Leuke wooninspiratie & interieur ideeën voor de inrichting van je huis en tuin | inrichting-huis.com

velux dakramen duurzame installatie
Wooninspiratie

Duurzaam genieten van daglicht: Tips voor een duurzame installatie van VELUX dakramen


Wil je VELUX dakramen plaatsen in jouw woning? Ontdek hoe je VELUX dakramen duurzaam kunt installeren en jouw huis kunt transformeren in een energiezuinige, comfortabele leefruimte vol natuurlijk licht.

Als je overweegt om jouw huis te transformeren met een overvloed aan natuurlijk licht, dan is de installatie van VELUX dakramen een verstandige en duurzame keuze. Deze dakramen brengen niet alleen de schoonheid van de buitenwereld naar binnen, maar bieden ook tal van voordelen voor het milieu en jouw energiebesparing. In dit artikel nemen we je mee op een reis naar duurzame verlichting en comfort in jouw huis. We zullen je laten zien hoe je VELUX dakramen op een milieuvriendelijke manier kunt installeren, zodat je niet alleen kunt genieten van de natuurlijke pracht van daglicht, maar ook kunt bijdragen aan een groenere toekomst voor onze planeet. Lees verder om te ontdekken hoe je kunt genieten van duurzaam genot van daglicht.

1. De juiste locatie kiezen

Het selecteren van de optimale locatie voor je VELUX dakramen is een cruciale beslissing die aanzienlijke invloed heeft op de prestaties en de algehele ervaring van je dakramen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste locatie:

 • Lichtbehoefte en gebruiksdoel: Denk eerst na over de lichtbehoefte in verschillende kamers of ruimtes van je huis. Overweeg waar natuurlijk licht het meest gewenst is en waar je het vaakst tijd doorbrengt. Bijvoorbeeld, keukens, woonkamers, thuiskantoren en zoldervertrekken kunnen profiteren van extra daglicht. Houd ook rekening met specifieke activiteiten, zoals koken, werken of ontspannen, die kunnen profiteren van goed geplaatste dakramen.
 • Positie van het Dak: Analyseer de structuur van je dak om te bepalen waar de dakramen het beste kunnen worden geplaatst. De hoek en helling van het dak bepalen gedeeltelijk de mogelijkheden. Dakramen op een helling gericht naar het zuiden zullen bijvoorbeeld gedurende de dag meer zonlicht binnenlaten dan die gericht naar het noorden.
 • Oriëntatie van je Huis: De oriëntatie van je huis ten opzichte van de zon is een belangrijke factor voor het maximaliseren van natuurlijk licht. Zuidgerichte dakramen ontvangen gedurende de dag over het algemeen meer direct zonlicht, terwijl noordgerichte dakramen zachter en gelijkmatiger licht bieden. Oost- en westgerichte dakramen vangen zonsopgang en zonsondergang op, wat een speciale atmosfeer kan creëren.
 • Privacy en uitzicht: Houd rekening met privacy en het gewenste uitzicht vanuit de dakramen. Overweeg wat je buiten ziet wanneer je de dakramen opent en welke privacybehoeften je hebt. Soms wil je misschien geen direct zicht op de buren, maar wel op een mooie tuin of een bepaald landschapselement.
 • Regelgeving en bouwvergunningen: Controleer de lokale bouwvergunningen en regelgeving met betrekking tot de plaatsing van dakramen. Er kunnen specifieke voorschriften zijn met betrekking tot de afstand tot de dakrand, de grootte van de dakramen en andere bouwtechnische vereisten.

Het kiezen van de juiste locatie voor je VELUX dakramen vereist zorgvuldige overweging en planning. Het is een investering in zowel het uiterlijk als de functionaliteit van je huis. Door de bovenstaande factoren in overweging te nemen, kun je dakramen plaatsen op plekken die de leefbaarheid van je huis verbeteren en tegelijkertijd de natuurlijke schoonheid van daglicht omarmen.

duurzame installatie velux dakramen

2. Energie-efficiëntie overwegen

Het maken van bewuste keuzes bij de installatie van VELUX dakramen kan aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel het milieu als je portemonnee. Hier zijn enkele specifieke overwegingen die je kunt maken om de energie-efficiëntie van je VELUX dakramen te optimaliseren:

 • Hoogwaardige Isolatie: VELUX dakramen zijn verkrijgbaar met geavanceerde isolatie, waardoor je huis beter beschermd is tegen de elementen. Deze isolatie voorkomt warmteverlies in de winter, waardoor je verwarmingskosten dalen. Bovendien voorkomt het oververhitting in de zomer, wat de behoefte aan airconditioning kan verminderen. Het resultaat is een comfortabelere leefomgeving gedurende het hele jaar, terwijl je tegelijkertijd energie bespaart.
 • Dubbele beglazing: VELUX biedt dakramen met dubbele beglazing en speciale coatings om de isolerende eigenschappen verder te verbeteren. Deze technologieën helpen warmte binnen te houden tijdens koude maanden en warmte buiten te houden tijdens warme seizoenen. Dit leidt tot een constantere binnentemperatuur en minder afhankelijkheid van verwarming en koelingssystemen.
 • Ventilatiemogelijkheden: Sommige VELUX dakramen zijn uitgerust met ingebouwde ventilatiemogelijkheden, zoals elektrische ventilatieramen. Deze kunnen helpen om frisse lucht binnen te laten zonder dat je de ramen volledig hoeft te openen, wat warmteverlies in de winter minimaliseert.
 • Duurzame zonwering: Overweeg VELUX dakramen met geïntegreerde zonwering en regensensoren. Deze systemen reageren automatisch op veranderende weersomstandigheden en zonlichtniveaus, waardoor je huis koel blijft in de zomer en droog blijft bij regen. Dit vermindert de behoefte aan kunstmatige koeling en verlichting, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Door te kiezen voor VELUX dakramen met deze energie-efficiënte kenmerken, kun je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook aanzienlijk besparen op je energierekening. Deze investering in duurzaamheid zal op lange termijn vruchten afwerpen voor zowel jou als het milieu.

3. Installatiekwaliteit

Het belang van een hoogwaardige installatie mag niet worden onderschat bij het streven naar duurzaamheid en optimale prestaties van je VELUX dakramen. Zelfs de beste dakramen kunnen hun potentieel niet waarmaken als ze niet correct worden geïnstalleerd. Hier zijn enkele essentiële aspecten van installatiekwaliteit om te benadrukken:

 • Ervaring en deskundigheid: Het selecteren van een ervaren en deskundige installateur is van cruciaal belang. Deze professionals hebben de kennis en expertise om dakramen correct te plaatsen en de isolatie op de juiste manier te installeren. Ze begrijpen de specifieke vereisten van het VELUX-systeem en kunnen zorgen voor een naadloze integratie in je dakconstructie.
 • Nauwkeurige plaatsing: De exacte plaatsing van de dakramen is van groot belang. Een professionele installateur zal de optimale locatie bepalen op basis van factoren zoals de dakconstructie, de gewenste lichtinval en het behoud van de structurele integriteit van het dak. Een nauwkeurige plaatsing minimaliseert het risico op lekken en garandeert een goede werking van het raam.
 • Luchtdichtheid en isolatie: Een kwalitatieve installatie omvat ook het zorgvuldig afdichten van de dakramen en het installeren van isolatiemateriaal rondom de opening. Dit voorkomt luchtlekken en warmteverlies, wat de energie-efficiëntie van je huis ten goede komt. Een goede isolatie zorgt ervoor dat je in de winter warm blijft en in de zomer koel, terwijl je energierekening wordt verlaagd.
 • Waterdichte afdichting: Een betrouwbare waterdichte afdichting is van cruciaal belang om lekkages te voorkomen, vooral tijdens regenachtig weer. De installateur moet ervoor zorgen dat alle aansluitingen en naden waterdicht zijn, zodat je geen last hebt van vochtproblemen in je huis.
 • Kwaliteitscontrole: Een professionele installateur voert ook kwaliteitscontroles uit om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd. Dit omvat het testen van het raam op functionaliteit en luchtdichtheid om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en op te lossen.

Kortom, de installatiekwaliteit is een cruciale factor voor de duurzaamheid en efficiëntie van je VELUX dakramen. Het inhuren van een ervaren en deskundige professional zorgt ervoor dat je dakramen optimaal presteren, je energiekosten worden verlaagd en je kunt genieten van een comfortabele, goed verlichte leefomgeving gedurende vele jaren. Het is een investering in de toekomst van je huis en het milieu.

velux dakraam installatie monteur

4. Milieuvriendelijke afwerkingsproducten

Het kiezen van milieuvriendelijke afwerkingsproducten bij de installatie van VELUX dakramen is een belangrijke stap om duurzaamheid te bevorderen en de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Hier zijn enkele essentiële overwegingen:

 • Lage VOC-producten: Bij het selecteren van verf, beits en andere afwerkingsproducten is het cruciaal om te zoeken naar producten met een laag VOC-gehalte (vluchtige organische stoffen). VOC’s zijn chemicaliën die in sommige verf- en afwerkingsproducten voorkomen en bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis. Ze kunnen leiden tot een slechte luchtkwaliteit en gezondheidsproblemen veroorzaken. Milieuvriendelijke producten bevatten minder VOC’s, wat beter is voor zowel jouw gezondheid als het milieu.
 • Watergedragen afwerkingen: Watergedragen afwerkingen zijn een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor oplosmiddelhoudende afwerkingen. Deze producten zijn gemaakt op basis van water en bevatten doorgaans minder schadelijke chemicaliën dan oplosmiddelhoudende varianten. Ze stoten minder schadelijke dampen uit en dragen bij aan een schonere binnenluchtkwaliteit.
 • Producten met milieucertificeringen: Sommige afwerkingsproducten dragen milieucertificeringen, zoals het EU Ecolabel of het Cradle to Cradle-certificaat. Deze certificeringen garanderen dat de producten voldoen aan strikte milieunormen en duurzame productiepraktijken volgen. Bij het kiezen van afwerkingsproducten kun je op zoek gaan naar deze certificeringen om ervoor te zorgen dat je een milieuvriendelijke keuze maakt.
 • Recycling en afvoer: Bij het aanbrengen van afwerkingen is het ook belangrijk om te overwegen wat er gebeurt wanneer de afwerking op een gegeven moment moet worden vervangen. Kies afwerkingsproducten die gemakkelijk te verwijderen en te recyclen zijn of op een andere milieuvriendelijke manier kunnen worden afgevoerd. Dit minimaliseert de impact op het milieu.

Door milieuvriendelijke afwerkingsproducten te kiezen, draag je bij aan een gezondere leefomgeving voor jou en je gezin en verminder je de ecologische voetafdruk van je huis. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om duurzaamheid te bevorderen bij de installatie van VELUX dakramen en om bij te dragen aan een groenere toekomst.

5. Duurzame zonwering

Bij VELUX staat duurzaamheid centraal, en dat geldt niet alleen voor de dakramen zelf, maar ook voor de slimme zonweringsopties die ze bieden. Deze zonweringsopties zijn ontworpen om niet alleen je comfort te verbeteren, maar ook om energie-efficiëntie te combineren met gebruiksgemak.

Een van de aantrekkelijke opties is het FHC Energie Comfort Gordijn. Dit gordijn biedt niet alleen verduistering voor een goede nachtrust, maar het heeft ook een duurzame kant. Dit gordijn helpt bij het handhaven van de ideale temperatuur in je ruimte, waardoor je zolder of andere kamers comfortabel blijven terwijl je energie bespaart.

Als je op zoek bent naar een oplossing om de hitte buiten te houden, overweeg dan de MHL buitenzonwering. Deze slimme zonwering is verkrijgbaar in zowel elektrische (MML) als op zonne-energie (MSL) aangedreven varianten. Of het nu een warme zomerdag is of een zonnige middag, deze zonwering houdt je ruimte koel en aangenaam.

Heb je last van warmte, kou of geluidsoverlast? Dan is het SHL handbediende rolluik een uitstekende keuze. Dit rolluik heeft een isolerend effect, waardoor de temperatuur in je kamer stabiel blijft en geluidsoverlast wordt verminderd. Let wel op dat dit rolluik alleen beschikbaar is voor nieuwere dakraammodellen met een specifieke code.

Voor ultiem comfort en duurzaamheid zijn er ook elektrische rolluiken (SML) en rolluiken op zonne-energie (SSL). Naast het bieden van uitstekende isolatie, zorgen deze rolluiken voor een moeiteloze bediening en dragen ze bij aan energiebesparing.

Met deze duurzame zonweringsopties kun je je huis comfortabeler maken en tegelijkertijd bijdragen aan een groenere levensstijl. De keuze voor de VELUX dakramen rolgordijn en andere zonweringsopties geeft je niet alleen controle over de lichtinval, maar helpt ook om energie te besparen en je interieur comfortabel te houden gedurende het hele jaar.

velux dakramen duurzame zonwering

Conclusie

De installatie van VELUX dakramen niet alleen een overvloed aan natuurlijk licht en esthetische voordelen, maar draagt het ook bij aan duurzaamheid, energie-efficiëntie en comfort in je huis. Door zorgvuldig te kiezen voor de juiste locatie, energie-efficiënte opties, hoogwaardige installatie, milieuvriendelijke afwerkingsproducten en duurzame zonwering, kun je niet alleen genieten van een prachtige leefruimte, maar ook bijdragen aan een groenere toekomst voor onze planeet. Het investeren in VELUX dakramen is niet alleen een investering in de kwaliteit van je huis, maar ook in het welzijn van de wereld om ons heen.

Bekijk ook:
Fakro dakramen
Zolder inrichten? 8x Tips!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.