Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

houten-vloer-grijs-schilderen
Wooninspiratie

Houten vloer lichtgrijs schilderen


Hier heb ik ontzettend veel binnenkijkers laten zien waarvan de houten vloer wit is geschilderd. Ik vind het prachtig. In onze oude woning hadden we ook een houten vloer, maar die hadden we alleen gelakt. Dat is ook erg mooi, en het heeft ten op zichte van een egale vloer een warmere uitstraling, maar we wisten al heel lang dat we voor onze nieuwe woning een egale vloer wilden hebben. Een gietvloer was helaas niet heel makkelijk te realiseren, omdat we op de bovenverdieping te maken hebben met een houten ondervloer. Dit zou wel in principe wel kunnen, maar het moet wel op een speciale manier gedaan worden. Omdat we geen zin hadden in nog meer extra gedoe, hebben we uiteindelijk gekozen voor een houten vloer, die we hebben laten schilderen.

schilderen-lamelparket

houten-vloer-ral-9002-grijswit

Nieuwe lampelparket schilderen

Voor de gehele woning, zowel boven in de woonkamer en de keuken als de slaapkamers, werd door de aannemers een lamelparket vloer gelegd. Alleen in de badkamer vind je tegels op de vloer. Veel mensen zullen het super zonde vinden om een nieuwe houten vloer te schilderen. Begrijpelijk ook wel, maar een egale vloer is nou eenmaal wat we super mooi vinden. Dus onze keuze stond eigenlijk al heel lang vast. We hadden gevraagd voor een onbewerkte vloer, omdat we de vloer daarna niet meer hoeven te schuren voordat we het zouden laten schilderen.

houten-vloer-lichtgrijs-schilderen

Ral wittinten en grijstinten

Hoewel we een witte houten vloer nog steeds heel erg mooi vinden, hadden we tóch besloten om die van ons lichtgrijs te schilderen. Wit is weer zo wit. De vloerenspecialist en schilder gaf aan dat we uit alle RAL kleuren kiezen. We gingen dus naar de bouwmarkt om de verschillende grijstinten in de RAL kleurenwaaier te bekijken. Aanvankelijk twijfelden we tussen twee tinten, namelijk RAL 7035 Lichtgrijs en RAL 7047 Telegrijs 4. Maar toen we bij de wittinten de RAL 9002 Grijswit hadden gezien, wisten we eigenlijk meteen dat we die wilden hebben.

Vloerverf op waterbasis

De vloerspecialist/schilder is op dinsdag 22 december gekomen om de gehele vloer te schilderen. Dit heeft hij gedaan met een speciale vloerverf op waterbasis die hij in Duitsland heeft laten mengen. Ze kwamen met twee man aan rond 9:00 uur in de ochtend aan en waren in de middag rond al 14:00. Verf op waterbasis droogt vrij snel en hierdoor konden ze eigenlijk direct al de tweede laag aanbrengen.

houten-vloer-schilderen

Drogen en uitharden

Hij gaf aan dat de de geschilderde vloer 24 uur nodig had om te drogen. Daarna konden we in principe wel met sokken eroverheen lopen. Omdat de vloer tien dagen nodig had om goed uit te harden, moesten we wel heel voorzichtig doen. Het was dan ook af te raden om met schoenen en vooral met hakken over de vloer te lopen.

De volgende dag om 14:00 uur gingen we naar de woning om het resultaat van de geschilderde vloer te bekijken. We schrokken een beetje, omdat we op veel plekken rare vlekken tegenkwamen. Dit kan niet de bedoeling zijn. We hebben foto’s gemaakt en doorgestuurd naar de schilder, maar ook voor hem was dit niet. Dit was nog nooit gebeurd, dus wist hij ook niet wat de oorzaak was.

houten-vloer-grijs-schilderen

Na wat onderzoek bleek het drogen van de vloer de boosdoener te zijn. Het bleek veel te droog zijn in de woning. We hebben de thermostaat op twintig graden staan en de woning was al vrij droog. Gelukkig staat kwaliteit hoog in het vaandel bij onze schilder en was hij zéker bereid om nog een extra derde laag aan te brengen, wat natuurlijk altijd geen kwaad kan. Dit keer heeft hij ook op aanraden van de verfspecialist de verf gemengd met een vertrager. Hierdoor is de verf ook een stukje dikker geworden en zou het resultaat iets dekkender zijn.

Op 3 januari kwamen ze weer langs om de derde laag aan te brengen. Ook dit keer kwamen ze om 9:00 aan, en omdat er slechts één laag nodig was, waren ze om 12:30 al klaar. We waren natuurlijk super benieuwd naar het resultaat, maar dat konden we de volgende dag pas zien als het gedroogd is.

De volgende dag kwamen we aan in de woning en zagen we tot onze grote blijdschap dat het resultaat nu wel heel mooi is. Yeah!

grijze-houten-vloer

Ideale luchtvochtigheid in huis

De schilder gaf ons nog wel het advies om luchtbevochtigers te nemen in elke ruimte van het huis. Je hebt namelijk te maken met hout en hout werkt op basis van de temperatuur. Een goede luchtvochtigheid in huis is niet alleen goed voor de houten vloer, maar bijvoorbeeld ook voor alle houten meubels en zelfs ook voor je eigen gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid, kan je last krijgen van geïrriteerde luchtwegen, lippen die barsten, droge ogen of soms zelfs huidklachten. En een hoge luchtvochtigheid kan weer schimmel veroorzaken in huis. En dat wil je al helemaal niet. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de veertig en zestig procent.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

1 Comment

  • Reply
    Patroon schilderen op houten vloer | Inrichting-huis.com
    31 juli 2017 at 11:00

    […] te schilderen in een kleurtje. Dat hebben we hier al vaak genoeg laten zien. En wij hebben onze houten vloer ook lichtgrijs geschilderd. Heel veel mensen vinden het zonde, maar wij vinden het gewoon mooi. We hebben er geen seconde […]

  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.