Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Tuin inspiratie

Sfeervol je tuin inrichten in de winter


Je hebt al zo vaak jaloers gekeken naar de tuin bij buren en vrienden. Daar sprankelt de kerstverlichting, ziet het gazon nog keurig groen en staan de winterbloemen te bloeien. Daar hangen de mooiste decoraties aan de schutting, ziet alles er tiptop uit en kun je echt van de tuin genieten. Dan kijk je weer eens even naar je eigen tuin: donker, koud, grauw en kil. Geen bloeiende planten, alleen maar kale takken. Geen mooie decoraties, alleen nog een versleten lampjesslinger die het allang niet meer doet. Natuurlijk, als het voorjaar wordt en je de tuin weer lekker vrolijk gaat inrichten om buiten te zitten, dan is het wel weer leuk. Maar nu… En dan weet je het: het is tijd om ook jouw tuin sfeervol in te richten in de winter!

Begin met de schutting

Het grootste item in de tuin waar je telkens tegenaan kijkt, is de schutting. Misschien is jouw schutting al aardig versleten aan het raken of heb je hem al jaren niet meer onderhouden. In elk geval: als je een houten schutting hebt, moet je die eigenlijk elk jaar in de olie zetten en om de twee jaar beitsen om hem mooi te houden. Heb je dat er niet voor over? Dan kun je beter kiezen voor een composiet schutting. Deze schutting lijkt qua look en uitstraling op een keurig verzorgde houten schutting, maar bestaat in feite voor 50% uit kunststof vezels. Dat zorgt ervoor dat je hem nooit hoeft te schuren, oliën of beitsen. In plaats daarvan borstel je hem in het voorjaar en het najaar een keer schoon en voila: een prachtige schutting die er altijd netjes bij staat! De composiet schuttingplanken krijgen geen groene uitslag, ze verkleuren niet en ze zien er ook in de winter gezellig en sfeervol uit. Zeker met wat mooie (kerst) decoraties erop.

Schud de borders op

De borders zijn een tweede punt van aandacht in de winter. Je kunt er bijvoorbeeld een aantal mooie winterbloeiers in plaatsen. Sowieso is het mooi om een aantal wintergroene planten toe te voegen, zodat de tuin ook in de winter groen en sfeervol blijft. Denk daarbij aan grassoorten, buxusplantjes of hulststruiken. Verder is het leuk om bloembollen te planten, die je zo verdeelt dat er elke maand een aantal bloemsoorten bloeien. Er zijn verrassend veel bloemen die ook in de winter bloeien. Wil je je borders niet ‘wakker maken’ nu ze winterklaar zijn? Dan hou je ze gewoon zoals ze zijn en fleur je de boel op met bloempotten en bloembakken. Vooral potten met hyacinten en krokussen zijn erg leuk wanneer de winter langzaam plaats maakt voor de lente.

Maak het grasveld netjes

Je grasveld ziet er soms wat dood uit. Toch kun je ook in de winter zorgen dat de boel netjes is. Steek de kantjes netjes af en loop er niet teveel overheen wanneer het gras nat is. Is jouw gras echt alleen nog maar een droevige, modderige gele bende? Dan is kunstgras jouw oplossing. Dat ziet er altijd goed uit en is vaak niet van echt te onderscheiden. Ziet het grasveld bij jouw buren / vrienden / familie altijd zo mooi uit, ook in de winter? Nooit dode plekken, onkruid of andere gazon-bedervers? Kijk dan maar eens goed: de kans is groot dat zij ook kunstgras hebben liggen!

Winterdecor

Er zijn prachtige, gezellige winter decoraties voor de tuin beschikbaar. Op een groot grasveld kun je bijvoorbeeld een mooi vogelhuisje zetten. Verder zijn er veel houten decoraties die je in de tuin kunt gebruiken en ook voor een veranda zijn er allerlei leuke decoraties te vinden. En wat dacht je van mooie kerstverlichting om de boel gezelliger te maken? Als er íets is dat een tuin in de winter sfeervol maakt, dan is het wel twinkelende kerstverlichting! Let wel even op dat je verlichting waterdicht is, want anders kun je er maar kort van genieten. Weet je wat trouwens ook bijzonder sfeervol is? Buitenfakkels, die je met echte vlammen kunt laten branden langs je tuinpad. Ook prachtig als je lekker binnen staat met een kop warme chocolademelk en door het raam naar buiten kijkt naar die gezellige, sfeervolle tuin!

Een tuin winterklaar maken is meer dan alleen zorgen dat alles gesnoeid en netjes is. Je zorgt er ook voor dat de tuin gezellig en sfeervol blijft, juist in de donkere maanden. We worden toch al snel wat somber van het grijze weer en de kou die ons naar binnen jaagt. Daarom is het belangrijk om de tuin goed bij te houden, zodat je weer vrolijk wordt als je daar naar kunt kijken. Er is niet eens veel werk voor nodig: met wat kleine aanpassingen is jouw tuin zó gezellig en sfeervol dat je buren komen vragen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply