Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

handdoeken ophangen keuken
Keuken inspiratie

Handdoeken ophangen in de keuken doe je zo!


Handdoeken ophangen in de keuken kan op heel veel verschillende manieren – ook als je een strakke moderne keuken hebt met keukenkasten met greeploze deuren. Heb jij geen idee hoe jij jouw keukendoek en theedoek op een leuke en praktische manier kunt ophangen? Laat je inspireren door onze praktische tips, leuke ideeën en inspiratie voorbeelden!

Handdoeken in de keuken worden ook wel keukendoeken en theedoeken genoemd. Maar er is wel een degelijk verschil tussen deze twee soorten doeken, die allebei onmisbaar zijn in elke keuken.

Een keukendoek is meestal dikker dan een theedoek, en lijken kwa materiaal erg op een grote handdoek die je bijvoorbeeld ook in de badkamer gebruikt om je af te drogen. De meeste mensen gebruiken keukendoeken voor het afdrogen van hun handen na het handen wassen, maar sommigen gebruiken het ook voor het opvegen van kruimels van het aanrecht en het afnemen van aanrechten en oppervlakken. Ze zijn vaak gemaakt van katoen of linnen en zijn vocht- en vuilabsorberend.

Een theedoek is meestal dunner dan een keukendoek en is specifiek bedoeld om servies af te drogen nadat ze zijn afgewassen. Theedoeken zijn vaak gemaakt van katoen en hebben vaak een fijne textuur om waterdruppels gemakkelijk op te kunnen nemen. Beide soorten handdoeken kunnen los van elkaar of als bijpassende keukendoeken set gekocht worden.

In deze keuken is een soort wandkapstok gebruikt voor het ophangen van handdoeken in de keuken.

In deze keuken is een soort wandkapstok gebruikt voor het ophangen van handdoeken in de keuken.

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om keukendoeken en theedoeken op te hangen:

  • Hygiëne: Keukendoeken en theedoeken kunnen vuil worden door het gebruik ervan om bijvoorbeeld handen af te drogen, dingen op te vangen die uit de oven komen of om te drogen na het afwassen. Als je keukendoeken ophangt, zullen ze minder snel vuil worden en zullen ze langer meegaan. Bovendien kan het ophangen van keukendoeken ervoor zorgen dat ze beter drogen, wat helpt om de groei van bacteriën te verminderen.
  • Gemak: Als je keukendoeken en theedoeken ophangt, zijn ze gemakkelijk binnen handbereik wanneer je ze nodig hebt. Dit is handig als je bijvoorbeeld aan het koken bent en snel iets wilt opdrogen of afvegen.
  • Opgeruimd: Door keukendoeken en theedoeken op te hangen, houd je je keuken opgeruimd en overzichtelijk. Als je de keukendoek of theedoek op het aanrecht of op een andere plek laat slingeren, kan dit de ruimte ongeorganiseerd en rommelig maken.
  • Duurzaamheid: Door keukendoeken en theedoeken op te hangen, kun je ervoor zorgen dat ze langer meegaan. Als je ze op het aanrecht laat liggen, kunnen ze snel vuil worden of kunnen ze beschadigd raken door hete pannen of messen. Door keukendoeken op te hangen, voorkom je dat ze beschadigd raken en zullen ze langer meegaan.

Hoe kan je handdoeken in de keuken ophangen?

1. Aan haakjes

Hang een haakje of een ring op aan de muur of kastdeur, waar je de keukendoek en theedoek kunt ophangen. Hang je het aan de deur van een keukenkast? Doe dit dat aan de buitenkant in plaats van de binnenkant van de deur. Op die manier kunnen de doeken beter ventileren en drogen, en verklein je de kans op bacteriën. Er zijn heel veel verschillende soorten haakjes verkrijgbaar die speciaal bedoeld zijn voor het ophangen van keukendoeken. Sommige haakjes moeten vastgeschroefd worden aan de muur. Liever haken ophangen zonder boren? Kies dan voor zelfklevende haakjes of gebruik dubbelzijdig powerstrips die je ook eenvoudig weer kunt verwijderen. Er zijn ook haakjes verkrijgbaar die je zonder boren of plakken aan een deur kunt hangen. Bepaal zelf hoeveel haken je nodig hebt, of gebruik in plaats daarvan een wandkapstok met meerdere haken.

De stijlvolle design Volet haken van HAY

De stijlvolle design Volet haken van HAY

2. Aan een stang

Er zijn ook speciale stangen verkrijgbaar, waar je keukendoeken en theedoeken aan kunt hangen. Het grote voordeel van een stang, is dat de doeken nóg beter kunnen drogen. Net zoals haakjes, zijn er ook verschillende soorten stangen verkrijgbaar, en moeten sommigen aan de wand of deur worden geschroefd, terwijl sommigen stangen ook bevestigd kunnen worden zonder boren of plakken. Wat ook fijn is van een stang, is dat je meerdere doeken eraan kunt hangen met behulp van S-haken. Heb je handdoeken zonder lus eraan, dan kan je speciale handdoekclips kopen, die je aan je handdoeken kunt klikken.

handdoeken ophangen keuken mooie stang

Dit is de mooie minimalistische witte Yamazaki Tosca Handdoekstang

3. Aan deurgreep van kastdeur

Je kunt theedoeken en keukendoeken ook aan een deurgreep of deurknop van een keukenkast hangen. Bij sommige deurgrepen kan je een doek erdoorheen halen, zodat het goed blijft hangen. Sommige deurknoppen kunnen als een  soort haak gebruikt worden. Je kunt echter ook S-haken gebruiken om ervoor te zorgen dat het beter blijft hangen.

keukendoek ophangen aan deurgreep

Deze brede deurgrepen zijn ideaal voor het ophangen van handdoeken in de keuken. Foto: Levahusfabrik.se

Extra tips

  1. Veel mensen hangen hun theedoeken en keukendoeken aan de stang van de oven of het fornuis. Niet doen! Ten eerste kan een theedoek die aan de oven hangt blootgesteld worden aan hoge temperaturen en vuur, wat kan leiden tot brandgevaar. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de theedoek niet in contact komt met de brander of hete oppervlakken van de oven en dat het niet te dicht bij het fornuis hangt.Daarnaast kunnen de handdoeken in de keuken vuil worden en kunnen ze bacteriën bevatten, vooral als ze vochtig zijn. Als je theedoeken aan de oven hangt, kan dit leiden tot het verspreiden van bacteriën bij het eten.

    Ten slotte kan het hangen van theedoeken aan de oven ook leiden tot onveilige situaties. Als de theedoeken in de weg hangen wanneer je de oven opent of sluit, kan dit leiden tot ongelukken. Het is daarom verstandig om theedoeken op een andere, veiligere plek op te hangen.

  2. Zorg ervoor dat de theedoeken op een plek hangen waar ze gemakkelijk te grijpen zijn. Als je ze bijvoorbeeld te hoog of te ver weg hangt, zul je moeite hebben om ze te pakken als je ze nodig hebt.
  3. Zorg ervoor dat de theedoeken op een droge plek hangen. Als je ze bijvoorbeeld in de buurt van de gootsteen of de kraan hangt, zullen ze vochtig worden en dat kan leiden tot schimmelvorming.
  4. Zorg ervoor dat de theedoeken op een plek hangen waar ze voldoende luchtcirculatie krijgen. Als je ze bijvoorbeeld op een plek hangt waar ze niet goed kunnen drogen, zullen ze snel gaan ruiken.
speciale theedoek haak keuken

Deze handdoekhaak van Wenko heeft een handige push & pull-functie die bijzonder praktisch is in het gebruik.

Bekijk ook:
18x Kleine keuken tips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.