Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

trap veilig maken voor je 60 ouders 9x tips
Wooninspiratie

Trap veilig maken voor je 60+ ouders – 9x Tips


Maak jij je zorgen over de veiligheid van je ouders, die nog steeds in dezelfde meerlaagse woning wonen waar jij bent opgegroeid? In dit artikel geven we je tips over verschillende maatregelen die je kunt treffen om het traplopen veiliger te maken.

Veel ouderen verhuizen op een gegeven moment naar een andere woning. Dit kan een ouderenwoning of seniorenwoning zijn, of in ieder geval een woning waarbij ze geen trappen meer hoeven te lopen. Maar er zijn ook genoeg ouderen die nog steeds in dezelfde meerlaagse woning wonen.

Geldt dat ook voor jouw ouders, en maak jij je zorgen over de veiligheid van je ouders in hun huidige huis? In dit artikel geven we je tips over verschillende maatregelen die je kunt treffen om het traplopen voor je ouders veiliger te maken.

Lees ook: Trap ideeën: van soorten trappen tot trapbekleding en decoratie!

Tip 1: Trapleuning en handgrepen

Zorg ervoor dat er aan beide zijden van de trap stevige leuningen zijn, zodat je ouders extra steun hebben tijdens het traplopen. Controleer regelmatig of deze leuningen goed vastzitten en overweeg het toevoegen van extra handgrepen op strategische plekken zoals bij het begin en einde van de trap. Kies comfortabele leuningen die goed vast te pakken zijn en installeer ze op een hoogte tussen de 85 en 95 centimeter van de trede.

trap veilig maken trapleuning ouderen

Tip 2: Antislipmateriaal

Breng antislip strips of tape aan op de treden van de trap om uitglijden te voorkomen en zorg ervoor dat de treden vrij zijn van losse tapijten of andere items die een val kunnen veroorzaken. Dit helpt om de kans op ongelukken aanzienlijk te verminderen, vooral bij oudere mensen die misschien minder stabiel op hun voeten staan. Nog beter is om de trap te bekleden met tapijt.

Tip 3: Verlichting

Installeer goede verlichting boven de trap en zorg ervoor dat er geen donkere plekken zijn. Overweeg het gebruik van bewegingssensorlampen, zodat de verlichting automatisch aangaat wanneer iemand de trap nadert. Dit verbetert de zichtbaarheid en helpt valpartijen te voorkomen.

Tip 4: Traplift

Overweeg het installeren van een traplift als je ouders moeite hebben met het traplopen. Hoewel dit een aanzienlijke investering kan zijn, verhoogt het de veiligheid en onafhankelijkheid aanzienlijk door hen een veilige manier te bieden om tussen verdiepingen te bewegen zonder het risico van vallen. Een betrouwbaar merk om te overwegen is Otolift.

Otolift staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke en comfortabele trapliften die in vrijwel elk type trap kunnen worden geïnstalleerd, of het nu gaat om rechte, gebogen, smalle of brede trappen. Hun modellen, zoals de Otolift Modul-Air, zijn ontworpen met oog voor zowel veiligheid als esthetiek, zodat ze naadloos in het interieur van het huis passen. Bovendien biedt Otolift een uitstekende service en garantie, wat bijdraagt aan een zorgeloze ervaring voor jouw ouders.

Tip: Het kan een goed idee zijn om voor een gebruikte traplift te gaan. Tweedehands trapliften. zijn niet alleen een stuk goedkoper, het is natuurlijk ook beter voor het milieu.

trap veilig maken ouderen

Tip 5: Hulpmiddelen

Plaats duidelijke, niet-gladde markeringen op de randen van elke trede om beter zicht te hebben op de treden en gebruik een traphekje om te voorkomen dat mensen met evenwichtsproblemen per ongeluk de trap oplopen. Deze hulpmiddelen vergroten de veiligheid door het risico op misstappen en vallen te verminderen.

Tip 6: Huisindeling aanpassen

Herzie de huisindeling en overweeg het creëren van een slaapkamer en badkamer op de begane grond om de noodzaak om de trap te gebruiken te minimaliseren. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan de veiligheid en comfort van je ouders, doordat ze minder vaak de trap op en af hoeven te gaan.

Tip 7: Regelmatige inspectie

Controleer regelmatig de staat van de trap, leuningen en antislipmaterialen om er zeker van te zijn dat alles in goede staat verkeert en goed functioneert. Door periodieke inspecties kunnen slijtage en potentiële gevaren tijdig worden opgemerkt en verholpen, wat bijdraagt aan een veilige omgeving voor je ouders.

Tip 8: Opruimen van obstakels

Zorg ervoor dat de trap altijd vrij is van obstakels zoals schoenen, speelgoed of andere spullen die een valpartij kunnen veroorzaken. Een opgeruimde trap vermindert het risico op struikelen en draagt bij aan een veiligere leefomgeving voor je ouders.

Tip 9: Medische alarminstallaties

Overweeg het installeren van medische alarmknoppen op verschillende plaatsen in huis, inclusief in de buurt van de trap, zodat hulp snel kan worden ingeroepen in geval van een val. Dit biedt een extra laag veiligheid en geruststelling voor zowel je ouders als jezelf.

senioren alarm trap

Advies

Deze tips kunnen helpen om het traplopen veiliger te maken voor je ouders. We raden echter aan om ook andere kanalen te raadplegen. Zo hebben veel gemeenten en woningcorporaties speciale programma’s en adviseurs, zoals het Wmo, die je kunnen helpen met woningaanpassingen voor ouderen. Ze kunnen advies geven over subsidies en regelingen voor het aanpassen van de woning.

 

 

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.