Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

wanneer nieuw bed voor kind
Kinderkamer inspiratie

Wanneer is het tijd voor een nieuw bed voor je kind?


Kinderen kunnen heel snel groeien, en voor je het weet groeien ze uit hun bed. Wanneer is het tijd voor een nieuw bed voor je kind? En wat voor soort bed met welke afmetingen zou dan een slimme keuze zijn? Dit artikel biedt deskundig advies over de ideale bedmaten en -soorten voor elke leeftijd en groeifase van je kind.

Kinderen groeien niet alleen snel in lengte, maar ook in hun behoeften en voorkeuren veranderen voortdurend. Het kiezen van het juiste bed is daarom een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kind. Een bed is niet alleen een plaats voor rust en slaap, het is ook een persoonlijke ruimte waar je kind zich veilig en comfortabel moet voelen. Dit artikel helpt je bij het navigeren door de verschillende fasen van de groei van je kind, van baby tot tiener, en biedt begeleiding bij het selecteren van het juiste bed dat past bij elke specifieke leeftijd en groeifase.

1. Van geboorte tot peuter: Het ledikant

In de eerste levensmaanden van een baby is het kiezen van een geschikt ledikant essentieel voor zowel comfort als veiligheid. Een standaard babyledikant, meestal 60×120 cm groot, biedt voldoende ruimte voor de baby om comfortabel en veilig te slapen. Het ontwerp van het ledikant is cruciaal: de spijlen, met een afstand van 4,5 tot 6,5 cm, garanderen zowel veilige ademruimte als voorkoming dat de baby ertussen kan glippen. Deze veiligheidsmaatregelen, samen met zijwanden die tot minimaal 60 cm boven de bodem reiken, zorgen ervoor dat de baby in een veilige omgeving kan rusten en groeien.

Een ander belangrijk kenmerk is de verstelbare bodem, die de veiligheid en het gemak voor zowel kind als ouder verhoogt. In de eerste maanden wordt de bodem hoger geplaatst voor gemakkelijke toegang, maar zodra het kind zich kan optrekken, wordt deze verlaagd voor extra veiligheid. De afstand van de bovenkant van het matras tot de bovenkant van het ledikant dient in de laagste stand minimaal 50 cm te zijn, waarbij 55 cm zelfs wordt aangeraden. In de hoogste stand is deze afstand 20 tot 30 cm, ideaal voor baby’s die nog niet zelfstandig kunnen zitten of omrollen.

Bij de keuze van een matras moet rekening gehouden worden met de voorschriften van het ledikant, zoals de maximale dikte. Verder is het belangrijk dat eventuele klapbare of verwijderbare zijwanden kindveilig zijn. VeiligheidNL biedt nuttige richtlijnen en een handige video over veilig slapen, wat ouders helpt bij het creëren van een veilige en comfortabele slaapomgeving voor hun baby. Dit alles maakt het ledikant tot meer dan alleen een bed; het is een beschermende en stimulerende ruimte waarin een kind veilig kan groeien en ontwikkelen.

Tip: Overweeg een meegroeibed – Een type kinderbed dat meegroeit met je kind, dankzij verstelbare onderdelen die de grootte van het bed aanpassen aan de groei van het kind. Dit biedt een praktische en kosteneffectieve oplossing voor ouders, omdat hetzelfde bed meerdere jaren gebruikt kan worden. Door zijn aanpasbaarheid bevordert een meegroeibed ook een vertrouwde en comfortabele slaapomgeving voor het kind gedurende verschillende groeifasen.

Kies voor een ledikant met een verstelbare lattenbodem.

Kies voor een ledikant met een verstelbare lattenbodem, zodat je jouw baby eenvoudig uit het bed kunt tillen.

2. De overgang naar een peuterbed

Wanneer een kind zich ontwikkelt en groeit, komt er een moment dat de overstap naar een peuterbed en naar een volwaardige peuterkamer onvermijdelijk wordt. Deze verandering markeert een nieuwe fase in het leven van een kind, een fase van groeiende onafhankelijkheid en mobiliteit. Het peuterbed, vaak kleiner dan een regulier eenpersoonsbed maar groter dan een ledikant, vormt de perfecte tussenstap. Dit bed is niet alleen aangepast aan de grootte van het kind, maar ook aan zijn of haar ontluikende behoefte aan zelfstandigheid. Met lagere zijkanten dan een ledikant, biedt het peuterbed een eenvoudige en veilige manier voor kinderen om zelf in en uit bed te klimmen.

De beslissing om over te stappen naar een peuterbed hangt vaak samen met de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Meestal vindt deze overgang plaats rond de leeftijd van twee tot drie jaar, wanneer het kind fysiek te groot wordt voor het ledikant of wanneer het de vaardigheid ontwikkelt om er zelf uit te klimmen. Hierbij is veiligheid van cruciaal belang: een peuterbed is laag bij de grond om het risico op letsel bij het vallen te minimaliseren en de zelfstandigheid van het kind te vergroten.

Ben je fan van Montessori? Overweeg dan een montessori bed, geïnspireerd op de Montessori onderwijsfilosofie. Het is een laag bij de grond gelegen bed dat zelfstandigheid en veiligheid voor kinderen bevordert. Het eenvoudige ontwerp stimuleert autonomie, doordat kinderen gemakkelijk zelf in en uit bed kunnen stappen.

Bij het kiezen van een peuterbed is het belangrijk om rekening te houden met zowel de afmetingen van het bed als de veiligheidseisen. Zoals bij alle kindermeubels, moet het bed stevig en duurzaam zijn en moeten scherpe randen en gevaarlijke openingen vermeden worden. Een peuterbed moet een veilige, knusse en uitnodigende ruimte bieden, waar het kind zich zowel overdag als ’s nachts op zijn gemak voelt.

De standaardafmetingen van een peuterbed kunnen variëren, maar ze zijn typisch ontworpen om een matras te passen die iets groter is dan die van een ledikant, maar kleiner dan die van een eenpersoonsbed. De meest voorkomende maat voor een peuterbedmatras in Nederland en België is ongeveer 70 cm breed en 140 tot 160 cm lang. Dit maakt het peuterbed ideaal voor kinderen die uit hun ledikant gegroeid zijn, meestal rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar, tot ongeveer 5 of 6 jaar, afhankelijk van de groei van het kind.

Deze overgang is ook een uitgelezen kans om het kind bij het proces te betrekken, bijvoorbeeld door samen een bed uit te kiezen of door het beddengoed te personaliseren. Dit helpt bij het creëren van een positieve associatie met het nieuwe bed en bevordert een vlotte overgang van het vertrouwde ledikant naar een nieuw en spannend peuterbed. Met de juiste voorbereiding en keuze kan de overstap naar een peuterbed een plezierige en opwindende ervaring zijn voor zowel kind als ouders.

In de eerste configuratie kan het Sebra Kili bed gebruikt worden als een ledikant voor baby's. Naarmate het kind groeit, kan het bed worden uitgeschoven tot een peuterbed en uiteindelijk tot een eenpersoonsbed voor oudere kinderen.

In de eerste configuratie kan het Sebra Kili bed gebruikt worden als een ledikant voor baby’s. Naarmate het kind groeit, kan het bed worden uitgeschoven tot een peuterbed en uiteindelijk tot een eenpersoonsbed voor oudere kinderen.

Tekenen dat je kind klaar is voor de overgang naar een peuterbed

Tekenen dat je kind klaar is voor de overgang naar een peuterbed Indien je merkt dat je peuter het volgende doet, is het waarschijnlijk tijd voor de overstap:

 • Ze klimmen met succes uit hun wieg.
 • Hun borstkas komt boven de rand van de wieg uit. Zelfs als ze nog niet klimmen, is het tijd om na te denken over een bed wanneer de borst van je kind – gewoonlijk wanneer ze ongeveer 91 cm lang zijn – op dezelfde hoogte is als de bovenkant van de wiegrand.
 • Ze tonen interesse in een ‘groot kind bed’. Als je kind aangeeft klaar te zijn om uit de wieg te gaan, is dat een goed teken dat ze cognitief en emotioneel klaar zijn voor de overgang.
 • Ze zijn ’s nachts volledig zindelijk, of zijn daarmee bezig. Vaak komt nachtzindelijkheid na de zindelijkheid overdag. Maar zodra ze geen luiers of trainingsbroekjes meer dragen tijdens het slapen, hebben ze makkelijke toegang tot het toilet nodig.

Wat als de overgang niet soepel verloopt? Sommige peuters zijn gewoon nog niet klaar voor een peuterbed, en dat is oké. Het vereist een bepaalde mate van cognitieve ontwikkeling om te begrijpen dat een bed denkbeeldige grenzen heeft waarbinnen ze moeten blijven. Je kind is mogelijk nog niet klaar voor een peuterbed als ze:

 • Opeens lang doen over in slaap vallen ’s nachts.
 • Meerdere keren per nacht uit bed komen.
 • Beginnen rond te dwalen in huis.

Net zoals bij zindelijkheidstraining, kan het soms helpen om een stap terug te doen en de luiers – of in dit geval, de wieg – terug te brengen en het later opnieuw te proberen. Zorg er alleen voor dat het terugbrengen van de wieg niet wordt gepresenteerd als een stap terug in de ontwikkeling of als een straf.

Dit peuterbed heeft een veilig hekje, maar ook een opening, zodat het kind eenvoudig zelf uit bed kan komen.

Dit peuterbed heeft een veilig hekje, maar ook een opening, zodat het kind eenvoudig zelf uit bed kan komen.

Tips voor een soepele overgang

De overgang van een ledikant naar een peuterbed is een grote stap voor zowel kinderen als ouders. Het markeert een fase van groeiende onafhankelijkheid voor het kind, maar kan ook gepaard gaan met uitdagingen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet, die kunnen helpen om de overgang soepeler en minder stressvol te maken:

 • Plaatsing van het bed: Zet het nieuwe bed op de plek waar voorheen het ledikant stond. Overweeg om de vertrouwde wiegdekens nog even te gebruiken, zelfs als ze te klein zijn, voor een gevoel van geborgenheid. Vergeet niet om een bedhekje te plaatsen als het bed daar niet al mee is uitgerust.
 • Betrek je kind bij de keuze: Laat je peuter meehelpen met het uitzoeken van het nieuwe bed, of benadruk de geschiedenis van een erfstuk bed, zoals: “Dit was het bed van je neefje, en nu is het van jou!”
 • Keuze van beddengoed: Ga samen op zoek naar nieuw beddengoed met favoriete figuren van je kind en stimuleer hen om hun ‘grote-kinderbed’ te tonen aan vrienden en familie. Zorg voor een veilige matras die bij het nieuwe bed past.
 • Timing is belangrijk: Zorg ervoor dat de overgang naar het bed niet samenvalt met andere grote veranderingen in het leven van je kind, zoals zindelijkheidstraining of de komst van een nieuwe baby.
 • Stel fysieke grenzen in: Laat je kind weten dat ze in bed moeten blijven als de lichten uitgaan. Een ‘onzichtbare poort’ kan helpen om de regels te verduidelijken. Blijf consequent en breng ze terug naar bed als ze eruit komen.
 • Handhaaf de routine: Houd de bedtijdroutine consistent. Bad, tandenpoetsen en voorlezen blijven zoals ze waren in de tijd van het ledikant.
 • Blijf consequent: Af en toe afwijken mag, zoals wanneer je kind ziek is, maar probeer zoveel mogelijk aan het plan te houden. Routine biedt zowel jou als je kind houvast.
 • Zorg voor comfort: Een nieuw nachtlampje of een lichtje in de gang kan helpen als je kind bang is in het donker. Een knuffeldier of een ander troostobject kan ook helpen.
 • Beloon goed gedrag: Complimenteer je kind als het de hele nacht in bed blijft. Het gebruik van beloningen of andere stimulansen is aan jou.
 • Geef niet op: Als de overgang moeilijk verloopt, geef dan niet meteen op. Moedig je kind aan om het bed te blijven proberen. Als het na een paar dagen nog steeds niet lukt, breng dan het ledikant terug zonder het te presenteren als een straf, en probeer het later opnieuw.

3. Op naar een groter bed: Wanneer en waarom?

Naarmate kinderen ouder worden, groeien ze vaak uit hun peuterbed. Dit is een natuurlijk moment om na te denken over de overstap naar een groter bed. Deze verandering is niet alleen een kwestie van fysieke groei; het is ook een teken van rijping en de ontwikkeling naar meer zelfstandigheid. De keuze voor een groter bed gaat hand in hand met de groeiende persoonlijkheid en behoeften van het kind.

De timing voor deze overgang varieert: sommige kinderen zijn klaar voor een groter bed rond de leeftijd van vijf jaar, terwijl anderen misschien pas later deze stap zetten.Deze belangrijke stap in de groei van het kind hangt niet alleen af van hun leeftijd, maar ook van specifieke fysieke indicatoren zoals lengte en gewicht. Zo kan een kind dat sneller groeit of een bovengemiddeld gewicht heeft, eerder toe zijn aan een groter bed. Over het algemeen kan worden overwogen om over te stappen naar een groter bed als een kind een lengte van ongeveer 120 cm bereikt of een gewicht dat het comfort in een kleiner bed beperkt. Naast deze fysieke factoren speelt ook het gevoel van comfort en zelfstandigheid een rol. Een groter bed biedt niet alleen meer bewegingsruimte, maar ook een gevoel van volwassenheid en onafhankelijkheid voor het kind.

Bij het kiezen van een groter bed is het belangrijk om een balans te vinden tussen huidige behoeften en toekomstige groei. Een eenpersoonsbed kan een lange-termijn investering zijn, gezien het vele jaren mee kan gaan. Hierbij is het essentieel om te letten op kwaliteit, comfort en veiligheid. Een stevig frame, een kwaliteitsmatras en de juiste afmetingen zorgen ervoor dat het bed zowel praktisch als comfortabel is.

Deze overgang biedt ook een uitgelezen kans om de slaapkamer van het kind opnieuw in te richten en aan te passen aan zijn of haar veranderende smaak en interesses. Het kiezen van een groter bed is meer dan alleen een praktische beslissing; het is een belangrijke stap in de groei naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid van het kind. Met zorg en aandacht voor de individuele behoeften van het kind, kan deze overgang een positieve en opwindende ervaring zijn, waarbij het kind zich gewaardeerd en ondersteund voelt in zijn of haar groeiende onafhankelijkheid

Is jouw baby, peuter of tiener toe aan een nieuw bed? Kinderbedden kopen voor alle leeftijden kan Bij Eurobedden.nl – van peuterbedden tot stapelbedden en hoogslapers tot tweepersoonsbedden.

Een volwaardige eenpersoonsbed met opbergruimte is altijd handig.

Een volwaardig eenpersoonsbed met opbergruimte is altijd handig.

Tot slot

Als we het pad van de groei van onze kinderen volgen, van de veilige cocon van het ledikant tot de onafhankelijke ruimte van een groter bed, doorlopen we een reeks belangrijke mijlpalen. Elke overgang, van het ledikant naar het peuterbed en uiteindelijk naar een bed voor grotere kinderen, is een teken van ontwikkeling en groei, zowel fysiek als emotioneel. Het kiezen van het juiste bed op het juiste moment speelt een cruciale rol in de ondersteuning van deze groei. Het gaat niet alleen om het vinden van een bed dat past bij de grootte en het gewicht van het kind, maar ook om het creëren van een veilige, comfortabele en uitnodigende ruimte waarin het kind zich zelfverzekerd en geborgen voelt. Door deze beslissingen met zorg en aandacht te nemen, bieden we onze kinderen een fundament van comfort en veiligheid, essentieel voor een gezonde ontwikkeling en gelukkige kinderjaren. Laten we deze momenten koesteren en onze kinderen ondersteunen in elke stap van hun wonderbaarlijke reis naar volwassenheid.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.