Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

herenhuis maatwerk eikenhout interieur
Binnenkijken Modern interieur Scandinavisch interieur

In dit volledig gerenoveerde herenhuis is maatwerk eikenhout als rode draad gebruikt door het interieur


Starling Architecture en Emily Lindberg Design, twee studio’s uit New York, hebben een herenhuis in Brooklyn gerenoveerd voor een jong gezin. Ze hebben twee woningen samengevoegd tot één woning en deze verbonden door het gebruik Europees eikenhout. Kom binnenkijken in deze prachtig ontworpen woning, waar de natuurlijke schoonheid van hout wordt gevierd.

Voor een jong gezin in Brooklyn, New York, was het een mooi gelegenheid om hun huis uit te breiden voor hun gezinsuitbreiding. Starling Architecture en Emily Lindberg Design werkten samen aan het project en transformeerden het oorspronkelijke herenhuis tot een ambachtelijk huis dat wordt gekenmerkt door vloeiende vlakken van naadloos hout, verfijnde latten en onberispelijk maatwerk.

Het oorspronkelijke huis was vrij kaal en de indeling was erg versnipperd. Het was voornamelijk wit gips, zonder enige ontwerpelementen. De architecten zochten naar een manier om de ruimte te verheffen, een gevoel van warmte door het hele huis te creëren en een ontwerptaal te ontwikkelen die alle ruimtes met elkaar zou verbinden. De oplossing werd gevonden in een palet dat wordt gedefinieerd door elegant, licht Europees eikenhout, geleverd door Madera – een specialistisch bedrijf dat naadloze houten ontwerpoplossingen ontwerpt en vervaardigt.

In de keuken is er gekozen voor eikenhouten kasten met een grijsmarmeren werkblad en keuken achterwand.

In de keuken is er gekozen voor eikenhouten kasten met een grijsmarmeren werkblad en keuken achterwand. Er is ook een eiland gecreëerd, waar je op de houten barkrukken aan kunt zitten.

Twee woningen samengevoegd

De opdrachtgevers – een stel in de dertig met drie jonge kinderen – woonden al geruime tijd in een tweegezinswoning in Brooklyn, New York, waarbij ze het hoofdhuis bewoonden en het tuinappartement verhuurden. Het oorspronkelijke verzoek was om het huis en het appartement samen te voegen tot een eengezinswoning met vier slaapkamers van in totaal 344 vierkante meter en een vestibule, werkruimtes en een eetkamer toe te voegen om het hele gezin en gasten te kunnen huisvesten.

Toen al snel duidelijk werd dat de vloer in de woonkamer moest worden vervangen, kozen de opdrachtgevers voor een lichte eikenhouten vloer voor een helder, natuurlijk gevoel. Ze waren dol op het brede formaat van de Madera-vloerplanken – deze waren de aanleiding om het materiaalpalet over de vier verdiepingen en de kelder door te trekken.

Een nieuwe uitkragende trap achter een lattenwand was essentieel voor een meer open, licht gevulde binnenruimte - en het bood een consistente ontwerpelement dat door het gedeelte van het huis snijdt.

Een nieuwe uitkragende trap achter een lattenwand was essentieel voor een meer open, licht gevulde binnenruimte – en het bood een consistente ontwerpelement dat door het gedeelte van het huis snijdt.

Nieuwe indeling

De uitkragende eikenhouten trap en het lineaire houten scherm doorkruisen de hele woning en creëren een gevoel van balans en harmonie. De eerste verdieping heeft de entreehal en de woonkamer, met een houten volume dat een vestibule, een toilet en een thuiskantoor herbergt; de tweede verdieping heeft een hal, een zitkamer, een met eikenhout beklede eetkamer en een keuken; de derde verdieping omvat de master bedroom en logeerkamer; en de vierde verdieping herbergt twee kinderkamers en badkamers. De houten trap en het scherm reiken zelfs tot in de raamloze kelder die ingrijpend is omgebouwd tot een uitnodigende speelruimte.

Op de eerste verdieping definiëren architecturale panelen van Madera een gang en creëren ze een volume voor de vestibule, het toilet, en het kantoor. Elk houten element is CNC-gefabriceerd en afgewerkt in België volgens de precieze specificaties van het ontwerp.

Op de eerste verdieping definiëren architecturale panelen van Madera een gang en creëren ze een volume voor de vestibule, het toilet, en het kantoor. Elk houten element is CNC-gefabriceerd en afgewerkt in België volgens de precieze specificaties van het ontwerp.

Hout als rode draad in het interieur

Dit opvallende scherm verenigt niet alleen de verschillende ruimtes, maar werd ook een rode draad in het gehele interieurontwerp, met een ritmische “hout en lat” taal die het maatwerk doorheen kenmerkt. Van de wand- en plafondbekleding die de eetkamer definieert als een gezellige ruimte, tot de op maat gemaakte zwevende nachtkastjes en houten panelen die de breedte van de master bedroom visueel vergroten. Het zorgt ervoor dat het gehele interieur een harmonieus geheel is geworden. In elke ruimte van het huis kom je in contact met het hout, maar het wordt op verschillende manieren gebruikt om verschillende effecten te creëren.

De uitdaging bij deze aanpak was echter het specificeren van hout dat zou overeenkomen qua kwaliteit, karakter en afwerking. Dit potentieel probleem werd eenvoudig opgelost met een volledige reeks details die gecreëerd zijn door Madera, waaronder architecturale panelen, deuren, maatwerk en meubels die naadloos passen bij de brede plankenvloeren en trappen.

Naarmate het verzoek zich ontwikkelde, evolueerde ook de indeling van het huis. De keuken, die eerder een donkere ruimte in het midden van het huis was, werd naar de zuidgevel verplaatst. Dit zorgde voor veel natuurlijk licht en een meer open toegang tot de eethoek, waardoor er een plezierigere ruimte ontstond om samen te komen.

De op maat gemaakte houten eetbank biedt royale zitplaatsen en geïntegreerde opbergruimte. De gestoffeerde rugkussens zijn gemaakt van een gele stof van Rogers & Goffigon met een onregelmatig gedraaid weefsel dat perfect past bij de natuurlijke nerf in het eikenhout. De indrukwekkende, taps toelopende eettafel is vervaardigd uit één stuk walnoothout door meubelmaker Rowan Shaw-Jones en voegt een element van drama toe aan de overwegend lichte ruimte.

De op maat gemaakte houten eetbank biedt royale zitplaatsen en geïntegreerde opbergruimte. De gestoffeerde rugkussens zijn gemaakt van een gele stof van Rogers & Goffigon met een onregelmatig gedraaid weefsel dat perfect past bij de natuurlijke nerf in het eikenhout. De indrukwekkende, taps toelopende eettafel is vervaardigd uit één stuk walnoothout door meubelmaker Rowan Shaw-Jones en voegt een element van drama toe aan de overwegend lichte ruimte. In dit gedeelte zijn inbouwspotjes strak in het plafond verwerkt.

Het natuurlijke licht benadrukt ook het subtiele maar tastbare materiaalpalet – van de toonhoogte en nerf van het eikenhout, walnoot en essen, tot het gekamde pleisterwerk en leisteen in de entree, en het eigenzinnige kantoor dat bijna volledig bekleed is met kurk. Warme geeltinten en messingaccenten sluiten aan bij de gouden eikenhouten kleuren, terwijl tinten blauw zorgen voor dynamisch contrast.

In de master bedroom is met hetzelfde eikenhout een super mooi maatwerk hoofdbord gecreëerd, inclusief zwevend nachtkastje.

In de master bedroom is met hetzelfde eikenhout een super mooi maatwerk bed met hoofdbord gecreëerd, inclusief zwevend nachtkastje.

Fotografie: Eric Petschek

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.