Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

Wooninspiratie

Gatenplant


Ben je op zoek naar een stoere tropische plant, die zowel de blikvanger kan zijn in jouw interieur als makkelijk te verzorgen is? Lees hier alles over één van de populairste kamerplanten van dit moment – de Gatenplant!

Gatenplant is de bekendste naam van deze mooie plant, wat natuurlijk verwijst naar de gaten in de mooie grote bladeren aan de lange stengels. Maar de Latijnse naam is Monstera – een tropische plant uit de Araceae-familie. De Monstera Gatenplant is verkrijgbaar in verschillende maten en soorten, waarvan twee soorten als kamerplanten worden gekweest, namelijk de Monstera Deliciosa en Monstera Adansonii. Monstera Adansonii onderscheidt zich van Monstera Deliciosa doordat het langere, taps-toelopende bladeren heeft en door volledig omsloten bladgaten. De gaten van de Monstera Deliciosa groeien uiteindelijk naar de rand toe en openen zich naarmate ze ouder worden.

grote gatenplant op bankje

Bron: blackandblooms.com

De Gatenplant is één van de weinige aroïden die eetbaar fruit produceert, met name de Monstera deliciosa, hoewel ze binnen zelden bloeien of eetbaar fruit produceren. Monstera’s werden, zoals veel aroids, in het begin van de 20e eeuw formeel bekend gemaakt aan de botanische wereld, maar ze al veel langer bekend bij de inheemse volkeren uit Midden-Amerika.

Leuk weetje: Wetenschappers hebben gespeculeerd over de reden voor de gaten in de bladeren van de Monstere. Een theorie is dat de gaten het oppervlak van het blad maximaliseert, en daarmee het vermogen om zonlicht op de regenwoudbodem op te vangen. De andere verklaring is dat de gaten tropische stortbuien door de bladeren laat gaan, waardoor de schade aan de plant wordt beperkt.

grote gatenplant eethoek

gatenplant op vensterbank

Verzorging

Zoals gezegd is de Gatenplant een erg onderhoudsvriendelijke plant. Een onderhoudsvriendelijke plant betekent echter niet dat het onderhoudsvrij is – Het is alleen makkelijk te onderhouden en te verzorgen. We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij zo lang mogelijk van jouw Gatenplant kan genieten.

  • Plek in huis – Zoek een balans tussen zon en schaduw. Als Monstera te veel zon krijgt, zullen de bladeren geel worden. Als het in het donker wordt gelaten, vertoont de plant iets dat negatief fototropisme wordt genoemd, waarbij nieuwe bladeren naar het donker groeien in plaats van naar het licht. (Het is een behoorlijk slimme truc: in de jungle geeft duisternis de aanwezigheid aan van een grotere boom waar Monstera naar toe kan klimmen om zonlicht te bereiken.) Aangezien dit niet mogelijk is in een woonkamer, is indirecte zon het beste.
  • Planten – Plant de Gatenplant in een veenachtige, goed doorlatende grond in een pot met afvoergaten. De Monstera Deliciosa is een klimmer in zijn natuurlijke habitat en gebruikt zijn luchtwortels om zich vast te klampen aan grote bomen, dus je moet hem voorzien van met mos bedekte steunstokken of een latwerk.
  • Snoeien – Als de luchtwortels onhandelbaar worden, dan zou je ze kunnen snoeien, maar het beste is om ze gewoon terug in de pot te steken. Ze zijn niet het soort wortels dat muren of oppervlakken beschadigt.
  • Water geven – Geef de Gatenplant matig en gelijkmatig water, ongeveer één keer per week. Wacht tot de grond redelijk droog is voordat je weer water geeft. Geef water als het bovenste kwart tot derde van de grond droog aanvoelt. En geef ongeveer één keer per maand standaard vloeistof plantenvoeding tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer.
  • Afstoffen en wassen – Houd de bladeren schoon en stofvrij door ze af te wassen met een doek die is gedoopt in een oplossing van een druppel afwasmiddel in een paar kopjes water.
  • Verpotten – Wanneer de Monstera Deliciosa te groot wordt voor de pot, wat ongeveer na elke twee jaar gebeurt, dan kan je de plant verpotten naar een nieuwe pot die een paar centimeter groter is in diameter en diepte dan de oude.

Gatenplant stekken

De snelle groei en veerkracht van de Gatenplant maken het de ideale plant om te stekken. Dat betekent dat je stekken moet nemen van een volwassen moederplant om kleinere, nieuwe planten te creëren. Meerdere gatenplanten zullen immers niet misstaan in huis. Daarnaast is het ook super leuk om een Gatenplant cadeau te doen aan iemand. Wil je ook je eigen Gatenplant stekken? Volg de onderstaande handleiding van Cate St Hill!

kleine gatenplant op kast

Bron: Catesthill.com

Wanneer stekken?

De beste tijd om een Gatenplant te stekken is in de lente- en zomermaanden, wanneer deze actief groeit. Je weet wanneer je Monstera-plant klaar is om gestekt te worden wanneer de knoestige wortels buiten de pot vanaf de stengels beginnen te groeien. Het kan zijn dat je Monstera te veel in één richting groeit en er een beetje scheef uitziet, of misschien wordt het te groot en kan het zichzelf niet meer onderhouden. Stekken kan helpen om het evenwicht te herstellen, net zoals je een heg zou kunnen snoeien. Je kunt ook een mosstok gebruiken om de Gatenplant rechtop te houden, maar het kan dus ook een goed idee zijn om het te stekken.

Stap 1 – Stengel afsnijden

Het stekken van een Gatenplant begint met het afsnijden van een stengel. Hak niet zomaar willekeurig – zorg ervoor dat je je stengel onder een luchtwortel of bladknoop snijdt. Snijd de steel schuin af om de hoeveelheid water die hij in de volgende stap kan opnemen te vergroten.

gatenplant stekken

Bron: Catesthill.com

Stap 2 – Transparante vaas met water

Zet je stekje dan gewoon in een schone vaas met water. We raden aan om een transparante vaas te gebruiken, zodat je de groei kan zien, Vul het water zodat de luchtwortel of knoop bedekt is. Laat het dan op een lichte plek liggen, niet in direct zonlicht.

Het duurt een paar weken voordat de eerste scheuten tevoorschijn komen. Onthoud, wees geduldig – stekken kan een langzaam proces zijn, maar de beloningen zijn het zo waard. De stek van de Gatenplant in de vaas ziet er bovendien ook gewoon heel mooi uit. Je hoeft op deze manier wekenlang geen verse bloemen te kopen!

Het water hoeft niet ververst te worden. Als je merkt dat het waterniveau later wordt, dan kan je het bijvullen met vers water.

gatenplant stekken vaas

Bron: Catesthill.com

Stap 3 – Planten in een pot

Als je eenmaal een mooie wirwar van bleekgekleurde wortels ziet, dan het stekje klaar om in aarde te worden verpot. Plant je stekje in compost. Je kunt een beetje vloeibare meststof toevoegen om het op weg te helpen. Zorg ervoor dat je een pot kiest met een gat aan de onderkant. Dit helpt bij de afvoer van het water. Als de pot geen afvoergat heeft, dan kan je stenen, grind of potgruis op de bodem leggen voordat je aarde toevoegt.

gatenplant stekken pot

Bron: Catesthill.com

Dep de bovenkant van de grond en zorg ervoor dat de Gatenplant rechtop staat. Het enige wat je dan nog moet doen is de plant water geven. Easy!

Bekijk ook:
10x Grote kamerplant
De Rubberplant (Ficus elastica)

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.