Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

duurzaam wonen tips
Wonen Wooninspiratie

Handige tips voor het verduurzamen van je woning


Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. Niet alleen als het gaat om grote bedrijven, maar natuurlijk ook in huis. Naast het feit dat het verduurzamen van de woning bijdraagt aan het verminderen van de uitstoot van CO2 en je dus je steentje bijdraagt aan een beter en schoner milieu, heeft het ook zijn voordelen voor je portemonnee. Door te verduurzamen en het gebruik van zowel gas als elektra te verminderen, zullen de maandelijkse kosten die je betaalt aan je energiemaatschappij natuurlijk vele malen lager zijn dan normaal. Om je huis te kunnen verduurzamen, zijn er een aantal opties. Welke dit zijn, zullen we in dit artikel met je bespreken.

Kijk naar je huidige apparaten

Een goede eerste stap om te kunnen besparen op de kosten voor energie en ook direct te verduurzamen, is door je huidige apparaten en ook verlichting eens onder de loep te nemen. Wat je vaak ziet, is dat bepaalde apparaten en ook verlichting allesbehalve energiezuinig zijn. Een goed voorbeeld is vaak de koelkast in de schuur. Je zult namelijk versteld staan van het feit hoeveel mensen even snel een extra koelkast aanschaffen via bijvoorbeeld marktplaats, maar zich niet realiseren dat dit enorme stroomvreters zijn. Zo is een koelkast met energielabel D of zelfs nog lager, allesbehalve verstandig. Niet alleen zorgt dit voor een verhoogde uitstoot, maar dus ook voor flink wat extra kosten. Je doet er dan dus ook verstandiger aan om te investeren in een nieuw model, met bij voorkeur energielabel A++, aangezien je op deze manier op lange termijn veel voordeliger uit bent. Dit geldt natuurlijk ook voor verlichting. Kies je voor LED, dan bespaar je hier op jaarbasis al snel enkele tientjes mee.

energielabel apparatuur thuis

Laat je huis isoleren

Wanneer je in huis alles op orde hebt, is het tijd om het wat groter aan te pakken. Voor het zover is, is het wel aan te raden om ook naar je huidige energieleverancier te kijken. Zo komen er namelijk jaarlijks niet leveranciers bij en kun je online vaak gemakkelijk profiteren van verschillende energie aanbiedingen wanneer je overstapt naar een andere maatschappij. Is ook dit allemaal geregeld, dan is het isoleren van je woning een goede vervolgstap. Het helpt je om de warmte in huis te behouden tijdens de wintermaanden en houdt het juist koel tijdens de zomer. Hierdoor hoef je minder te stoken of te koelen, wat resulteert in een lagere energierekening.

Ga voor zonnepanelen

Naast het isoleren van de woning, zijn ook zonnepanelen op het dak een goede investering. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit en kunnen een groot deel van je energieverbruik voor hun rekening nemen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door de teruglevering van energie aan het elektriciteitsnet kun je zelfs geld verdienen. Nu is het wel zo dat deze salderingsregeling de komende jaren wordt afgebouwd, maar het blijft wel interessant om te investeren in zonnepanelen. De investering verdien je doorgaans binnen 7 tot 9 jaar volledig terug, zodat je daarna met een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar, nog minimaal 10 tot 12 jaar kunt genieten van ‘gratis’ stroom.

duurzaam wonen tips zonnepanelen

Bekijk ook:
5x Tips om duurzaam te wonen
Gasloos wonen: zo pak je het aan

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.