Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Klussen

Hanglamp aan het plafond verplaatsen


Een hanglamp aan het plafond verplaatsen, maar je weet niet hoe je dit het beste kunt doen? Geen probleem, op deze pagina laten we verschillende manieren zien hoe je jouw hanglamp aan het plafond op de exacte plek kunt krijgen, zoals jij het wilt hangen. Kijk snel verder en ga direct aan de slag!

Hanglampen zijn super populair in huis, voor boven de eettafel in de keuken, boven de salontafel of bijzettafel in de woonkamer, boven het bed of het nachtkastje in de slaapkamer, noem maar op. Hoewel veel mensen niet weten hoe hoog je een hanglamp boven een tafel moet hangen, is de positie van de hanglamp meestal wel duidelijk – namelijk exact in het midden boven de tafel of centraal in een kamer. Tóch komt het vaak genoeg voor dat mensen hun hanglamp niet op die centrale plek hebben hangen. Waarom vraag je je misschien af? Niet omdat ze het niet willen of omdat ze de huidige plek van hun hanglamp prima vinden, maar omdat ze niet weten hoe je de hanglamp aan het plafond kunt verplaatsen naar de gewenste plek.

Herken jij het probleem, en zou jij ook jouw hanglamp aan het plafond willen verplaatsen in jouw woonkamer, keuken, slaapkamer of hal? Aan de hand van verschillende inspiratie voorbeelden van mensen die hetzelfde probleem hebben, laten we zien op welke manier jij dat kunt doen.

hanglampen aan plafond verplaatsen

Methode 1 – lichtpunt verplaatsen

Karen Bertelsen is het het gezicht achter de blog Theartofdoingstuff.com. Ze stopte als presentatrice op televisie om een blog te beginnen met als doel dat ze haar brood kon verdienen met bloggen en nooit meer een televisieshow hoefde te hosten. En het is gelukt. Op haar blog inspireert ze haar fans met onderwerpen als tuinieren, verbouwingen en klusjes in huis. Zo maakte ze ook een super leuke blog voor het verplaatsen van een hanglamp aan het plafond. De hanglamp hing weliswaar boven de eettafel, maar ze irriteerde eraan dat het niet recht boven de tafel hing.

Dus besloot ze de hanglamp aan het plafond te verplaatsen, en wel op de meest mooie en nette manier – namelijk door het lichtpunt te verplaatsen. Ze bepaalde de nieuwe positie – maakte een gat voor de inbouwdoos, hing de hanglamp op de nieuwe gewenste plek, en maakte het oude gat weer netjes dicht. Benieuwd welke stappen ze exact heeft gevolgd? Klik hier voor de volledige handleiding.

Voordelen:

  • Mooi en strak resultaat: met deze methode krijg je het mooiste resultaat, zonder zichtbare kabels.

Nadelen:

  • Arbeidsintensief: je bent best een tijdje bezig om dit voor elkaar te krijgen. Daarnaast kan het verstandig zijn hulp te vragen bij een elektricien, als blijkt dat je kabels moet trekken.

hanglamp aan plafond verplaatsen lichtpunt

Methode 2 – Kabelgoot gebruiken

Een kabelgoot is, zoals het woord al omschrijft, een goot waarmee je kabels kunt verbergen. Ze kunnen op verschillende manieren in huis gebruikt – van tv kabels verbergen tot snoeren afdekken op de vloer. En zo kan je een kabelgoot ook goed gebruiken om een hanglamp aan het plafond te verbergen.

Deze handleiding vonden we op de website Praxis, die laat zien hoe je veilig een hang kunt ophangen en veilig kunt aansluiten. Praxis legt uit hoe je de hanglamp op een andere plek kunt ophangen dichtbij een bestaand lichtpunt, en hoe je de kabel kunt verleggen, naar de gewenste plek aan het plafond. Met behulp van een metalen beugel, kan je de hanglamp op de gewenste plek ophangen. En om de kabels aan het plafond te verbergen, gebruik je een kabelgoot, een zelfklevende kabelgoot die je eenvoudig aan het plafond kunt plakken. Klik hier voor de volledige stap voor stap handleiding.

Voordelen:

  • Geen zichtbare kabels dankzij het gebruik van een kabelgoot;
  • Je kunt het vrij snel en eenvoudig zelf doen, zonder professionele hulp.

Nadelen:

  • Hoewel je de kabels kunt verbergen met een kabelgoot, blijft de kabelgoot natuurlijk wel gewoon zichtbaar.

hanglamp aan plafond verplaatsen

Methode 3 – Hanglamp verplaatsen aan plafond met haak

Wil je niet teveel gedoe met gaten maken, boren, elektrische draden treken, plamuren en verven? Dan zou je de methode kunnen gebruiken om jouw hanglamp aan het plafond te verplaatsen, die ook werd toegepast door Cathy & Garrett. Dit stel zijn het gezicht achter Thegritandpolish.com – fervente DIY’ers die al hun klusavonturen vastleggen in hun super leuke blog.

Onze nieuwe wasruimte is de oude veranda aan de achterkant van onze boerderij uit 1912, en er is genoeg van de charme die je zou verwachten. Mijn favoriete detail zijn de eeuwenoude beadboardplafonds. Ze zijn nostalgisch en mooi … maar ze maakten het ophangen van een nieuwe lamp een probleem. De grote vraag was dus hoe ze hun mooie hanglamp aan het plafond konden verplaatsen naar het midden van de ruimte, zonder het lichtpunt en bijbehorende inbouwdoos te verplaatsen. Ze kozen voor een methode, waarbij je geen elektricien nodig hebt.

Op de plek waar ze hun hanglamp wilden hangen, hebben ze een mooie gouden haak opgehangen, waar de hanglamp aan gehangen kan worden. Hoewel de snoer van de lamp zichtbaar is, ziet het geheel er super leuk uit – het is immers onderdeel van het totale ontwerp. Wil jij ook jouw hanglamp aan het plafond verplaatsen met behulp van een plafondhaak? Klik hier voor de volledige handleiding.

Tip: er zijn hele mooie plafondhaken verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en maten – om het geheel nóg leuker en mooier te maken.

Voordelen:

  • Het is een decoratieve methode om een hanglamp aan het plafond te verplaatsen;
  • Het is erg eenvoudig en snel te realiseren, zonder professionele hulp.

Nadelen:

  • De snoer van de lamp blijft zichtbaar;
  • Sommige mensen vinden dit geen mooie methode.

hanglamp aan plafond verplaatsen haak

Om je een idee te geven van hoe het eruit kan komen te zien als je een hanglamp gaat verplaatsen met behulp van een plafondhaak, hebben we hieronder nog meer mooie inspiratie voorbeelden geplaatst.

hanglamp aan plafond boven eettafel verplaatsen

hanglamp verplaatsen plafond eetkamer

hanglamp aan wand verplaatsen naar plafond

hanglamp aan plafond verplaatsen ronde eettafel

hanglamp aan plafond verplaatsen boven keuken

hanglamp aan plafond verplaatsen slaapkamer

Bekijk ook:
10x Hanglamp boven salontafel
Een hanglamp plaatsen: hierop moet je letten
Hanglamp in de hoek

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.