wilt plaatsen. Houd er rekening mee dat ze over het algemeen minder isolatie bieden dan bijvoorbeeld sectionale deuren.

garage roldeur

Openslaande deuren

Openslaande deuren voor garages bestaan uit twee deurbladen die onafhankelijk van elkaar geopend kunnen worden. Ze bieden een snelle toegang tot de garage. Deze deuren zijn erg geschikt als je de garage voor het stallen van fietsen of scooters. Wil je jouw garage gebruiken voor opslag of bijvoorbeeld als thuiskantoor, zorg er dan voor dat je kiest voor deuren die ook goed geïsoleerd zijn. Bij DifferentDoor bijvoorbeeld, wordt jouw openslaande garagedeur niet alleen op maat gemaakt – dankzij de dikke panelen met isolatiemateriaal, zijn ze ook erg goed geïsoleerd.

Als je echter overweegt om de garage in de toekomst als parkeerplaats voor je auto te gebruiken, zijn openslaande deuren mogelijk niet de beste keuze.

openslaande garagedeuren

Het is cruciaal om het beoogde gebruik van je garage in gedachten te houden bij het kiezen van het juiste type garagedeur. Overweeg ook factoren zoals isolatie, ruimtebesparing en budget bij het nemen van je beslissing. Door deze aspecten zorgvuldig af te wegen, kun je de garagedeur vinden die het beste aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren.

2. Materiaal

Garagedeuren zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals hout, staal, aluminium en kunststof. Het materiaal dat je kiest, kan van invloed zijn op zowel de esthetiek als de duurzaamheid van de deur:

Houten garagedeuren

Houten garagedeuren zijn al vele decennia een geliefde keuze voor huiseigenaren over de hele wereld, en hun aantrekkingskracht blijft onverminderd. Met hun tijdloze charme en warme uitstraling voegen houten garagedeuren een onmiskenbare esthetische waarde toe aan woningen van verschillende stijlen, variërend van traditioneel tot eigentijds. Het natuurlijke karakter van hout, in combinatie met de mogelijkheid om aan te passen aan specifieke ontwerpvoorkeuren, maakt houten garagedeuren een populaire keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een even functionele als esthetische toevoeging aan hun huis.

Houten garagedeuren bieden echter niet alleen visuele aantrekkingskracht; ze hebben ook praktische voordelen, waaronder uitstekende isolerende eigenschappen en duurzaamheid. Deze deuren kunnen het binnenklimaat van de garage reguleren, wat vooral belangrijk is als de garage wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het parkeren van voertuigen, opslag, of zelfs als werkruimte of hobbyruimte. Bovendien kunnen houten garagedeuren met de juiste zorg en onderhoud jarenlang meegaan, waardoor ze een waardevolle investering zijn voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame oplossing voor hun garage.

Kenmerken:

 • Esthetisch aantrekkelijk: Houten garagedeuren stralen charme en karakter uit. Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke stijl van je huis en zijn beschikbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen.
 • Isolatie: Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, waardoor houten deuren goede thermische efficiëntie bieden en de temperatuur in de garage reguleren.
 • Duurzaamheid: Met de juiste zorg en onderhoud kunnen houten deuren lang meegaan en hun schoonheid behouden.

Voordelen:

 • Esthetisch aantrekkelijk: Houten deuren voegen een warme en luxe uitstraling toe aan je huis.
 • Aanpasbaarheid: Ze kunnen worden geschilderd of gebeitst in verschillende kleuren en afwerkingen.
 • Isolatie: Goede thermische eigenschappen zorgen voor energie-efficiëntie.

Nadelen:

 • Onderhoud: Houten deuren vereisen regelmatig onderhoud, zoals schilderen of beitsen, om ze in goede staat te houden.
 • Kosten: Houten deuren kunnen duurder zijn dan sommige andere materialen.
 • Vochtgevoeligheid: Hout kan worden aangetast door vocht en vereist bescherming tegen weersinvloeden.

houten garagedeur

Aluminium garagedeuren

Een populair garagedeur alternatief van hout is aluminum. Aluminium garagedeuren hebben zich de afgelopen jaren gepositioneerd als een toonaangevende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een combinatie van modern design, duurzaamheid en functionaliteit. Hun strakke en eigentijdse uitstraling past goed bij de moderne architectuur. Daarnaast zijn aluminium garagedeuren erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. En dankzij het lichte gewicht zijn ze eenvoudig te bedienen.

Kenmerken:

 • Lichtgewicht: Aluminium is licht van gewicht, waardoor deze deuren gemakkelijk te bedienen zijn.
 • Roestbestendig: Aluminium is van nature bestand tegen corrosie en roest, waardoor het een uitstekende keuze is voor vochtige klimaten.
 • Onderhoudsarm: Aluminium deuren hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig.

Voordelen:

 • Moderne uitstraling: Aluminium deuren hebben strakke lijnen en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen.
 • Duurzaamheid: Ze zijn bestand tegen roest en kunnen jarenlang meegaan zonder veel onderhoud.
 • Lichtgewicht: Gemakkelijk te bedienen, zelfs handmatig.

Nadelen:

 • Isolatie: Aluminium deuren bieden van nature minder isolatie dan sommige andere materialen, maar dit kan worden verbeterd met de juiste isolatieopties.
 • Kosten: Aluminium deuren kunnen een hogere initiële kostprijs hebben dan kunststofdeuren.
 • Krasgevoeligheid: Aluminium kan gevoelig zijn voor krassen en deuken bij harde impact.

aluminium garagedeur

Kunststof garagedeuren (PVC)

Kunststof garagedeuren, vaak gemaakt van polyvinylchloride (PVC), hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege hun betaalbaarheid, duurzaamheid en onderhoudsgemak. Deze deuren bieden een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar een kostenefficiënte oplossing zonder in te boeten op duurzaamheid. Kunststof garagedeuren zijn geschikt voor verschillende woningstijlen en kunnen een functionele en visueel aantrekkelijke toevoeging zijn aan je huis.

Kenmerken:

 • Lichtgewicht: Kunststof deuren zijn lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren.
 • Onderhoudsarm: Ze vereisen weinig tot geen onderhoud en zijn bestand tegen roest en corrosie.
 • Betaalbaar: Kunststof deuren zijn over het algemeen de meest betaalbare optie.

Voordelen:

 • Prijs: Kunststof deuren zijn over het algemeen de meest budgetvriendelijke optie voor garagedeuren.
 • Onderhoud: Weinig tot geen onderhoud vereist, geen schilderen of beitsen nodig.
 • Lichtgewicht: Gemakkelijk te bedienen.

Nadelen:

 • Isolatie: Kunststof deuren bieden meestal minder isolatie dan hout of aluminium, maar dit kan worden verbeterd met isolatieopties.
 • Minder aanpasbaar: Beperktere keuze in afwerkingen en kleuren in vergelijking met houten of aluminium deuren.
 • Minder duurzaam: Kunststofdeuren kunnen gevoeliger zijn voor beschadigingen dan aluminium of hout, vooral bij zware impact.

kunststof garagedeur

Bij het kiezen van het materiaal voor je garagedeur zijn er verschillende overwegingen die van invloed kunnen zijn op je uiteindelijke beslissing. Houten garagedeuren bieden een tijdloze elegantie en warmte, waardoor ze geschikt zijn voor alle woningstijlen – van strak modern tot traditionele en klassieke woningen. Ze kunnen uitstekend isoleren en met de juiste zorg lang meegaan. Aluminium garagedeuren, met hun moderne uitstraling en duurzaamheid, passen goed bij moderne architectuur, zijn lichtgewicht en duurzaam. Kunststof garagedeuren, met hun betaalbaarheid en onderhoudsgemak, zijn alternatief voor mensen met een beperkt budget.

3. Ontwerp

Het ontwerp van je garagedeur is veel meer dan alleen een functionele toegang tot je garage. Het is een integraal onderdeel van de architectonische uitstraling van je huis en speelt een cruciale rol bij het creëren van een visuele harmonie. Het juiste ontwerp kan je huis verbeteren en zijn esthetische aantrekkingskracht versterken, terwijl een verkeerde keuze kan afleiden van de algehele uitstraling. Een goed ontwerp combineert de juiste stijl met de perfecte kleur en mooie en functionele details.

Stijl

Een van de eerste dingen om te overwegen bij het selecteren van een garagedeur is de stijl. Het is essentieel dat de stijl van de garagedeur in harmonie is met de algemene architectuur van je huis. Bij moderne woningen bijvoorbeeld passen strakke garagedeuren met minimale ornamenten. Ze passen goed bij strakke lijnen en geometrische vormen die typerend zijn voor modern design. Als je huis een meer traditionele of klassieke uitstraling heeft, zoals een woonboerderij met een rieten dak, dan kunnen garagedeuren met een klassiek ontwerp met verfijnde details en klassieke lijnen beter passen. Dit benadrukt vaak vakmanschap en details.

klassieke garagedeur

Kleur

De kleur van je garagedeur speelt ook een cruciale rol bij het creëren van een samenhangende uitstraling voor je huis. Er zijn verschillende benaderingen voor kleurkeuze. Sommige mensen kiezen ervoor om de garagedeur dezelfde kleur te geven als de gevel van het huis. Dit creëert een uniforme en coherente uitstraling. Anderen geven de voorkeur aan een contrast tussen de garagedeur en de gevel. Een contrasterende kleur kan de aandacht vestigen op de garagedeur en een opvallend element in de gevel van het huis vormen. Voor huizen met complexe architectuur kunnen twee- of driekleurige ontwerpen worden overwogen, waarbij verschillende delen van de garagedeur in verschillende kleuren worden geschilderd om de details te benadrukken. Het is raadzaam om kleurstalen te bekijken en deze in natuurlijk licht naast je huis te houden om de beste keuze te maken die bij de omgeving past.

grijze garagedeur voordeur

Ramen

Het toevoegen van ramen aan je garagedeur kan een vleugje elegantie en natuurlijk licht toevoegen. Dit is vooral erg fijn als je de garage gebruikt als werkplaats, thuiskantoor of thuisgym. Kies de vorm en stijl van de ramen zorgvuldig, zodat ze goed passen bij de algehele uitstraling van de deur.

Bij het ontwerpen van je garagedeur is het raadzaam om professioneel advies te zoeken bij een garagedeurleverancier of ontwerper om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt die de schoonheid en functionaliteit van je huis verbeteren. Door de stijl, kleur en details zorgvuldig te overwegen, kun je een garagedeur laten maken die perfect past bij de architectonische stijl en het karakter van je huis.

4. Bediening

Bij het kiezen van een garagedeur is de bedieningswijze een cruciale overweging. Wil je de deur handmatig openen en sluiten, of geef je de voorkeur aan elektrische bediening voor extra gemak? In dit hoofdstuk nemen we een diepere duik in de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die perfect aansluit op jouw levensstijl en behoeften.

Handmatige bediening

Handmatige bediening van garagedeuren biedt een eenvoudige en betrouwbare benadering. Met een fysieke handeling open en sluit je de deur zonder afhankelijk te zijn van elektriciteit. Dit kan aantrekkelijk zijn vanwege de lagere initiële kosten en het feit dat handmatige deuren doorgaans minder onderhoud vereisen. Echter, het vereist wel fysieke inspanning, vooral als de deur zwaar is, wat minder geschikt kan zijn als je vaak snel in en uit je garage moet.

Elektrische garagedeuren

Elektrische garagedeuren bieden ongeëvenaard gemak en comfort. Met een simpele druk op de knop van je afstandsbediening of muurschakelaar opent en sluit de deur zich, zonder dat je uit je voertuig hoeft te stappen. Dit systeem is vaak voorzien van veiligheidsfuncties, zoals sensoren die de deur automatisch stoppen als er een obstakel wordt gedetecteerd, wat de veiligheid verhoogt. Sommige systemen bieden zelfs de mogelijkheid om de garagedeur op afstand te openen en te sluiten via een smartphone-app. Het gemak is onmiskenbaar, maar elektrische deuren brengen hogere initiële kosten met zich mee en zijn afhankelijk van elektriciteit, wat extra overwegingen met zich meebrengt, zoals back-upvoeding en periodiek onderhoud. Bij elektrische bediening is het aan te raden om op zoek te gaan naar een betrouwbare leverancier, die kwaliteit en service levert. Bij DifferentDoors bijvoorbeeld worden de garagedeuren altijd volledig met de hand gemaakt. Hieronder zie je een super mooie garagedeur van hun, uitgevoerd in hetzelfde hout als de gevel van de woning. Je bent dus gegarandeerd van kwaliteit, en krijg je 10 jaar garantie op hun elektrische garagedeuren.

Bij het maken van je keuze is het belangrijk om je dagelijkse routine, budget en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen. Als gemak en toegankelijkheid bovenaan je lijst staan, kan elektrische bediening de beste optie zijn. Als je kosten wilt besparen en geen problemen hebt met handmatige bediening, kan handmatige bediening de voorkeur hebben.

garagedeur zelfde hout als gevel

Vragen

Met deze tips hopen we dat je een weloverwogen beslissing kunt maken voor jouw perfecte garagedeur. Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter of neem contact met ons op via het contactformulier.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.