Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Houten zweefdeurkast wild eiken
Kasten

Hoe stel ik een kledingkast op maat samen?


Ben jij klaar met die standaard kledingkasten en wil je eens écht iets unieks in huis halen? Dan weet ik precies waar jij naar opzoek bent, namelijk een kledingkast op maat. Door helemaal zelf een kast samen te stellen weet je zeker dat hij perfect past bij jou en de stijl van je slaapkamer. Vaak zie je toch dat de ‘standaard’ kledingkasten nét niet in het plaatje passen. Met een kledingkast op maat is dit verleden tijd. Maar hoe pak je dit precies aan? Waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Vraag jezelf dit af ….

Om te beginnen moet je natuurlijk een bedrijf/webshop vinden die je de vrijheid geeft om een kast helemaal naar jouw wensen samen te stellen. Slaapkamerweb bijvoorbeeld biedt je de mogelijkheid om door middel van een intuïtieve kastentool, online, jouw droomkast samen te stellen. Zo zie je per stap hoe de kast eruit komt te zien en wat je hiervoor betaald.

Nou begrijp ik heel goed dat je hier direct mee aan de slag wilt gaan. Maar voordat je begint zijn er een aantal dingen die je je van tevoren moet afvragen:

  • Hoeveel kastruimte heb ik nodig?
  • In welke ruimte (en welke interieurstijl) wordt de kast geplaatst?
  • Hoeveel van mijn kleding ga ik ophangen en wat vouw ik op?
  • Waar plaats ik de kledingkast?

Kastruimte

Hoeveel kastruimte heb ik nodig?
Gemiddeld is een kledingkast voor één persoon ongeveer 150 tot 250cm breed. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid kleding die je hebt. Over het algemeen hebben vrouwen meer kleding dan mannen. Een ‘gemiddelde’ man zou daarom voldoende moeten hebben aan 150cm, terwijl een vrouw weer meer richting de 250cm breedte gaat. Probeer voor jezelf in te schatten tot welke categorie jij behoort en meet je huidige kledingkast ook op.

Stijl van de kast

In welke ruimte (en welke interieurstijl) wordt de kast geplaatst?
Weet jij al waar je je nieuwe kledingkast op maat gaat plaatsen? Is dat gewoon in je slaapkamer, of plaats je hem toch op de overloop? Misschien heb je zelfs wel een hele kamer ‘over’ waar je de kledingkast wilt plaatsen.

Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over waar de kast komt te staan. Je wilt natuurlijk dat je nieuwe kast perfect aansluit bij de rest van je interieur. Zo creëer je één mooi geheel. Doordat je (waarschijnlijk) verschillende stijlen in je huis hebt is het dus raadzaam om van tevoren te bedenken waar die komt te staan, en hier je ontwerp op aan te passen.

op maat gemaakte kledingkast

kledingkast op maat

Hangrekken en legplanken

Hoeveel van mijn kleding ga ik ophangen en wat vouw ik op?
Naast dat je het uiterlijk van je kledingkast kunt aanpassen is het bij een kledingkast op maat ook mogelijk om de interne indeling aan te passen. Zo kan je de kledingkast nóg beter laten aansluiten bij je wensen en smaak! Het gros van de interne indeling van je kledingkast zal bestaan uit hangrekken en legplanken (‘speciale’ onderdelen zoals een pantalonhouder, schoenenrek, e.d. zijn ook mogelijk). Je doet er dus goed aan om van tevoren te bedenken wat voor kleding je het meeste draagt en je kledingkast hierop aan te passen!

kledingkast op maat maken

Plaats van de kast

Als laatste moet je nadenken over waar in de kamer je precies de kledingkast wilt gaan plaatsen. Afhankelijk hiervan kan je namelijk de nodige aanpassingen aan de kast verrichten. We geven je hieronder twee voorbeelden:

  • Schuin dak

Wanneer je kamer over schuine daken beschikt is de hoogte van de kledingkast erg belangrijk. Zorg ervoor dat de kast niet te hoog is en meet vanaf de grond op hoe hoog die precies mag zijn. Misschien kom je dan toch tot de conclusie dat de kast in een andere ruimte geplaatst moet worden.

  • Beperkte ruimte

Niet iedereen heeft evenveel ruimte in zijn of haar slaapkamer. Gelukkig zijn er diverse typen kasten en is hier slim op in te spelen. Wil je de kledingkast tegen een bepaalde muur aan plaatsen, maar ben je bang dat de deur van je slaapkamer en de kast gaan botsen? Kies dan voor een kast met een schuifdeur in plaats van een draaideur. Is geen muur breed genoeg voor jouw (grote) kledingkast? Kies dan voor een hoekkast. Deze plaats je in een hoek, waardoor ook deze ruimte benut wordt en je de kast kunt ‘verdelen’ over je muren.

Denk goed na over deze vier vragen en je kunt, zonder voor verassingen te komen staan, helemaal je gang gaan met het samenstellen van jouw droomkast op maat!

kledingkast op maat

kledingkast op maat

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.