Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

tips verbeteren wifi verbinding
Wooninspiratie

10x Tips voor het verbeteren van je wifi verbinding


Niets is irritanter dan een trage wifi verbinding. Een langzame wifi verbinding is zelfs erger dan helemaal geen wifi verbinding. En het erge is dat iedereen er ooit mee te maken heeft gehad. Daarom hebben wij een lijst met tips samengesteld om je wifi verbinding te verbeteren in huis. Niet geschoten is immers altijd mis. Op naar een voor altijd snelle wifi verbinding!

1. Nieuwe router

Is je router ouder dan zes jaar? Dan is de kans groot dat je een verouderde router hebt. Als je nog steeds een oudere 802.11g- of 802.11n-router gebruikt, ook wel bekend als ‘Wireless G’ of ‘Wireless N, dan is het tijd om te upgraden naar iets nieuws. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw netwerk zo snel en betrouwbaar mogelijk is, is het gebruik van up-to-date hardware.

2. Koop een wifi adapter voor uw oudere laptop

Als je een oude laptop hebt waar je gewoon geen afstand van kunt doen, dan kan je een wifi adapter kopen die je op je laptop kunt aansluiten via de USB poort. Een wifi adapter is een gemakkelijke manier om de wifi verbinding te verbeteren.

3. Plaats de router op een goede plek

Routers zijn wellicht lelijk, maar het is ook niet verstandig om het in een kast te verbergen. Voor een optimale wifi-verbinding is het aan te raden om de router op een open en zo hoog mogelijke plek, waar je de de antennes kunt verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld op een hoge kast zijn. Wat ook een goed idee is, is om de router hoog aan de muur op te hangen. Zorg er daarnaast voor dat het een centrale plek in huis krijgt, zodat je overal in huis kunt profiteren van een snelle internetverbinding.

wifi verbinding verbeteren tip router ophangen muur

Er zijn speciale kastjes verkrijgbaar, voor het ophangen van de router aan de muur.

4. Gebruik een minder druk draadloos wifi kanaal

Als je buren hebt, kunnen hun routers en toegangspunten de jouwe verstoren en het signaal verslechteren. Draadloze routers kunnen op een aantal verschillende kanalen werken. Je kunt het al raden, het kanaal met de minste interferentie heeft de snelste wifi verbinding. Hoewel een goede moderne router automatisch het beste kanaal voor je kan kiezen, kan het toch een goed idee zijn om dit te controleren. Gebruik een tool zoals de Wifi Analyser app om te zien waar je wifi-netwerk ten opzichte van dat van anderen valt. Als blijkt dat er een traag kanaal is gekozen, kan je die handmatig aanpassen.

5. Een goede wifi beveiliging is super belangrijk

Dit is een hele belangrijke, zorg ervoor dat je wifi verbinding altijd goed beveiligd is. Naast dat er gegevens van je gestolen kunnen worden, kan je wifi verbinding ook heel traag worden. Hieronder vind je een aantal beveiligingstips:

  • Houd de firmware van de router up-to-date;
  • Gebruik WPA2-codering voor de wachtwoorden van je wifi-netwerken;
  • Wijzig de standaardaanmeldingsnaam en het wachtwoord van de router;
  • Schakel WPS uit tenzij je de router kunt configureren;
  • Gebruik een andere DNS-service dan die van je ISP;
  • Schakel alle ‘beheer op afstand’ uit die de router aanbiedt.

6. Verbeter de wifi verbinding met firmware van derden

Een andere geweldige manier om je wifi verbinding te verbeteren is om je router te hacken en firmware van derden zoals DD-WRT of OpenWrt te installeren. Je krijgt niet alleen heel veel beveiligingsfuncties en andere verbeteringen om mee te spelen, maar je kunt misschien ook het zendvermogen van je router verhogen (als je dat niet kunt via de standaardfirmware). Dit kan gevaarlijk zijn voor je router, maar de meeste routers kunnen een toename tot 70 mW verwerken zonder problemen te veroorzaken, en je krijgt (hopelijk) een kleine prestatieverbetering in het proces.

7. Kies een ander frequentieband

De meeste mensen gebruiken 2,4 GHz-frequentieband. Zijn jouw apparaten geschikt voor een andere frequentieband, dan kan je proberen om te switchen naar 5 GHz. Dit werkt niet voor alle apparatuur, maar als jouw apparaat er wel geschikt voor is, dan kan de wifi verbinding een stuk sneller zijn. De twee frequenties hebben meestal verschillende wachtwoorden. Deze wachtwoorden vind je vaak aan de onderkant van de mediabox.

8. Een access point installeren

Als het bereik van de router tegenvalt, dan zou je ook een access point kunnen installeren met een hoger zendvermogen. Dit is een goede oplossing als je bijvoorbeeld in een groot huis woont met meerdere verdiepingen. Het doel met een access point is het vergroten van het wifi-netwerk, en daarmee ook het verbeteren van de wifi verbinding door het hele huis. Het voordeel is dat het installeren van een access point heel eenvoudig is. Het enige wat je moet doen is het access point aan je router verbinden met een kabel. De kabel sluit je aan in één van de LAN-poorten van je router. That’s it!

9. Mesh-systeem

Als je een groot huis hebt of een huis met een ongewone indeling, is de kans groot dat je te maken hebt met wifi-dode zones. Een mesh-systeem zou de oplossing kunnen zijn om de draadloze verbinding in huis te verbeteren. Met mesh-systeem bouw je een netwerk in huis waarbij alle units van het wifi-signaal met elkaar zijn verbonden. Het wifi-signaal wordt tussen al deze units gecommuniceerd. Hierdoor heb je een beter bereik dan met alleen router. Bij een mesh-netwerk wordt er één routerunit aangesloten op de modem, die het signaal doorstuurt naar de bijhorende satellieten. Mesh-routers zijn de nieuwste technologie-upgrade voor wifi-thuisnetwerken. Mesh-netwerken worden al jaren gebruikt op grote plaatsen waar een veilig netwerk van cruciaal belang is, zoals militaire bases en bedrijven. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een mesh-systeem in huis.

wifi verbinding verbeteren tip google wifi routers

De populaire Google wifi routers voor het aanleggen van een mesh-netwerk in huis.

10. Check je internetprovider en abonnement

En last but nog least, je internetprovider! Het is sowieso een goed idee om kritisch te kijken naar je huidige internetprovider en abonnement. Als je dat een tijdje niet meer hebt gedaan, dan is de kans groot dat je teveel betaalt voor hetgeen wat je krijgt. Aan de andere kant is goedkoop internet ook niet altijd de beste keus. Vergelijk de soortgelijke abonnementen van verschillende providers om erachter te komen, waar je de beste prijs kwaliteitverhouding krijgt. Neem een kijkje op de website van Internet vergelijken om alle Nederlandse providers met elkaar te vergelijken.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.